Galeria Casa Matei din Cluj și Zidurile ei IN/vizibile: Șapte instalații interactive și imersive pe tema patrimoniului cultural român și francez

Foto: Dan Bodea

Galeria Casei Matei din Cluj a găzduit sâmbătă, 20 ianuarie, timp de câteva ore, mai multe instalații interactive și imersive create de artiștii francezi Matthieu Tercieux și Sam Quentin alături de artistul român Lucian Matei și de alți tineri din diverse domenii creative (designeri, arhitecți, programatori, sau desenatori) care pe parcursul ultimei săptămâni au participat la un Atelier de mapping interactiv și instalații multimedia organizat la Institutul Francez din Cluj.

În contextul Anului european al patrimoniului tema comună a celor șapte instalații (șase interactive și una ambientală) a fost patrimoniul. Construit sau natural, valoare pentru orice colectivitate teritorială, patrimoniul este nu doar un element care trebuie protejat și întreținut, ci și promovat și recontextualizat prin mijloace diverse și moderne pentru a primi noi valențe în cadrul societății și vieții contemporane, acesta a fost mesajul transmis de expoziția multimedia interactivă Ziduri IN/vizibile.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Lucian Matei (foto stânga), cu un caval în mână, alături de o vizitatoare a expoziției/Dan Bodea

„Colaborarea mea pentru acest proiect a început de la o întâlnire cu Xavier Leroux, directorul Institutului Francez din Cluj, la Muzeul de Artă, la o expoziție interactivă organizată împreună cu unii dintre colegii mei de la Facultatea de Teatru și Televiziune. Xavier mi-a spus în mare despre ce este vorba și așa am ajuns să lucrez cu Matthieu și Sam și să ne gândim la conceptul expoziției Ziduri IN/vizibile în care să includem diferite instalații pe tema patrimoniului cultural francez și român”, a precizat Lucian Matei pentru Transilvania Reporter.

Ceea ce au urmărit artiștii a fost în primul rând ca instalațiile să fie interactive, iar vizitatorii să descopere de unii singuri, sau sub ghidajul artiștilor, modul în care prezența lor acolo influențează proiecțiile de pe zidurile galeriei. „Este foarte interesant cum arta video se transformă în artă vie”, a spus Lucian Matei.

Absolvent al Facultății de Arte și Design din Timișoara, secția foto-video, Lucian Matei studiază arta video de zece ani și a lucrat în video design inclusiv cu diferite teatre naționale pentru diverse scenografii de spectacole. „Arta video este un teritoriu imens de explorat”, a mai precizat Lucian Matei.

Matthieu Tercieux a devenit interesat de arta video experimentală și a studiat la Ecole des Beaux Arts din orașul francez Mulhouse. În același timp, a început să practice VJing (Vee-Jay-ing) în cadrul unor evenimente și a creat video-uri interactive pentru scenografii de spectacole. Caracteristicile VJing-ului sunt crearea sau manipularea imaginilor în timp real prin mediere tehnologică în sincronizare cu un anumit gen de muzică. Acest gen de performance are loc în cadrul concertelor, în cluburi de noapte, festivaluri, în combinație cu alte arte performative. Matthieu a lucrat pentru diferite teatre și a avut numeroase colaborări artistice. A participat la evenimente precum Chalon dans la Rue, les Eurockéennes de Belfort, La Fête des Lumières de Lyon, sau în locuri ca Le Théâtre National de Chaillot, le CCN de Belfort, etc. Proiectul său principal se intitulează « Vous êtes ici …ailleurs » creat cu ocazia Fête des Lumières din Lyon în 2011. De atunci a fost invitat la numeroase festivaluri din Franța și din străinătate. A colaborat în special cu coregraful Andreas Schmid și cu regizorul de teatru Arpad Schilling.

Artistul francez Matthieu Tercieux/Foto: Dan Bodea

„Încercăm să dezvoltăm o metodă interactivă de lucru la granița diferitelor limbaje videografice, precum documentare, animații, jocuri video etc. O formă hibridă prin care prezentăm oamenilor spațiul public ca spațiu interactiv. Propunem să comparăm obiceiurile locuitorilor din diferite regiuni, relația lor cu pământul, cu lumina, dar și să scoatem la iveală sentimentul și dorința de evadare și dimensiunea introspectivă a călătoriei dintre aici și altundeva”, a precizat Matthieu Tercieux, cu referire la proiectul său principal. “You are here… elsewhere” este o instalație poetică, o operă de artă monumentală. Prin joc de lumini, proiecții video, pictograme și coordonate geografice, cartarea umană se transformă într-un loc de joacă interactiv. Prin doar câțiva pași, călătoria te poartă din locul în care te afli, în tot orașul, în toată lumea, printre stele.

Crearea proiectului “You are here…elsewhere” are la bază un proces participativ, o imersie artistică și teritorială realizată împreună cu publicul. Înaintea instalațiilor artistul a organizat mai multe ateliere cu locuitorii din diferite orașe pentru a-i plasa direct în centrul creației sale. Vocile lor, poveștile, lucrările grafice și pictogramele sunt inserate în instalația propriu-zisă pentru a crea un produs artistic intim și participativ. În timpul proiecției, publicul este invitat să se plimbe pe diferite hărți interactive, desenate pe pământ și să le exploreze. Mai multe ecrane reacționează la mișcările lor în timp real. Prin această incursiune din care nu lipsesc sunetele, participanții creează împreună animații surprinzătoare. „Primul meu proiect a fost cu un coregraf și implica interacțiune pe baza unor senzori de mișcare și spațializare a sunetelor. Cred că aveam 20 de ani când am făcut acest prim proiect. De atunci scopul meu a fost să creez cât mai multe senzații cu ajutorul noilor media. Cu aceste noi instrumente de creație putem crea spații de imersie incredibile”, spune artistul.

You are Here … Elsewhere! from matthieu.tercieux on Vimeo.

La Cluj, artistul francez a ajuns prima dată în urmă cu patru ani la festivalul germano-francez de artă digitală Clujotronic, unde a prezentat proiectul său “You are here…elsewhere”. Doi ani mai târziu, în 2016, a fost invitat, din nou, la același festival prezentând un graffiti digital alături de artistul francez Cart1 și de artistul român Kero Zen.

„Unul dintre principalele mele proiecte le-am creat pentru Fête des Lumières din Lyon, printre cele mai mari festivaluri de profil din lume, eveniment care adună în jur de trei milioane de oameni pe durata a trei zile. Am fost de patru ori participant în acest festival, cu proiecte diferite și în locuri diferite din oraș, fie în centrul vechi sau în zone cosmopolite și este o mare oportunitate pentru un artist să fie prezent acolo. Cred că arta digitala a avut un boom în urmă cu trei-patru ani. În Franța există multe festivaluri new media, dar în Lyon în mod special, unde există numeroase companii mari de jocuri video, este o politică culturală să lucrezi în new media”, a declarat Matthieu Tercieux pentru Transilvania Reporter.

Participări ale lui Matthieu Tercieux la Fête des Lumières:
2008 : « Face-to-face with his shadow »
2010 : « You are here » – City Hall, Lyon 4
2011 : «  You are here…and somewhere else – Artistic residence » – Lyon 3
2013 : « The Abyss » – Lyon 2

Pentru evenimentul Ziduri IN/vizibile din Cluj, Matthieu a realizat și o instalație despre patrimoniul României, inspirându-se din sculptura lui Constantin Brâncuși, respectiv lucrarea Coloana Infinitului.  „Viitorul acestei arte este de fapt în trecut. Viitorul este realitate virtuală sau realitatea augmentată. Personal îmi place ideea de realitate augmentată pentru că prin realitatea augmentată poți să reprezinți lumea virtuală în cea fizică”, a declarat Matthieu Tercieux pentru Transilvania Reporter.

2W0A0306 2W0A0343 2W0A0356 2W0A0368 2W0A0372 2W0A0384 2W0A0398 2W0A0404 2W0A0406
<
>
Distribuie:

Postaţi un comentariu