Galeriile clujene Plan B și SABOT, prezente la cel mai important târg de artă contemporană din Peninsula Iberică

Foto: www.arco.ifema.es
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Trei galerii de artă din România, dintre care două din Cluj-Napoca, Plan B și SABOT, participă la cel mai important târg de artă contemporană din Peninsula Iberică, Târgul Internațional de Artă Contemporană ARCO Madrid, în perioada 22-26 de februarie. Potrivit site-ului oficial al Institutului Cultural Român (ICR), cele trei galerii românești (IVAN-București, Plan B- Cluj/Berlin și SABOT Cluj) vor expune la Madrid lucrări ale artiștilor Horia Bernea, Ștefan Sava, Mihai Olos, Radu Comșa și Lucie Fontaine.

Galeria Plan B va prezenta în cadrul standului opera artistică a lui Mihai Olos. Născut la Baia Mare în 1940, artistul a activat atât în România, cât și în Germania, în perioada 1979-2000. Creația sa traversează diverse medii, de la pictură, desen, performance, happening până la literatură, și explorează diverse tendințe stilistice, de la conceptualism la  minimalism. La standul Galeriei Plan B de la Târgul ARCO va fi prezentat conceputul „Olospolis” dezvoltat de artist îndeosebi în perioada 1970-1990 care, inspirat din sculptura în lemn maramureșeană, convertește structura obiectelor simbolice tradiționale în modele pentru o construcție urbană a viitorului. Influența constructivismului, a abstracționismului în lucrările sale, dar și implicarea sa socială, l-au propulsat printre liderii generații sale artistice. Participarea sa la Documenta 6, în 1977, l-a apropiat de Joseph Beuys, un admirator al sculpturilor și acționismului său. O retrospectivă Mihai Olos este în curs la Muzeul Național de Artă Contemporană, în curatorierea directorului său, Călin Dan. (Adresă Galeria Plan B: Fabrica de Pensule, Str. Henri Barbusse 59–61, Cluj-Napoca)

Galeria SABOT va prezenta doi artiști tineri, Radu Comșa și Lucie Fontaine. Radu Comșa (n. 1975), activează în Cluj-Napoca. A expus în Ungaria, Danemarca, Polonia, Italia, Cehia, Statele Unite, în expoziții de grup sau individuale. Pornind de la arhitectura modernistă ori muzica atonală, artistul realizează „transpuneri” de pe diverse materiale (ciment, textile) și forme. Lucie Fontaine (n. 1982, Colmar) activează în Franța și Italia și a expus de-a lungul timpului la galeria Marianne Boesky din New York, Galerie Perrotin din Paris, Artport în Tel Aviv, iar în perioada următoare își va prezenta lucrările în Bali, Indonezia, și Tokyo. (Adresa Galeria Sabot: Fabrica de Pensule, Str. Henri Barbusse 59–61, Cluj-Napoca)

Galeria IVAN revine la ARCO cu doi artiști: Horia Bernea și Ștefan Sava. Conceptul standului își propune o întâlnire spațială și simbolică între doi artiști cu pregătiri și interese diferite, dar care au un punct de întâlnire în căutarea a noi modalități de transpunere conceptuală și vizuală a fațetelor realității. Lucrările lui Horia Bernea ce vor fi expuse, din perioada anilor ’60-’70, ilustrează explorările experimentale, conceptuale și pop mai puțin prezentate în expoziții internaționale. Reprezentant al conceptualismului în perioada comunistă, în anii de relativ dezgheț, Bernea a elaborat un program de cercetare artistică pe care l-a numit „iconografie post-cognitivă”, reflectat în desene, picturi și alte medii. Tânărul artist Ștefan Sava se află într-un demers de investigare teoretică a consecințelor traumatice ale calamităților istorice ale secolului XX și a istoriei personale, prin fotografie, video, performance și instalații. (Adresă Galeria Ivan: Str. Dr. Dimitrie Grecescu 13, București)

Prezența la târg a celor trei galerii se realizează cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Madrid, care, în urma unui apel la candidaturi lansat în luna iunie 2016, susține galeriile selectate de către Comitetul de organizare al Târgului ARCO conform criteriilor proprii.

Postaţi un comentariu