Galerie FOTO Lecție de istoria artei „predată” în stradă: Clujul s-a colorat cu noi picturi murale

Foto: Dan Bodea

În urmă cu doi ani, Școala Gimnazială „Octavian Goga” din cartierul Mănăștur era prima școală din Cluj care primea o nouă înfățișare ca parte a proiectului „Artă în curtea școlii”, demers care a dus la realizarea a mai multor picturi murale pe pereții clădirilor din incinta școlii. Patru artiști stradali din România, Kero Zen&Ocu, Lost.Optics, IRLO și un invitat internațional (Waone Interesni Kazki) au pictat atunci pereții școlii, având ca temă de inspirație jocul și universul copilăriei. Atunci proiectul a fost votat de locuitorii din Cluj în programul de Bugetare participativă.

După alți doi ani, la capătul opus al orașului, Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj (Calea Dorobanților, nr.56) se aliniază „trendului” început în 2018 și devine a doua școală cu pereți pictați tot în cadrul proiectului Artă în curtea școlii, derulat de Primăria Cluj-Napoca, de data aceasta la inițiativa asociației Launloc.

După două săptămâni de muncă susținută, artiștii care au participat la proiect au finalizat în acest weekend lucrările, ultimele retușuri fiind realizate la peretele exterior al liceului unde echipa NOM Crew (Novus Ordo Murali) a încercat să facă o sinteză a istoriei artei. Astfel, într-o singură imagine, Kero, IRLO și Ocu au pictat artiști sau elemente recognoscibile din operele lor în așa fel încât să cuprindă cât mai mult din ceea ce îi reprezintă. Printre artiștii reprezentați se numără Picasso, Van Gogh,  Frida Kahlo, Marcel Duchamp, Salvador Dali, René Magritte, Jeff Koons, Andy Warhol, Keith Haring, Banksy, Jean-Michel Basquiat, cu toții „sub cupola” lui Constantin Brâncuși, reprezentat printr-o coloană a infinitului șerpuită.

Foto: Dan Bodea

Cu câteva zile înainte de finalizare/Foto: Dan Bodea

Cu câteva zile înainte de finalizare/Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Artiștilor nu le-a fost impusă o temă, astfel încât au avut toate opțiunile deschise. La fel de deschisă este și interpretarea.

„Ne-am legat în primul rând de locație, în acest caz Liceul de Arte „Romulus Ladea”. A fost important să luăm energia locului și să o transfigurăm în desen. Așa că am ajuns la ideea de copilărie, de a-i inspira pe adulți să rămână copii sau să regăsească copilul din ei. Am conectat aceste două elemente și am ajuns la varianta pictorilor celebri care și-au descoperit în copilărie pasiunea față de artă.

I-am dat lucrării o dimensiune universală, încercând să cuprindem istoria artei într-o singură imagine. Am încercat în cazul fiecărui artist să îi surprindem cât mai mult din personalitate, prin anumite detalii. Ideile s-au dezvoltat organic. Unul dintre noi aruncă o servă și celălalt o preia. Oricât de bun ai fi ca artist, este bine ca cel de lângă tine să îți deschidă puțin ochii. Uneori vezi lucrurile prea personal și o privire din exterior te salvează”, au declarat IRLO și Kero pentru Transilvania Reporter.

Împreună cu colegii săi, IRLO și OCU, Kero a avut în acest an mai multe proiecte. Chiar dacă pe plan material pandemia de coronavirus a afectat și acest domeniu, pe plan creativ și spiritual le-a oferit artiștilor liniștea de care aveau nevoie.

Tehnica pe care au folosit-o în lucrarea de la Cluj a fost așa-numita „mixed media”, respectiv pictură în ulei, dar și lavabilă, și spray. Pe scurt, tehnici mixte.

„Inițial am făcut un draft cu elementele principale și apoi am venit din mers cu toate detaliile. Ne-am folosit de proiector, de schelă, de nacelă, de free-style și am folosit toată paleta de skill-uri. A fost o provocare și pentru noi. Inclusiv documentarea a necesitat multă atenție și studiu. Doar așa ne-am putut permite să extragem esența fiecărui artist reprezentat. Ne-am inspirat din imagini cu artiștii în perioada copilăriei și am încercat să alegem imaginile relevante, autentice. Am fost influențați și de preferințele noastre, dar și de ce am găsit relevant pentru compoziție. Pe unii artiști i-am reprezentat ca atare, pe alții printr-un gest sau prin elemente subtile pe care le regăsești mai greu. Unora le-am reprezentat lucrările, cum este cazul lui Brâncuși care este omniprezent, fiind chintesența artiștilor și a modernismului”, au mai spus artiștii.

Foto: Dan Bodea

Notorietatea ehipei NOM Crew a crescut mult în 2015, când Biserica Ortodoxă a făcut presiuni pentru înlăturarea unei picturi murale semnată de Obie Platon, Kero şi Irlo, cei trei artiști care făceau atunci parte din NOM. Pictura din București se intitula „Sf. Gheorghe și Dragonul Jucăuș” și era o reinterpretare modernă a legendei în care Sfântul Mare Mucenic Gheorghe ucide balaurul. Deși desenul a fost realizat în cadrul unui proiect de artă urbană, cu acordul proprietarului clădirii, lucrarea a fost ștearsă.

Artistul Obie Platon nu mai face parte astăzi din grup, alegând alte proiecte, însă colegii săi îl simt încă aproape.

„Planul cu NOM Crew era să ne întâlnim de câteva ori pe an, să facem o lucrare pe un anumit pattern creat de noi. Este un stil autentic românesc și cred că reprezintă un anumit vibe balcanic. Lucrurile au avut un apogeu cu lucrarea Sf. Gheorghe, dar apoi a început să existe o energie tot mai ciudată în grup. Pur și simplu ne-am separat în timp. Era vorba să rămânem în București, dar eu am venit la Cluj, IRLO a stat în mai multe locuri, iar Obie a fost și el plecat. Cu toate acestea, Obie a rămas suflet din crew, și-a lăsat amprenta în grupul nostru și ne-am gândit să îi adresăm lucrarea de la Cluj lui. Poate e prea mult spus un tribut adresat lui Obie, dar merită să îl menționăm în contextul lucrării. Cu timpul eu am lucrat în tandem cu Ocu, ca duo, lumea ne-a asociat și de la lucrarea cu leopardul („Leopardul tăcerii” în cadrul Street Delivery București, n.r.), realizată cu Ocu și cu IRLO, deja toată lumea zicea că face parte din NOM. Crew-ul reprezintă de fapt familia, pe cine ai aproape și cu cine te vezi cel mai des”, a precizat Kero.

Lucrarea realizată pe peretele exterior al Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea” se aliniază celorlalte lucrări de artă stradală din oraș, reunite fie la Școala Gimnazială „Octavian Goga”, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, pe tramvaiele vechi care traversează orașul de la un capăt la celălalt sau pe pereții unor clădiri private.

În ceea ce privește proiectul Artă în curtea școlii, ediția a doua, acesta a reunit artiștii Pisica Pătrată, Flaviu Moldovan, NOM Crew, Andrei Tonița, Norbert DakoGraff, ma.tei, Pretty Doomed și Bandi Sasha Robert. Tot in cadrul proiectului, artistul Sergiu Georgian Mazerschi și câțiva elevi ai liceului au realizat o lucrare colectivă pe unul din zidurile din curtea instituției. De asemenea, artista Carla Schoppel va aplica paste-ups (latură a streetart-ului de tip colaj) pe mai mulți pereții ai școlii.

Lucrare de Pisica Pătrată/Foto: Dan Bodea

Pentru prima dată la Cluj cu o lucrare de așa mari dimensiuni, Alexandru Ciubotariu, cunoscut ca Ciubi este unul dintre cei mai cunoscuţi artişti stradali din România, autor de benzi desenate şi creatorul brandului Pisica Pătrată. În câteva zile cât a stat la Cluj, cu câteva găleți de culoare și o nacelă, artistul a transformat un loc total lipsit de semnificație, într-un reper urban.

Citiți mai multe în interviul de mai jos:

Pisica Pătrată, la Cluj: Despre înfrumusețarea orașelor prin artă stradală, totemuri de 15 metri și decodări

Flaviu Moldovan (n. 1983) este artist vizual și designer, trăiește și lucrează în Cluj-Napoca. Preocupările lui artistice sunt dintre cele mai diverse, acoperind o paletă amplă de activități din sfera desenului, picturii și graficii web.

A absolvit în 2007 secția de grafică a Universității de Artă și Design și a încercat în ultimii ani și zona antreprenoriatului în artă, ca proprietar al Galeriei Plankton.

Pentru peretele din curtea Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea” a luat câteva personaje dintr-o serie pe care a început să o contureze în urmă cu mai bine de zece ani și pe care a transformat-o într-un stil. Pentru proiectul “Artă în curtea școlii” a făcut un colaj din trei desene diferite și le-a așezat într-o schema cromatică.

Lucrare de Flaviu Moldovan/Foto: Dan Bodea

Multe din personajele create de Flaviu au influențe africane, influențe pe care le-a asimilat din perioada în care a stat în Paris de la africanii care vindeau porumb. Un alt personaj din lucrarea lui Flaviu îl putem identifica cu portretul lui Picasso, artist care îl inspiră și în jurul căruia s-au născut multe dintre personaje.

“Personajele sunt iconice pentru mine și eram curios să le văd transpuse pe o suprafață atât de mare. Deformările pe care le suferă personajele mele vin, de fapt, și dintr-o neputință de-a fi un desenator academic în tinerețe. Restul mesajelor aștept să fie descoperite de fiecare vizitator în parte”.

Dacă ar fi să le transmită o încurajare elevilor și tinerilor cu privire la viața de artist, Flaviu consideră că perseverența îi va duce departe.

“Dacă perseverezi în orice faci în viață, rezultatele nu se vor lăsa prea mult așteptate”.

Norbert DakoGraff (n.1989) este artist clujean și pictează în cadrul proiectului „Artă în curtea școlii” doi pereți de pe clădirea de ceramică. Pe primul a ilustrat procesul creativ din atelier și ideile în formă abstractă. Pe al doilea perete va încerca să ilustreze personificarea muzei ca entitate care generează idei.

„Toate ideile sunt bune și nimic nu se aruncă. Orice idee se reciclează și naște mereu alte idei”, transmite Norbert.

Lucrare de Norbert DakoGraff/Foto: Dan Bodea

Lucrare de Norbert DakoGraff/Foto: Dan Bodea

Artistul a fost voluntar la prima ediție a proiectului „Artă în curtea școlii”, acum însă face parte dintre artiștii invitați să dea un nou aspect Liceului de Arte „Romulus Ladea”.

Cu un nume predestinat, Dako-numele tatălui și Graff-numele mamei, Norbert își urmează destinul.

„Acest proiect este foarte bine gândit. Educația începe din școală, inclusiv educația artistică și atunci este ideal să pornească din curtea școlii. Dar de dorit este ca această formă de artă să se întoarcă în stradă”, spune Norbert.

Andrei Tonița (n.1993) este originar din Craiova, absolvent al Liceului de Artă „Marin Sorescu” și al Facultății de Teologie, secția Artă sacră-cu diplomă în artă plastică și restaurare. Artistul se află pentru prima dată la Cluj cu o lucrare de artă stradală de dimensiuni medii, respectiv nouă metri înălțime.

Conceptul lucrării este unul filozofic și are la bază aforismul grecesc „cunoaște-te pe tine însuți”. În ultima perioadă, Andrei a fost inspirat de stilul de artă vaporwave îmbinat cu mai multe stilistici și a aplicat această tehnică și pe lucrarea de la Cluj.

„Îmi place să compun stilistic și să lucrez pe un perete care mă provoacă prin elementele lui, fie că are o fereastră inlusă sau, în acest caz două uși. Culorile saturate sunt foarte greu de echilibrat, dar am reușit să cream un echilibru folosindu-ne de mult gri. Uneori e greu când nu primești o temă anume pentru că ideile îți zboară în toate direcțiile, e benefic însă și să avem libertate”, explică Andrei care a făcut primele lucrări de artă stradală de la vârsta de 13 ani.

Lucrare de Andrei Tonița și Bianca Stancu/Foto: Dan Bodea

„Am început cu stenciluri prin Craiova, apoi m-am axat mult pe pictură, și mai târziu pe artă stradală și pe murale. Depinde cum simt pe moment. Uneori îmi place să stau în atelier să pictez. Anul acesta am pictat și pânze mari, dar am avut și poftă de murale. Sper ca elevii care ne văd lucrările și care trec zi de zi pe lângă noi în timp ce lucrăm, să aibă tot mai mare dorința să picteze, să se exprime artistic și să progreseze”, spune Andrei Tonița.

Artistul a realizat lucrarea din curtea Liceului de Arte „Romulus Ladea” împreună cu Bianca Stancu, de asemenea artistă stradală. Lucrările celor doi mai pot fi văzute în orașe precum Craiova sau Timișoara.

Ma.tei, Pretty Doomed și Bandi Sasha Robert sunt autorii lucrării de pe una dintre fațadele Atelierului de ceramică și sculptură din curtea Liceului de Arte „Romulus Ladea”. Foști elevi ai liceului, artiștii nu au părăsit zona creativă și își desfășoară activitatea în Cluj.

„Funcționăm foarte bine împreună și avem stiluri care se completează. Lucrarea este de fapt o invitație la o „expoziție” în care exponatele sunt lucrările noastre care transmit mesaje cu interesele pe care le aveam în mare parte în liceu. Era nevoie de o ediție a proiectului Artă în curtea școlii care să se desfășoare la Liceul de Arte. Elevii au nevoie de exemple și faptul că ne-au văzut pe noi și pe colegii noștri lucrând în diverse stiluri a fost un mare avantaj pentru ei”, au precizat artiștii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Lucrare de Ma.tei, Pretty Doomed și Bandi Sasha Robert/Foto: Cristina Beligăr

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Cristian Cheșuț says:

    Bravo tuturor! Excelent!

Postaţi un comentariu