Îndemn pentru liceenii din Cluj la final de Lună Creativă: „Faceți, acționați, negociați-vă viața!”

Foto: Ioana Ofelia

Ultima zi a Lunii Creative, care a cuprins mai multe activități de educație non-formală inițiate de compania independentă de teatru, film și eveniment Create. Act. Enjoy, a adus în fața adolescenților din Cluj cinci profesioniști din mai multe domenii de activitate care au reușit prin forțe proprii să își creeze propriul drum și să trăiască decent în România fără dorința de a pleca și a se stabili în alte colțuri de lume. Ideea evenimentului care a încheiat Luna Creativă i-a aparținut regizorului de film Cristian Pascariu, membru al echipei Create.Act.Enjoy și a venit dintr-o nevoie resimțită în adolescență de el și de mai mulți colegi de generație de a avea modele care să îi motiveze într-un fel sau altul să își găsească calea făcând ceea ce le place.

Timp de două ore, Ciprian Morcan (cluster manager), OCU (Raw Cocu-street artist), Radu Gaciu (regizor de animație/graphic designer), Călina Langa (designer vestimentar) și Bogdan Bob Rădulescu (actor, sit-down comediant, MC eveniment) le-au povestit tinerilor despre importanța de a acționa și de a-și negocia viața în așa fel încât să nu rămână prizonieri ai unor dorințe neîmplinite.   

„Întrebarea care ucide cele mai multe vise, planuri și ambiții de viitor este Ce va zice lumea?Eu vă spun, însă, că important este ce ziceți voi, ce vă zice mintea și sufletul și ce vă zic cei apropiați vouă. Ei contează, nu ce zice lumea”, le-a transmis tinerilor actorul Bogdan Bob Rădulescu, cunoscut din podcast-urile Epic Show, din spectacolele de improvizație ale Just Push Play jucate la Reactor de creație și experiment sau din spectacolele la care colaborează cu Teatrul Național Cluj.

Acesta le-a povestit liceenilor prezenți la evenimentul Întâlniri Creative, organizat marți seara la Urania Palace din Cluj, că timp de șase ani l-a bătut gândul să rămână în America și nu a făcut-o. Cu toate acestea, Bogdan Bob Rădulescu i-a încurajat pe viitorii studenți să ia parte la programele Work&Travel și să fie siguri că o experiență peste Ocean le va schimba perspectiva asupra vieții.

„Facultatea de teatru am început-o la 25 de ani, în perioada 2004-2008, după ce am terminat Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor și după mai multe experiențe cu Work&Travel. Am venit înapoi acasă pentru că de când eram mic am vrut să fac actorie. Eterna replică pe care o auzeau părinții mei era: «Pe copilul ăsta trebuie să-l faceți actor». Nu am rămas în America pentru că veșnic îmi era dor de casă și de ai mei. Îmi era dor de locurile acestea”, a povestit Bogdan Bob Rădulescu.

După terminarea facultății de teatru, nu a avut timp să aștepte să vină oportunitățile la el și a fost nevoit să își creeze propriile oportunități. A făcut încă din 2008 lucruri conexe cu actoria și a ajuns să-și pună cuvintele în slujba cui avea nevoie. Astăzi a ajuns să trăiască din asta și să-i fie recunoscut talentul la adevărata valoare.

„Pentru mine valoarea absolută este libertatea și atunci toate acțiunile mele din 2008 începând au mers în această direcție: de a nu-mi pierde libertatea. Când m-am căsătorit cu soția mea, noi ne-am negociat viața împreună. Totul în viață trebuie negociat. Eu îi cunosc valorile ei, ea îmi cunoaște mie valorile. Scopul nostru este să ne prețuim valorile. Ea îmi prețuiește mie libertatea. Acum sunt antreprenor, am o firmă cu asociat unic și asta pentru că în 2008 nu am avut timp să aștept”, a precizat actorul Bogdan Bob Rădulescu.

Acesta le-a mai transmis adolescenților să îndrăznească să urmeze o facultatea de teatru dacă asta își doresc, sau să își urmeze orice alt vis, chiar dacă acest lucru implică muncă de convingere a părinților.

„Din tot sufletul vă spun: dați la teatru!. Dacă stai toată viața și te întrebi cum ar fi fost dacă…, nu rezolvi nimic. Orice poate fi o lecție sau o experiență. Faceți!Acționați!Negociați-vă viața. Că dacă numai stați și meditați, anii se duc dracului. Te duci și vorbești cu părinții și le spui că ai vise, așteptări, dorințe. Vreți să purtați în spate responsabilitatea destinului meu, sau mă lăsați să îmi iau viața în mâini? În viață niciodată nu primiți ce meritați, primiți ce negociați. Uneori negociezi cu cel de lângă tine, alteori cu tine, alteori cu natura sau cu divinitatea. Este un echilibru între a da și a primi ceva”, a precizat actorul.

La rândul lor, ceilalți invitați la întâlnire le-au povestit elevilor cum au reușit ei să își urmeze visele și să facă astăzi lucruri relevante pentru ei și pentru cei din jur. În cazul artistei Ocu, care în ultimii ani a contribuit la dezvoltarea scenei de artă stradală din Cluj și nu numai, a fi artist înseamnă pentru ea totul. Cuprinde timpul liber, pasiunea, job-ul, modul în care privește totul în jur. „Pe lângă că mă împlinește pe mine, prin arta mea încerc să schimb mentalități, să aduc un plus în societate. Asta mă face să îmi doresc să continui”, a precizat artista.

Regizorul de animație Radu Gaciu a făcut o scurtă prezentare a proiectului la care lucrează, respectiv un scurtmetraj animat care va fi finalizat în 2019, explicând în același timp de ce preferă să își desfășoare activitatea în România.

„Situația aceasta gri din țara noastră, îți oferă o mulțime de perspective. Dacă găsești nișa potrivită și o zonă favorabilă poți să fii primul care vine cu o idee care să funcționeze. Plecarea din țară, de obicei spre Vest, presupune să concurezi tot timpul cu oameni care poate au mult mai multă experiență ca tine și trebuie să fii pregătit pentru asta”, a spus Radu Gaciu.

Călina Langa a explicat în cele 20 de minute alocate ce înseamnă designul vestimentar, provocându-i pe adolescenți să vină cu propriile păreri despre acest domeniu. Totodată, designerul a vorbit despre inflația școlilor de modă din străinătate și alegerea ei de a rămâne în România.

„Nu mi-a fost nicio clipă teamă că nu voi reuși în acest domeniu. Nu am avut niciodată teama că nu voi face ceea ce îmi doresc. Știu că este destul de greu să ne alegem domeniul în care vrem să activăm, dar eu nu am avut prea multe ezitări. A urma o facultate de arte nu e ceva interzis. Mulți tineri care nu urmează un liceu de artă, dau la facultăți de artă, deci șansele sunt egale pentru toți”, a transmis Călina Langa.    

Ciprian Morcan, cluster manager, le-a povestit tinerilor cum a renunțat la o carieră în armată pentru a deveni consultant în afaceri.

„Ideea de bază, dacă vrei să devii antreprenor, este că trebuie să riști și să îți asumi niște riscuri din ceea ce ai muncit tu sau ești dispus să muncești în următorii ani. Trebuie să vă gândiți bine dacă vreți să vă faceți o afacere sau vreți să vă angajați undeva. Dacă sunteți în poziția de a avea bani, trebuie să vă gândiți cui vreți să vindeți produsul sau serviciul vostru. Testați piața și vedeți dacă ceea ce oferiți este doar un hobby personal, sau are potențial de afacere”, a spus Ciprian Morcan.

Foto: Cristina Beligăr

Despre Luna Creativă

Timp de o lună, Create.Act.Enjoy le-a propus liceenilor din Cluj să se gândească la viitorul lor (#stămsauplecăm) și la felul în care se raportează față de migrarea din România în alte țări. Ediția Luna Creativă din acest s-a desfășurat din 14 octombrie până în 14 noiembrie, la Urania Palace, pe strada Horea nr. 4. Proiectul, creat special pentru liceeni, a avut la această ediție tema migrației, cu accent pe situația copiilor ai căror părinți au plecat la muncă în străinătate.

Liceenii, în special, precum și publicul larg au fost invitați să se implice într-o serie de activități interactive prin care să conștientizeze importanța unui rol activ în societate, a exprimării, dezbaterii și dialogului. Astfel, a fost organizată o campanie vizuală – online și în oraș, în paralel cu spectacole, ateliere și prezentări ale proiectelor create în cadrul atelierelor de teatru, film, scriere creativă sau gândire critică în media.

Mai mulți artiști au fost invitați să creeze afișe care ilustrează emigrarea, iar lucrările lor au fost expuse în diverse locuri din oraș, alături de afișe creative pe care și-au putut exprima propria viziune sau părere toți cei care au dorit să o facă. Printre cei care au creat afișe pe tema migrației au fost regizorul și animatorul Paul Mureșan, artistul vizual Cristian Luchian, designerul vestimentar Călina Langa, Oliviu Țepeluș, animator și muzician, fotografii Ioana Ofelia și Bogdan Botaș, regizorul de film Cristian Pascariu. În ultima zi a Lunii Creative, toate afișele au fost expuse într-o expoziție comună: atât cele create de artiștii invitați, cât și de oamenii obișnuiți care au participat pe parcursul proiectului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu