Expoziția-eveniment „Aurul și argintul antic al României”, vernisată la Cluj

Foto: Dan Bodea

Expoziția „Aurul și argintul antic al României” a fost vernisată joi seara la Muzeul de Artă Cluj-Napoca în prezența Ministrului Culturii și a reprezentanților Muzeului Național de Istorie a României.

Despre importanța evenimentului au vorbit profesorul Lucian Năstasă-Kovacs, director al Muzeului de Artă din Cluj, Ionuț Vulpescu, Ministrul Culturii, Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României, Carmen Ciongradi, directorul Muzeului de Istorie a Transilvaniei și, nu în ultimul rând, curatorul Rodica Oanță-Marghitu, coordonatorul secţiei Cabinet Numismatic şi Tezaur Istoric din cadrul MNIR.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Ideea și conceptul expoziției îi aparține domnului Ernest Oberländer-Târnoveanu, care s-a gândit la un demers unicat în ultimii 25 de ani. „Atunci când am pornit ideea acestei expoziții, după București, ea trebuia să ajungă la Cluj. În cele din urmă am reușit să o aducem. Este vorba despre un mare proiect muzeografic la care sunt angrenate 31 de instituții muzeale și este cea mai mare expoziție organizată în România vreodată. Am considerat că este necesar ca în condiții de criză să reușim să facem ceva constructiv și să rupem cercul neputinței. Ceea ce vă prezentăm aici sunt lucruri cunoscute din cărțile de istorie, sau din documentarele televizate. Această expoziție este un tur de forță”, a precizat directorul MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu. Acesta a mai spus că nu este exclus ca expoziția itinerantă să ajungă și în Republica Moldova, la Chișinău.

Citiți mai multe despre expoziția „Aurul și argintul antic al României” în articolul de mai jos:

O parte a tezaurului Cloșca cu puii de aur a ajuns la Cluj. Piesele din expoziție sunt asigurate cu zeci de milioane de euro

În cadrul conferinței de presă care a avut loc înaintea vernisajului, Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, a declarat că astfel de proiecte constituie un exemplu de succes a modului în care pot colabora instituțiile de cultură în România. „Faptul că expoziția va fi vernisată în 12 orașe este un lucru foarte bun. Dacă este ceva care unește, acela este cultura. Dacă în anii ’80 se vorbea de rezistența prin cultură, astăzi a sosit momentul să ne afirmăm prin cultură. Eu am spus în ultimele săptămâni că este nevoie de o strategie în cultură, că, până la urmă, cultura este un obiectiv strategic pentru țara noastră”, a declarat ministrul.

Citiți și:

Ministrul Culturii, la Cluj: Cultura aduce mult mai mulți bani decât îi alocăm. Ar fi utilă o strategie națională în acest domeniu

Carmen Ciongradi, directorul Muzeului de Istorie a Transilvaniei, a promis că următoarea expoziție de asemenea anvergură va avea loc la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. „Viitoarea expoziție o vom găzdui într-un muzeu modern și european. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei are un patrimoniu impresionant și suntem instituția din țară care a contribuit cu numărul cel mai mare de piese la această expoziție. Sunt obiecte din epoca bronzului până în antichitatea târzie, avem tezaure dacice de argint, obiecte romane de argint și 20 de obiecte de aur pe care le puteți vedea în premieră”, a spus Carmen Ciongradi.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Curatorul expoziției, Rodica Oanță-Marghitu a explicat că expoziția are o structură cronologică, fiecare obiect fiind contextualizat prin ilustrarea tezaurelor din care fac parte sau a inventarelor funerare. Potrivit acesteia, aspectul special al expoziției este și meritul arhitectului Virgil Apostol.

Vernisarea expoziției în anul 2015 costă un milion de lei, sumă care reprezintă aducerea expoziției de la Sibiu la Cluj și transportarea ei mai departe la Târgu Mureș, Alba Iulia, Sfântul Gheorghe, Craiova și Buzău.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În privința sistemului de securitate al Muzeului, care trebuie să facă față acestei expoziții cu valoare istorică inestimabilă, directorul Muzeului de Artă a precizat:„Trebuie să aveți certitudinea că sistemul de securitate al acestei instituții a fost obiectivul de bază de la venirea mea la conducerea acestui muzeu. Fără să exagerez, această instituție are acum cel mai bun sistem de securitate pentru opere de artă în Cluj. Am făcut în acest sens și investiții noi și recalibrarea a ceea ce a existat. Prima investiție a fost făcută acum zece ani și a trebuit să readucem la zi întregul sistem”, a declarat profesorul Lucian Năstasă-Kovacs

Expoziția „Aurul și argintul antic al României”  poate fi vizitată până în data de 22 martie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Distribuie:

Postaţi un comentariu