Experiență indiană la Institutul Francez din Cluj: Invitație la dans, cu o studentă la medicină

Foto: Dan Bodea

S-a născut în Franța, are rădăcini indiene și studiază medicina la Cluj-Napoca. Darshini Ranganathan este o tânără pasionată de dans și în egală măsură de știința și arta de „a vindeca”. A crescut atât în tradiția indiană, cât și în cultura franceză. În Cluj a venit în urmă cu trei ani pentru că auzise că este un oraș multicultural renumit pentru Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”. Tatăl său este medic, la fel și sora ei și împărtășesc în familie această pasiune. Totodată, cu o mamă profesoară și dansatoare profesionistă de Kathak, dans specific din nordul Indiei, lui Darshini i-a fost imposibil să nu se apropie și de această artă. Dintotdeauna s-a plasat undeva la mijloc între știință și artă. Ca urmare, după ce a ajuns la facultate în Cluj nicio clipă nu i-a trecut prin minte să își abandoneze pasiunea.

„Pentru mine dansul este un mijloc să mă întorc la origini. Prin intermediul dansului în stil Bollywood și Kathak am început să învăț hindi, să devin mult mai interesată de tradițiile din India și totul datorită dansului. Familia mea este răspândită în India, Anglia sau SUA. În Franța, unde locuim noi, nu avem o comunitate mare de indieni și încercăm mereu să ne promovăm cultura. Am mers în India pentru prima dată în copilărie și acum merg la fiecare trei-patru ani mai ales în Mumbai și în sudul Indiei. Încerc să vizitez de fiecare dată alte locuri și să aflu mai multe despre rădăcinile mele”, a precizat Darshini Ranganathan pentru Transilvania Reporter.

Mama ei promovează mereu cultura indiană în Franța și, recent, a câștigat Pravasi Bharatiya Samman Award, un premiu oferit chiar de președintele Indiei cetățenilor indieni care nu locuiesc în India, dar care promovează artele și cultura indiană în lume. Datorită mamei sale, Darshini a devenit și ea interesată tot mai mult de cultura indiană.

Foto: Arhiva personală

Nu am început să dansez Bollywood direct, ci am învățat Kathak, dansul tradițional din nord. Apoi m-am concentrat mai mult pe Bollywood clasic inspirat de Kathak pentru că se potrivește mai mult cu generația mea. Nu am visat niciodată să devin dansatoare profesionistă, dar pe la vârsta de opt ani i-am spus mamei mele că aș vrea să mă învețe câteva mișcări pe care să le prezint pe scenă, la școală. Eram foarte timidă atunci, dar când a pornit muzica, parcă am devenit o altă persoană. În acele momente intrasem într-o bulă din care am revenit la realitate doar după ce muzica s-a oprit. Acum am descoperit că pentru mine dansul este o formă de exprimare care îmi permite să mă detașez de medicină și de viața concretă. Și îmi oferă o stare specială”, consideră tânăra.

Deocamdată, pentru Darshini, dansul este doar o pasiune, având în vedere că prioritatea ei este medicina. Nu se gândește să devină dansatoare profesionistă, dar în paralel este important să aibă acest refugiu.

Studiez medicina generală momentan, dar încă nu m-am decis asupra unei specializări. Îmi place Clujul pentru că este foarte multicultural, cu studenți de pretutindeni care aduc cu ei culturile din care provin. Îmi mai plac în Cluj oamenii. Sunt foarte deschiși și curioși să afle mai multe despre mine și despre cultura mea. M-am obișnuit și cu viața de student. Avantajul acestei universități este că ne oferă multă practică, ceea ce în medicină este foarte important. În același timp, sistemul este conceput în așa fel încât să ne ofere posibilitatea să avem și alte activități, fără să ne simțim îngrădiți. Este o atmosferă foarte amicală între studenți și nu pot să spun că există competiție între noi. Principalul motiv pentru care am ales medicina a fost pentru că mi-am dorit întotdeauna să îi ajut pe alții și simt că aș putea face asta cu o bună pregătire”, a declarat  Darshini Ranganathan pentru Transilvania Reporter.

Foto: Dan Bodea

În paralel cu facultatea, la propunerea Institutului Francez din Cluj, Darshini a acceptat ca din 19 martie să susțină un atelier de dans, în fiecare marți, în care să predea participanților dansul Bollywood inspirat de dansul clasic indian. Cel mai important, spunea ea, este ca participanții să înțeleagă ce vor dansa. Fiecare stil de dans indian are o semnificație, inclusiv prin versuri, prin vestimentație, prin mișcări, prin emoție. Dansul indian nu înseamnă doar divertisment facil cum este adeseori perceput prin prisma filmelor de la Bollywood, ci are rădăcini autentice. Bollywood a creat şi producţii cinematografice de calitate, unde muzica dansul, poezia, teatrul sau alte arte sunt tratate cu finețe și respect.

Primul lucru va fi să explic contextul unei anumite melodii și apoi să predau bazele dansului clasic indian. Nu este greu să înveți, dar trebuie să fii motivat să o faci și să fii curios să îl descoperi. Voi încerca să aduc în discuție două stiluri: Bharata natyam, dansul clasic din sudul Indiei și Kathak dansul clasic din nord. Acestea sunt cele mai populare, cu diferențe destul de mari între ele, inclusiv în termeni de costume, muzică, dialect, origine. În filmele indiene vedem mai mult Kathak. De obicei muzica are întotdeauna o poveste, versurile se referă fie la mitologia indiană, fie spun o poveste de dragoste și nu numai. Zece ședințe nu vor fi suficiente pentru a învăța toate subtilitățile dansului indian, dar vom reuși să punem bazele”, precizează Darshini.

Printre evenimentele majore la care tânăra a luat parte până în prezent și unde și-a pus în valoare calitățile de dansatoare se numără și o demonstrație de dans la evenimentul Namaste France, din Nantes, organizat de Ambasada Indiei în 2016.

Ce o fascinează pe studenta la medicină în privința culturii indiene este diversitatea ei, cu atât de mulți oameni care conviețuiesc acolo, cu tot atâtea religii, dialecte și tradiții.

Sunt atât de multe lucruri de descoperit în India și nu te plictisești niciodată. Îmi mai place felul de a fi al indienilor, cât sunt de generoși și cât de mult își doresc să îi ajute pe ceilalți”, explică Darshini.

Mai multe despre atelierul de dans indian organizat de Institutul Francez din Cluj, puteți afla de pe pagina oficială a evenimentului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu