Expoziție personală a artistului clujean Zsolt Berszán, la Berlin

Zsolt Berszan

Galeria Anaid Art din Berlin va găzdui vineri, 29 aprilie,  vernisajul expoziției personale a artistului Zsolt Berszán intitulată ’’Dissecting the Unknown’’. Deschisă în cadrul Gallery Weekend Berlin, expoziția include 25 de lucrări, realizate în perioada 2015-2016.

„Lucrările mele sunt în general negre. Am renunțat la culori, iar negrul a adus cu sine materiale simple: placă metalică, silicon negru, spumă poliuretană, bitum, adeziv negru, beton prin care reușesc să descopăr direcții noi ale materialității, deoarece totul se reduce la materie în lipsa culorilor. Pentru mine totul se leagă de cunoaștere. Îmi închipui acest demers al meu ca pe o amibă, care nu are o formă concretă, deoarece se află în mișcare continuă prin care își modifică forma, iar eu încerc să cartografiez, să formulez, să forțez, să perforez, să rup și să frământ această formă necunoscută. Lumea despre care vorbesc este lumea mea subiectivă, dar prin lucrările mele se arată întotdeauna câte o nouă parte din ea’’, explică Zsolt Berszán, conform comunicatului transmis presei.

„Arta lui Zsolt Berszán este o explorare a celor mai ascunse fantezii ale violenţei şi distrugerii. Lucrările sale din seria Dissecting the Unknown continuă cercetările întreprinse în proiectele Residumm (2014) şi ABlackJECTION (2013), în care artistul este preocupat de redarea abjectului şi a stării de descompunere. Lucrările lui Zsolt Berszán vorbesc despre repulsie şi fascinaţie, în același timp, despre forme ce se află la granițe dintre halucinaţie şi obsesie, în care identitatea şi ordinea au fost perturbate. Tema dublului si a metamorfozelor, a caracterelor atrofiate sunt toate reprezentări ale abjectului. Creaţia lui Berszán se află la graniţa fină dintre reprezentarea identităţii şi disoluţiei acesteia. Este încercarea de a reprezenta ne-simbolizabilul. Dinamica separării şi obiectul tranziţional sunt prezentate sub forma unor părţi de corpuri îngheţate, a unor cadavre în descompunere, care nu sunt nici subiect, nici obiect. Este reprezentarea în cele mai mici detalii a fluidelor ce reprezintă elemente greu de menționat, ce se află în afara ordinii simbolice a civilizaţiei şi care perturbă regulile sociale, încercând să înfrunte o experienţă traumatică. Trauma este cea care evocă atât veneraţia, cât şi teroarea, este cea care copleşeşte ego-ul şi rezistă transformării în sine’’, spune curatorul Diana Dochia.

Zsolt Berszan,   Untitled 06,  mixed media on metal sheet

Zsolt Berszan, Untitled 06, mixed media on metal sheet

Creaţia artistică şi expoziţională a lui Zsolt Berszán, absolvent al Universităţii de Artă şi Design Cluj–Napoca, se întinde deja pe un deceniu, timp în care artistul a fost prezent atât în galeriile şi muzeele din România, cât şi în galeriile şi muzeele din străinătate. Una dintre cele mai ample şi importante expoziţii personale în străinătate a fost cea din 2010 „Genesis Project” la MODEM – Centrul de Artă Modernă şi Contemporană din Debrecen, Ungaria. O altă expoziţie monografică intitulată „Decomposition” a avut loc ca eveniment colateral al Bienalei de Arhitectură în 2014 la Veneţia, în spațiul expozițional al Asociației Regale de Canotaj din Veneția (Reale Società Canottieri Bucintoro), în foștile hale de depozitare a sării (Emporio dei Sali). A participat, de asemenea, la expoziţia de grup din 2012 „Călători Europeni – arta clujeană contemporană” organizată de Műcsarnok – Muzeul de Artă Contemporană din Budapesta.

Fondator al spațiului de artă contemporană BAZIS din 2009, membru și susținător activ al comunității artistice din Fabrica de Pensule, a contribuit anul acesta la înființarea Federației Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule.

Distribuie:

Postaţi un comentariu