Fotojurnalism la cel mai înalt nivel: Expoziția “World Press Photo”, la Muzeul de Artă din Cluj

Foto: Dan Bodea

Cea mai importantă expoziție de fotojurnalism la nivel global, “World Press Photo”, poate fi vizitată și anul acesta în Cluj-Napoca la Muzeul de Artă.

Evenimentul din Cluj-Napoca, ajuns pe plan internațional la ediția cu numărul 63, face parte din expoziția anuală internațională “World Press Photo”, prezentată în mai multe orașe din lume, fiind montată în peste 100 de spații din peste 45 de țări, precum Olanda, Italia, Lituania, Germania, Belgia, Australia, Ungaria etc. Publicul din România o poate vedea în Cluj-Napoca, Timişoara şi București.

De la protestele din Hong Kong din martie 2019, la femeile și copiii care au fugit din ultimele zone controlate de Statul Islamic, de la evacuările din Kenya când cinci teroriști au atacat un hotel de lux, la dezastrul aviatic din Etiopia când un Boeing 737 Max s-a prăbușit pe un câmp după decolarea de pe aeroportul Addis Ababa, toate fotografiile au propria lor poveste dramatică. La fel de captivante sunt și fotografiile de natură, sau cele care spun povestea pangolinilor din Africa de Sud sau a urangutanilor din Indonezia grav amenințați din cauza dispariției continue a pădurilor tropicale.

Fotografii de Steve Winter, pentru National Geographic

Fotografii de Steve Winter, pentru National Geographic

Impresionant este fotoreportajul lui Steve Winter pentru National Geographic despre tigrii care trăiesc în captivitate în SUA, în grădini zoologice private sau ca parte a unor afaceri similare care îi taxează pe vizitatorii care vor să-i mângâie.

De impact este și fotografia lui Mark Peterson pentru New York Times cu membrii grupării de supremație albă Shield Wall Network care sunt surprinși sărbătorind aniversarea lui Hitler în Arkansas, SUA.

Fotografie de Mark Peterson

4.282 de fotografi din 125 de țări au înscris anul acesta la “World Press Photo” 73,996 de fotografii. Dintre aceștia, doar 44 de fotografi au ajuns în selecția finală a juriului.

Povestea World Press Photo a început în 1955 când un grup de fotografi olandezi a organizat un concurs internațional pentru a-și prezenta munca unei audiențe globale. De atunci, concursul s-a dezvoltat și a devenit o prestigioasă competiție de fotografie. Categoriile care fac parte din competiție răsplătesc cele mai bune exemple de jurnalism și storytelling digital exprimate prin fotografii individuale sau fotoreportaje care au făcut parte din jurnalismul vizual în anul precedent.

Fotografie de Yasuyoshi Chiba. La lumina telefoanelor mobile, un tânăr recită o poezie de protest în timp ce demonstranții intonează sloganuri care reclamă o conducere civilă, în timpul unei pene de curent din Khartoum, Sudan, pe 19 iulie.

Foto: Dan Bodea

Mai multe detalii despre concurs și despre jurizare puteți afla AICI.

Expoziţia este accesibilă publicului spre vizitare pe întreaga durată a perioadei 17 iulie – 6 august 2020, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00. Ultimul bilet de intrare va fi emis la ora 16:30.

Publicul vizitator este rugat insistent să sprijine eforturile instituţiei de a limita răspândirea şi contractarea virusului SARS-CoV-2, prin respectarea strictă a regulilor obligatorii de igienă personală, distanţare fizică şi acces în muzeu.

Galerie foto de: Dan Bodea

002W0A8398 002W0A8374 002W0A8415 002W0A8373 002W0A8461 002W0A8467 002W0A8431 002W0A8425 002W0A8370 002W0A8408
<
>
Distribuie:

Postaţi un comentariu