Galerie FOTO Bătălii din Primul Război Mondial, reconstituite pe malul Someșului

Foto: Dan Bodea

Trei zile de reconstituire a istoriei a fost propunerea organizatorilor festivalului “Transylvania History Days” în acest weekend, eveniment care a adus în fața publicului, printre altele, și reconstituiri ale bătăliilor armatei române în Primul Război Mondial. O astfel de demonstrație a avut loc sâmbătă după-amiaza pe Malul Someșului, acolo unde taberele Puterilor Centrale și ale Armatei Române s-au confruntat pe câmpul de luptă.

Foto: Dan Bodea

„Ați putut observa, bineînțeles, redusă la scară, cum ar fi arătat o bătălie în timpul Primului Război Mondial. A fost un act destul de manevrier, nu foarte violent cum poate publicul ar fi obișnuit să vadă în filmele istorice. Dar în principal așa era, pentru că fiecare comandant încerca să își conserve forțele, fiecare soldat își ferea viața. Practic s-a putut vedea cum arăta o astfel de bătălie. Aici se află o tabără atât a Puterilor Centrale, cât și a românilor, practic a forțelor care s-au confruntat în timpul Primului Război Mondial pe teritoriu românesc. Colegii din Republica Cehă sunt cei îmbrăcați în uniforme austro-ungare și germane, o asociație românească reconstituie unitatea austro-ungară și trei asociații reconstituie unități ale armatei române. Suntem din toată țara, de la București, Constanța, Arad și cu membri în alte orașe. Uniformele sunt realizate de fiecare pe cheltuiala proprie, după o documentație de mare acuratețe”, a declarat pentru Transilvania Reporter, Emil Boboescu, președinte al Asociației de Reconstituire Istorică Militară „Tradiții ostășești”.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Alături de colegii săi, alți pasionați ai acestui domeniu, atât din țară cât și din străinătate, Emil Boboescu își ia misiunea foarte în serios. De profesie istoric militar, respectiv muzeograf la Muzeul Militar Național din București, de reconstituire istorico-militară se ocupă de 12 ani. Cel mai vârstnic membru din asociația condusă de Emil Boboescu are 67 de ani, iar cel mai tânăr membru activ are 14 ani. Sunt însă și asociații care au membri mult mai tineri, copilași de câțiva anișori.

„Exceptând cinematografia, să mă vedeți pe mine îmbrăcat într-o uniformă de sublocotenent de geniu, doar pe calculator sau la televizor ar fi posibil. Asemenea reuniuni sunt foarte importante pentru că pe lângă reconstituirea de bătălie prezentăm publicului și tabere militare cu exponate din colecțiile personale ale participanților. Practic, publicul are șansa să observe cum se desfășura o bătălie la momentul respectiv, dar și să vadă cum arată o viață cotidiană din timpul Primului Război, în acest caz, cu tot felul de elemente originale și replicate, atât din fața cât și din spatele frontului”, a explicat Emil Boboescu.

Astfel, prima bătălie din seara zilei de sâmbătă a fost atacul român din 1916, urmat de o demonstrație cu retragerea soldaților români de pe front.

„Motivația este foarte simplă pentru mine: Ca istoric militar mi-a plăcut să încerc pe pielea mea ce înseamnă istoria militară. De exemplu, acum mă dor picioarele îngrozitor în cizme. Dar una este să citești și să scrii texte de istorie și alta este să încerci să te plasezi cât mai mult posibil în situația respectivă”, a mai spus Emil Boboescu.

“Transylvania History Days” continuă și duminică, 19 august.

[stextbox id=’custom’]

“Transylvania History Days” este un festival de reconstituire istorică organizat de către Centrul pentru Dialog European si Diplomație Culturală. Aflat la cea de-a 5-a ediție, Transylvania History Days va avea loc între 17 si 19 august, pe malul Someșului. Anul acesta, Transylvania History Days se va înscrie in randul evenimentelor culturale dedicate Centenarului, fiind focusat pe evenimentele Primului Război Mondial.

La o sută de ani de la Marea Unire și finalul Primului război mondial, Transylvania History Days propune publicului clujean o oportunitate inedită de reconstituire a istoriei. În perioada 17-19 august 2018, în intervalul orar 12.00-20.00, pe malul Someșului, publicul este invitat să testeze două aplicații în VR (Virtual Reality) care urmăresc reconstituirea experienței războiului prin ochii unui soldat aflat pe front, dar și modul în care personalități marcante ale istoriei naționale au contribuit la realizarea Marii Uniri.

O primă aplicație în VR (Virtual Reality), realizată de către echipa 3dpixelated va consta într-o experiență imersivă a ceea ce a însemnat viața pe câmpul de luptă a unui soldat în Primul Război Mondial. Vreme de câteva minute, spectatorul va fi transpus, cu ajutorul realității recreate în mod virtual, în lumea frontului de război și a tranșeelor, având astfel parte de experiența unui soldat din Primul război mondial.

Experiența de realitate virtuală centrată pe Marea Unire de la Alba Iulia din 1918, realizată de către echipa Vreestory, îmbină evenimentul istoric cu mediul virtual. Timp de 5 minute, utilizatorii sunt transpuși în Sala Unirii din Alba Iulia în 1918, unde prin diferite animații si interacțiuni pot afla mai multe informații despre momentul ce a stat la baza definirii României moderne.

VR-ul (Virtual Reality) se referă la simularea unui mediu și a unor experiențe generate virtual cu ajutorul unui computer. Experiența VR poate simula o realitatea reală sau imaginară oferind utilizatorului impresia de prezență fizică aproape reală.

[/stextbox]

Mai jos puteți vedea o galerie de fotografii realizate de Dan Bodea:

002W0A2867 02W0A2704 02W0A2713 02W0A2728 02W0A2736 02W0A2759 02W0A2770 02W0A2778 02W0A2788 02W0A2795 02W0A2809 02W0A2811 02W0A2853 02W0A2856 02W0A2862 02W0A2878 02W0A2884 02W0A2903 02W0A2915 02W0A2916
<
>

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu