Ghid bilingv istorico-turistic despre Cluj, lansat marţi la Muzeul Etnografic
Un ghid al orașului care propune călătorului o nouă perspectivă prin abordarea istorico-turistică a obiectivelor de interes va fi lansat la Cluj în prima zi a lunii aprilie. ”Clujul văzut și nevăzut” prezintă obiectivele turistice ale „orașului-comoară” atât din punctul de vedere istoric, evolutiv cât și pur turistic, astfel incât călătorului să îi fie ușor să găsească locurile de interes și să parcurgă trasee alese de el, înțelegând ce se află dincolo de fațada unei clădiri.
Cartea lansează invitația de a explora orașul oricărui călător, chiar și clujeanului, propunându-i atât obiectivele turistice mai cunoscute, cât și locuri inedite, nevăzute pană acum. Evenimentul care va avea loc în Sala Mare a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, de la ora 14.00, va fi prezentat de Tudor Sălăgean, istoric și director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Radu Ardevan, istoric și profesor universitar, precum și de Laszlo Alexandru, profesor și scriitor.
“Cartea e concepută aidoma organizării orașelor medievale din Europa Centrală din care face parte și Clujul. Drumurile principale pornesc din centrul urbei si toate căile importante duc invers, spre centrul orasului, exact ca un bulgăre care se rostogolește și devine mai mare. În felul acesta, turistul sau călătorul nu se poate rătăci, iar pe de altă parte, pornind din centrul vechi, nucleul orașului spre oricare punct cardinal se face și o călătorie în timpul istoric, din vechime în contemporaneitate. Astfel, cladirile reflectă perioada istorică din care fac parte, dar locurile pe care acestea se află în zilele noastre au o istorie mai mult sau mai puțin cunoscută și de aici provine și titlul cărţii”, se precizează în comunicatul transmis presei.