FOTO Expoziție despre eroinele românce și cehe la Cluj. Doina Cornea, în centrul evenimentului

Foto: Dan Bodea

Muzeul Etnografic al Transilvaniei găzduiește în această perioadă expoziția “Eroinele – Femei românce și cehe din trecut și prezent”, o expoziție dedicată curajului, dedicării și perseverenței tuturor femeilor care au luptat pentru drepturile lor, pentru libertate, egalitate și democrație. Organizată de Centrul Ceh București, Fundația Doina Cornea și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, cu partenerii acestora, expoziția reunește portrete ilustrate ale unor figuri feminine marcante ale Cehiei și României, însoțite de scurte povești ale vieților lor impresionante.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Expoziția este deschisă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj și are în centrul atenției personalitatea Doinei Cornea (1929-2018), autentică eroină a rezistenței anticomuniste și veritabil reper moral în anii dificili ai tranziției României spre democrație.

În anii ’80, Doina Cornea s-a numărat printre foarte puținii opozanți față de politicile distructive ale lui Nicolae Ceaușescu. În 1982, Doina Cornea a scris prima scrisoare de protest împotriva regimului, pe care a trimis-o la Radio Europa Liberă. Difuzarea conținutului scrisorii a avut drept consecință destituirea sa din învățământ în 1983. În perioada 1983-1989 a fost supusă unor anchete frecvente, interogatorii, amenințări și persecuții. În 17 noiembrie 1989, Doina Cornea a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Libere din Bruxelles, o recunoaștere internațională a abnegației, demnității și curajului ei deplin în lupta pentru drepturile omului și împotriva totalitarismului în România.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

După evenimentele din decembrie 1989, Doina Cornea a fost cooptată în Consiliul Național al Frontului Salvării Naționale din care a demisionat la începutul anului 1990. A fost membră fondatoare a Grupului pentru Dialog Social, Forumului Democrat Antitotalitar din România, Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului-filiala Cluj, Alianței Civice, Fundației Culturale Memoria. Doina Cornea a desfășurat o activitate susținută pentru democratizarea României și consolidarea statului de drept. A încetat din viață la 4 mai 2018 în Cluj-Napoca și a fost înmormântată cu onoruri militare în Cimitirul Central din Cluj.

Expoziția Eroinele poate fi vizitată de miercuri până duminică, până pe 14 martie, în intervalul orar 10:00-18:00 (ultima intrare la 17:00), la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului, nr. 21, Cluj-Napoca).

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Vizitarea expoziției se va desfășura în conformitate cu normele de prevenire a răspândirii Covid-19. Un număr limitat de persoane va avea acces în sală în același timp, masca de protecție este obligatorie, iar accesul se face doar după luarea temperaturii.

Distribuie:

Postaţi un comentariu