Foto/Pictorul clujean Cornel Brudașcu, în centrul atenției la Tate Modern din Londra

Credit foto: Florin Ștefan
eepurl.com

Pictorul clujean Cornel Brudașcu a devenit al treilea român care s-a bucurat în acest an de o atenție specială în Marea Britanie după ce în cursul săptămânii trecute a fost singurul artist din România ale cărui lucrări au fost prezentate în ampla expoziție The World Goes Pop deschisă în celebra galerie Tate Modern din Londra și curatoriată de Jessica Morgan. Cornel Brudașcu s-a alăturat astfel artistei Geta Brătescu prezentată la Tate Liverpool și lui Paul Neagu la Henry Moore Institute în Leeds.

In 2013, o cercetare amănunţită despre influenţele artei Pop în Romania, ce includea o documentaţie despre opera timpurie a maestrului Cornel Brudaşcu realizată de curatorul Maria Rus Bojan i-a atras atenţia lui Jessica Morgan, la acea vreme senior curator la Tate Modern, iniţiatoarea expozitiei si a programelor de cercetare dedicate acestui fenomen artistic. În octombrie 2013, la invitaţia Mariei Rus Bojan, Jessica Morgan a venit special la Cluj, şi, cu ocazia acestei vizite, Spațiu Intact, a găzduit o prezentare a lucrărilor din anii 1970 ale maestrului, foarte rar prezentate publicului larg până atunci, între care figurau şi lucrări din colecţia Muzeului de Artă Cluj şi a Muzeului Judetean Zalău.

Credit foto: Florin Ștefan

Credit foto: Florin Ștefan

La Tate Modern din Londra, pictorul clujean a fost centrul atenției în camera numărul 4 a galeriei, dedicată în întregime creației sale timpurii. „Brudașcu a mai colaborat cu Jessica Morgan și în 2014, când aceasta l-a selectat pentru Gwangju Biennale din Coreea de Sud, dar prezența la Tate Modern este o recunoaștere și mai categorică a originalității picturii sale dedicată temelor simple, cotidiene, într-o perioadă în care cei mai mulți preferau subiectele istorice, mitologiile personale sau investigațiile metafizice”, a declarat Florin Ștefan, președinte al Fundației Culturale Intact, care l-a însoțit pe Cornel Brudașcu la Londra, în deschiderea expoziției.

Citiți și:

Pictorul clujean Cornel Brudașcu expune la TATE Modern (Londra)

Credit foto: Florin Ștefan

Credit foto: Florin Ștefan

Urmărind să demonstreze întinderea globală a artei Pop ca fenomen cultural și limbaj vizual relevant dincolo de asocierea convențională cu explozia culturii de consum americane și britanice a anilor 1960-1970, expoziția The World Goes Pop include peste 60 de artiști din 28 de țări din America Latină, Europa, Asia și Orientul Mijlociu. Lucrările expuse, foarte puțin cunoscute publicului larg, sunt analizate din această perspectivă integratoare, cu accent pe contextele geografice și culturale specifice din care provin și care au condiționat distinct strategiile de apropriere a esteticii imaginii comerciale și a tehnicilor ei de diseminare în scopuri critice de natură socială și politică.

„Compozițiile maestrului Brudașcu, Chitarist (Muzeul de Arta Vizuală, Galati), Portretul lui Ion Munteanu (colecție privată), Portret de grup ( colecția artistului) Tineri pe șantier și Compoziție ( Muzeul de Arta, Cluj),   aceleași care au fost prezentate și la Spațiul Intact în 2013 sub titlul Portretul unei generații, sunt consonante cu temeiurile expoziției, chiar dacă, așa cum spune însuși artistul, ele nu au fost deliberat concepute în spiritul artei Pop. Experimentul pictural, efectele vizuale ale fotografiei solarizate și serigrafiei folosite în publicitatea vestică, colorismul aplatizat și vibrant din revistele străine ce mai ajungeau în România în anii ’70, banalul cotidian surprins cu o obiectivitate aproape fotografică și perspectiva critică asupra instrumentalizării morfologiei umane de către ideologia realismului socialist sunt doar câteva dintre elementele definitorii ale lucrărilor artistului din selecția de la Tate. Dar poate cel mai important aspect, chiar vizionar, este faptul că Brudașcu a creat aceste picturi nu după realitate, ci după fotografii – portretele unei generații susceptible să devină chiar ele imagini simbol, multiplicabile în viitor”, a mai declarat Florin Ștefan pentru Transilvania Reporter.

IMG_4608 copy

Expoziția The World Goes Pop poate fi vizitată la Tate Modern din Londra până în data de 24 ianuarie 2016.

Postaţi un comentariu