Gabriel Bota, înainte de startul proiectului Read&Ride prin zece țări europene: „Oameni buni, mergeți cu bicicleta, citiți o carte, fiți voi, dați-le naibii pe restul!”

Foto: Arhiva personală

Un aforism celebru spune că cel mai bun lucru legat de o călătorie este anticiparea și amintirea; realitatea are mai curând de a face cu pierderea bagajelor. Gabriel Bota nu se declară un mare fan al aforismelor și nici al citatelor motivaționale. Pentru el lucrurile sunt foarte simple: îi place să citească și să facă sport. Pasionat de ciclism încă din copilărie a ajuns să practice acest sport la nivel profesionist și tot la nivel profesionist și-a dezvoltat și pasiunea pentru lectură și pentru scris. În prezent, este directorul artistic al Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT) și inițiatorul unui proiect curajos care implică multe ore de pedalat și citit.

În mai puțin de o zi, Gabriel Bota va pleca într-o călătorie de 5600 de kilometri cu bicicleta și va traversa 10 țări: Ungaria, Slovacia, Austria, Cehia, Germania, Danemarca, Olanda, Belgia, Franța și Spania. Călătoria-contratimp se va desfășura în 60 de zile, iar, pe parcursul ei, Gabriel Bota își propune să citească 10 cărți. De asemenea, va vizita scriitori celebri la ei „acasă”, cum ar fi Bohumil Hrabal în Praga, Thomas Mann în Lübeck, Maeterlinck în Gent, Flaubert în Rouen, Rimbaud în Charleville-Mézières, Jules Verne în Nantes.

„Cititul și sportul sunt două lucruri esențiale pentru minte și corp. O carte pe săptămână face corpului la fel de bine ca cele 30 de minute de mișcare pe zi. Aceasta este esența READ & RIDE! Este un proiect serios pe care sper să am puterea să-l pot «pedala» și să vi-l pot povesti la cea de-a V-a ediție a FICT din toamnă”, motivează Gabriel Bota această inițiativă într-o postare pe pagina personală de Facebook.

O face și pe asta, spune el, pentru că trebuie, pentru că simte că Acum e necesar, o face pentru el, pentru fetița lui, pentru familia și prietenii lui, pentru noi toți.

„O fac, oricât de nebunesc pare! Mă urc pe bicicletă, fraților, Duminică mă urc pe bicicletă, îmi pun în rucsac doar cortul, cărțile pe care le iubesc cel mai mult, câteva vise și-am plecat. Și mă duc, nu glumă, 5000 de km pe care vreau să-i pedalez în 60 de zile, voi străbate 10 țări (Ungaria, Slovacia, Austria, Cehia, Germania, Danemarca, Olanda, Belgia, Franța și Spania – cu final în Barcelona) și mă voi scălda în 5 mări (Marea Baltică, Marea Nordului, Marea Mânecii, Golful Biscaya și Marea Mediterană). Și pe tot traseul voi CITI și vă voi povesti zilnic pe unde am fost și ce-am făcut. Pentru că scopul este măreț, vreau să-i scot pe scriitori la efort, vreau să vă pun să citiți, vreau să vă oblig să realizați că avem nevoie de cărți, no, vreau să dau un exemplu! Viața-i tare faină și nu vreau s-o irosesc degeaba. Așa că vă prezint proiectul ”READ & RIDE”. O nebunie bună pentru minte și corp! Să citești și să faci sport! Ideal grecesc, visul oricărei femei cu viziune, sau cu vizuină?!, la cap. Sănătate pură, viitor sclipicios, poveste glossy, pure love! Dacă nici asta nu e o dovadă de iubire pentru carte și sport, atunci nimic nu mai are rost pe lumea asta păcătoasă. Și nici nu mai știu altă variantă prin care să vă conving să puneți mâna și burta pe (o) carte! Să m-ajute dumnezeul asfaltului, al roților, al foilor și al penițelor să #rezist, să mă-ntorc cu bine acasă și vă pot povesti toate întâmplările, pe-ndelete, la ediția a 5-a de FICT. Și voi puteți fi cu mine oriunde, ne putem întâlni pe traseu, îmi puteți da sugestii pe unde să merg, sau, chiar mai mult, vă pot provoca să pedalați odată cu mine chiar dacă rămâneți acasă. Și bineînțeles, puteți, la fel de bine, SĂ CITIȚI. Ce citesc eu pe drum, ori altceva ce vă convine. Și putem comenta și analiza idei, trăsnăi ori ce vreți voi pe pagina mea de facebook ori pe pagina oficială a FICT unde voi încerca să fiu activ zilnic. Atât cât mă ține bateria internă ori cea de la telefon. Io zic să dăm un exemplu împreună, să facem ceva domnule, că doar nu suntem de paie și nici proști nu suntem, vorba bunicii mele. Hai, ziceți cu buzele voastre: READ & RIDE! Carte frate!”, transmite scriitorul.

Înainte cu o zi de marea aventură, am stat de vorbă cu Gabriel pentru a afla care au fost motivele care l-au determinat să pornească acest proiect și să își asume responsabilitatea de a fi ambasador al cititului și al României în toate cele zece țări pe care le va traversa pe bicicletă. Călătoria sa nu va fi o simplă plimbare, ci îi va testa ciclistului capacitatea de adaptare la condiții neprevăzute de drum, precum și rezistența psihică.

Foto: Arhiva personală

Bicicleta pe care se va urca Gabriel duminică dimineața este o cursieră de carbon, iar echipamentul este foarte minimalist. Are în jur de șapte kilograme și sunt de fapt niște rucsaci speciali montați pe cursieră în care să încapă un cort, un sac de dormit și bidoanele de apă.

„Orice kilogram în plus se simte enorm în momentul în care pedalezi. Eu nu am urmat un program special de pregătire pentru că nu am simțit nevoia. Oricum merg cu bicicleta destul de mult. Problema nu sunt cei 100 de kilometri pe care îi faci într-o zi, ci trebuie să te gândești că alți 100 trebuie să faci și mâine și poimâine și în zilele care urmează. 100 de kilometri sunt foarte rezonabili. Am făcut și ture de 200 de kilometri într-o singură zi. Nu este deloc imposibil”, precizează Gabriel Bota.

De două lucruri este mândru în viața lui, spune Gabriel: că a reușit să convingă mulți oameni să citească și că i-a convins pe foarte mulți dintre prietenii și cunoscuții lui să facă sport.

„Țin minte că în urmă cu 5-6 ani mergeam cu bicicleta și nu știu dacă întâlneam 2-3 cicliști într-un an pe drumurile din România. Era o raritate. Acum este imposibil să nu întâlnești în fiecare zi un ciclist pe șosele. I-am povestit soției mele ceea ce mi-aș dori să fac și i-a plăcut foarte mult ideea. De atunci planul a început să prindă contur. Am început să mă gândesc la un traseu, la dificultatea lui și la scopul călătoriei. Am luat o hartă geografică, dar și o hartă a scriitorilor pe care îi citesc sau i-am citit cu drag. Am zis să merg cât de departe pot și în acest timp să citesc cât mai multe cărți. Din Oradea voi pleca duminică dimineața pentru a nu pierde două zile pe drum în România. Mă va conduce soția și fetița mea de opt luni. Voi merge prin Ungaria-Slovacia-Austria-Cehia-Germania-Danemarca-coasta nordică a Germaniei-Olanda-Belgia-Franța (Normandia)-trec Munții Pirinei și termin călătoria în Barcelona, Spania. La întoarcere voi lua un avion”, precizează Gabriel Bota.

În ceea ce privește costurile pentru călătorie, scriitorul a primit practic jumătate din finanțare pentru achiziționarea unor echipamente care au costat câteva mii de euro, din partea unor sponsori. Restul de bani i-a avut el. Cu toate acestea, cine vrea să îi susțină proiectul pe parcursul celor 60 de zile, o poate face contribuind cu o donație în contul RO75BTRLRONCRT00N2244203.

În medie, Gabriel va încerca să parcurgă între 80 și 100 de kilometri în fiecare zi. Va dormi în cort și la prietenii care s-au oferit deja să îi ofere cazare. Pe drum, și-a propus să se întâlnească cu scriitori pe care i-a adus la Festivalul de Carte, sau pe care intenționează să îi aducă.

„Voi fi un fel de ambasador al festivalului și al literaturii din România. În bagajul meu virtual, un dispozitiv Kindle, voi lua cu mine și scriitori români și vreau să stau câte o zi în orașele mari și să am discuții cu diverși oameni. Ideea este să duc cu mine literatura și cărțile românești, dar să primesc și de acolo literatură și scrieri noi. În tot acest timp voi încerca să țin un jurnal zilnic, cu tot ce citesc. Îl voi lua pe Bogumil Hrabal cu mine și prima carte pe care o voi citi, de fapt o voi reciti, va fi «Trenuri cu prioritate». E ca și cum l-aș pune pe Hrabal la efort. Să vedem ce se întâmplă”, declară Gabriel Bota. Ceea ce vrea să sugereze scriitorul Gabriel Bota este că efortul fizic poate contribui, de ce nu, la o mai bună vizibilitate a scriitorilor în lume. „Nu cer nimănui să facă lucrurile pe care le fac eu. Dar fiecare putem face mai mult. De obicei, autorii români nu sunt extraordinar de vizibili în afara țării. Poate că un efort fizic îi poate face mai vizibili. Este doar o sugestie”, declară scriitorul.

Ciclismul este din punctul său de vedere unul dintre cele mai frumoase sporturi. Mergând cu bicicleta te eliberezi, te regăsești, te pierzi.

„Este o bătălie continuă cu tine însuți. Nu picioarele te pot bloca, ci mintea. Voi încerca, însă, să mă păcălesc în fiecare zi și să zic că totul este perfect. Nu am avut încă timp să mă gândesc la ce înseamnă această călătorie. Probabil gândurile vor veni pe drum. În urmă cu două seri m-a lovit gândul că voi fi departe de fetița mea. Eram conștient că plec și luasem hotărârea împreună cu soția mea, dar nu mă gândisem până acum. Voi vedea ce se întâmplă. Dacă te proiectezi în capătul unui drum, niciodată nu te vei găsi cum te-ai proiectat și vei fi mai mult dezamăgit”, consideră scriitorul.

Nu este prima dată când Gabriel Bota parcurge ture lungi cu bicicleta, dar e prima dată când parcurge o distanță atât de mare într-un timp scurt.

„Știu că riscurile sunt foarte mari dar eu sunt obișnuit să merg cu bicicleta pe șosea. Fac asta de o viață și mă simt foarte confortabil. Dacă voi reuși să conving măcar o persoană după această campanie să citească mai mult, sau să facă mai mult sport, eu mă declar foarte fericit. Reușesc să fiu atât de departe și atât de aproape de mine când merg cu bicicleta, încât uneori mă sperie. Mă sperie frumusețea locului liniștit în care mă pune. Întotdeauna mă încarc pozitiv. Nu cred în citate motivaționale, ci cred că lucrurile pot fi extraordinar de simple. Mergeți, oameni buni, cu bicicleta, citiți o carte, fiți voi, dă-le naibii pe restul. Fă ce îți dorești în viața asta, muncește, dă un exemplu, iubește”, îndeamnă scriitorul.

Prima sa bicicletă în copilărie a fost un Pegas și una dintre cele mai frumoase amintiri este momentul când a primit o cursieră Peugeot, pe care i-o cumpărase tatăl lui pe la 9-10 ani. Până în prezent, scriitorul a parcurs cam toată România cu bicicleta și a făcut turul țării de mai multe ori în cadru organizat și profesionist. Anul trecut, așa „bătrân” cum se consideră, a participat chiar și la competiția King of the Mountain în Sibiu.

În călătoria pe care urmează să o înceapă duminică cel mai mult îi e „teamă” de traversarea Germaniei, pentru că va petrece foarte multe zile acolo, dar se consolează cu gândul că nimic nu va întrece frumusețea Normandiei. Ciclistul și scriitorul clujean se va întoarce în România în jurul datei de 1 septembrie pentru a începe pregătirile la o nouă ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania (3-8 octombrie).

„Să citești o carte pe săptămână nu mi se pare mult. E îngrijorător că oamenii zic că nu mai citesc pentru că nu mai au timp. E îngrijorător că tinerii cred că toată informația este la un click distanță. Dar informația la un click distanță nu este informația ta. Este o prostie să spui că nu mai ai timp să citești. Poți să faci atât de multe într-o zi și printre aceste multe lucruri să incluzi și lectura”, Gabriel Bota, scriitor

Distribuie:

Postaţi un comentariu