Începe Clujotronic, a opta ediție: Artele new media se întâlnesc la Muzeul de Artă

Foto: Dan Bodea

A opta ediție a festivalului de artă digitală și muzică electronică Clujotronic aduce la Cluj concerte, performance-uri multimedia, instalații interactive de realitate virtuală și realitate augmentată, o expoziție de jocuri video independente, ateliere și dezbateri cu artiști din Franța, Germania, SUA și România. Principalii organizatori, Institutul Francez din România la Cluj și Centrul Cultural German invită publicul între 27 și 29 septembrie la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, locul de desfășurare al evenimentelor.

„Suntem foarte bucuroși că Muzeul de Artă va găzdui această a opta ediție. În ceea ce privește publicul acestui festival, acesta este format din pasionați de tehologie, dar și din cei care caută partea artistică ale noilor media. foarte rar reușești să aduci în același loc artiști și programatori, însă acesta este un festival care face asta”, a explicat Ingo Tegge, Directorul Centrului Cultural German Cluj, la întâlnirea cu presa.

Ingo Tegge

Ingo Tegge/Foto: Dan Bodea

Elementele de bază în festival vor fi aventurile în lumi virtuale, căștile audio, limbajul cibernetic, ochelarii VR, laserele, proiecțiile digitale precum și nelipsitele mixere audio care vor acompania sonor călătoria electronică.

Festivalul se deschide vineri, 27 septembrie ora 20:00 cu performance-ul de paint mapping al artistului francez JA Dupont, cunoscut pentru instalațiile sale multimedia. Pe un perete de 6/2 m  el va coregrafia lumina în colaborare cu Kero Zen și Ocu, cunoscuți artiști de street art, acompaniați de Blanilla, unul dintre cei mai apreciați DJ de breakbeat din Cluj. Show-ul se va baza pe foarte multă improvizație, a precizat artistul francez

JA Dupont/Foto: Dan Bodea

JA Dupont/Foto: Dan Bodea

Jacques-André Dupont este un artist transmedia interesat de artele performative și new media. Folosește tehnica projection mapping pentru a crea punți de legătură între concepte și discipline. După mai mulți ani în care a experimentat scena din Berlin, în prezent locuiește în Lyon și se află pentru prima dată în Cluj la Clujotronic. În timp, a dezvoltat un limbaj artistic dedicat simțului tactil: Coregrafia tactilă. Din 2014, dezvoltă practica paintmapping, în care coregrafiaza lumina în spațiu în colaborare cu artiști vizuali. A colaborat cu artiști internaționali ai artei contemporane și ai scenei de artă stradală precum: Tape Over, BLO, Psoman, YANDY, SPHINX, Koey, Giulia Zanvit, Henri Lamy, Abdoul Khadre, Khwezi Strydom, V2M, WENC, Quetzilla, Klebebande. JA Dupont face parte din colectivul de artă digitală Alba Nox & Ondé.

Festivalul respectă tradiția și organizează și în acest an o expoziție de jocuri digitale remarcabile atât din Franța și Germania, cât și din România. Game developer-ii amatori sau cei care doresc să facă primii pași în lumea jocurilor, își vor conecta din nou creativitatea într-un Game Jam de 24 de ore, la finalul căruia își vor desfăta curiozitatea cu noi prototipuri de jocuri.

„Nu vor lipsi nici proiectele inovatoare ale artiștilor români, germani și francezi care ne vor demonstra încă o dată că arta și tehnologia se îmbină armonios în cultura dinamică a erei digitale”, transmit organizatorii.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Seara zilei de sâmbătă va fi animată de două concerte: sonorităţile pop ale duoului german Annagemina şi electro-jazz-ul lui Warren Walker, muzician american stabilit la Paris.

Prin expoziția S’il vous play!, Institutul Francez propune descoperirea bogăţiei creației franceze în materie de jocuri video, fie că este vorba de producții comerciale ale unor studiouri independente sau de jocuri de autor, experimentale, intimiste și dezvoltate uneori în doar câteva zile – însă foarte inovatoare.

Un alt proiect francez din festival este muzeul virtual Micro-Folies. Publicul (și în special publicul tânăr) este invitat să interacționeze prin intermediul tabletelor și al dispozitivelor Samsung Gear VR, cu 500 dintre cele mai importante creații artistice ale lumii: picturi, sculpturi, momente muzicale, detalii arhitecturale ori obiecte preluate din patrimoniul mondial, găzduite în 12 mari muzee din Franța, precum: Louvre, Château de Versailles, Centre Pompidou, Philharmonie de Paris sau Cité des sciences et de l’industrie. Prin acest muzeu digital, colţul VR (realitate virtuală) va permite vizitatorilor, datorită înregistrărilor video 360 ale Arte, să experimenteze lumea subacvatică sau zborul printre nori.

În catacombele muzeului, iluminate de Accenture, publicul are ocazia să descopere două instalaţii multimedia care interacţionează cu gesturile sau desenele vizitatorilor: Aural Skin de Alex Halka şi Neural Drawing de Hybrid Lab.

Program Clujotronic

Vineri, 27.09.2019

14:30 WORKSHOP: Game Design using Limitations

20:00 DESCHIDEREA FESTIVALULUI

20:30 LIVE PAINT MAPPING: JA Dupont [fr] + Kero & Ocu [ro] +  Blanilla [ro]

21:00 KICKOFF: Game Jam powered by Telenav

22:00 LIVE SET: Sound & Light Installation | Heion [ro]

Sâmbătă, 28.09.2019

10:30 WORKSHOP: Sound design & Light installation

16:00 PREZENTARE: Nao Robot by Daniel David

17:00 TALKS: Digital Art

19:30 KONZERT: Annagemina

20:30 LIVE PAINT MAPPING: JA Dupont [fr] + Kero & Ocu [ro]

20:30 LIVE SHOW: Warren Walker [us] + Visuals by go_sallie_go [ro]

Duminică, 29.09.2019

10:00 DEVLAB: How to survive a crowdfunding campaign

16:00 PREZENTARE: wARp by CEVA

17:00 TALKS: Indie Games

18:30 AWARD CEREMONY: Game Jam

ZILNIC ÎNTRE 12:00 – 22:00

GAMES EXHIBITION

Digital Independent Games DE | RO

S’il vous play! by Institut Français

VIDEO SCULPTURE

Unsculpted by Dominic Kießling

DIGITAL CAVE powered by Accenture

Aural Skin by Alex Halka

Neural Drawing by Hybrid Lab

MAPPING

iMpulse by clarObscura & See Visuals

AR EXPERIENCE

Realities by Artivive

Vizualizing Verses using Augmented Reality by CEVA

VR EXPERIENCE

Hoia Baciu Haunted Forest by 4DPixel

Le Petit Prince by Red Accent Studios

DIGITAL MUSEUM & VR

Micro-Folie by BRD Groupe Société Générale

Distribuie:

Postaţi un comentariu