După 30 de ani: Fotografii din Clujul zilelor de 22 și 23 decembrie 1989 publicate pentru prima dată

Foto: Victor Cutcan

Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor găzduiește până în data de 5 ianuarie 2020 o expoziție de fotografie realizată cu ocazia comemorării a 30 de ani de la Revoluție. Fotografiile publicate pentru prima dată cu această ocazie au fost realizate de fotograful Victor Cutcan și surprind momente din zilele de 22 și 23 decembrie 1989 din centrul Clujului.

Victor Cutcan, electrician pe atunci la Facultatea de Chimie, a surprins momente cu TAB-uri care circulau pe străzile orașului, cu statui sau bucăți de trotuar transformate în altare, mesaje revoluționare postate în vitrinele librăriilor, discursuri înflăcărate, „plantarea” lumânărilor în straturi amenajate în spațiul verde al Catedralei Ortodoxe, brazi de Crăciun împodobiți cu globuri, beteală, dar și cu ziare noi, oameni care îngenunchează în stradă, dar dincolo de aspectul faptic, fotograful a captat stările și sentimentele mulțimii: bucurie, panică, zâmbete, lacrimi și neliniște, într-un melanj al emoțiilor pe care doar astfel de evenimente le pot genera.

„Fotografiile nu au mai fost publicate pentru că am preferat să le țin pentru sufletul meu. Nu am avut spirit întreprinzător de a le valorifica pe piață. Toată pregătirea pentru expoziție și selectarea fotografiilor m-au făcut însă să îmi reamintesc valurile de emoție și încărcătura acelor zile. Îmi amintesc de pietatea oamenilor și de micile altare improvizate în locurile unde au căzut victimele. Îmi amintesc de bucățile de creier de lângă o bordură și oamenii care au adus lumânări și pâine lângă ele”, a povestit Victor Cutcan pentru Transilvania Reporter.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Fotograful, electrician de meserie, avea 52 de ani în 1989. În fața publicului prezent la expoziție, Victor Cutcan a vorbit despre istoria fotografiei pe care o consideră cea mai reprezentativă, pe care a realizat-o de la balconul Primăriei. Montând acolo instalația de sonorizare a văzut jos imaginea extraordinară a sute de fețe care erau ridicate spre balcon.

„ Dacă o singură fotografie ar fi fost acceptată în expoziție, aceasta aș fi ales-o. Fețele lor de învingători nu le voi uita niciodată. Dacă aș putea, aș printa această fotografie la dimensiunea unui panou publicitar și aș expune-o în oraș pentru ca toți prezenți acolo să se recunoască și să își aducă aminte emoția acelei zile, ca într-o oglindă a timpului”, a spus fotograful.

Foto: Victor Cutcan

Aparatul de fotografiat pe care l-a folosit atunci Victor Cutcan pe străzile Clujului a fost un Praktica MTL cu negativ alb-negru de 35 de milimetri.

„Este o poză care nu a fost expusă, în care se vede un scaun, sânge pe jos și un furtun de cauciuc. Am ales să nu o expunem pentru a nu crea confuzie cu privire la evenimentele din 22 și 23 decembrie și evenimentele din 21. Ce îmi mai amintesc de atunci a fost coloana de oameni care venea dinspre Biblioteca Centrală Universitară și care au îngenunchiat în colț, la librărie, în epicentrul revoltei din Ajun. Veneau și dinspre catedrală și s-au întâlnit cu toții acolo, în acel punct zero, unde au spart vitrina și au ars cărțile de propagandă în fața librăriei. Gestul de a sparge vitrina, din motiv că s-a întârziat scoaterea lor, a fost un avertisment de a nu mai amâna niciodată ceea ce este urgent. Ceea ce este și astăzi valabil”, își amintește Victor Cutcan.

Expoziția „Cluj 22-23.12.1989 Fotografii inedite” de la Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor propune în jur de 40 de cadre din cele 170 pe care le deține Victor Cutcan din zilele de 22 și 23 decembrie 1989.

Victor Cutcan/Foto: Cristina Beligăr

Foto: Victor Cutcan

La expoziție au fost prezent și Radu Negru care a făcut parte din grupul lui Călin Nemeș, spiritul revoltei din 21 decembrie din centrului Clujului.

„Ne-am constituit un grup ad-hoc, fără a ne cunoaște între noi. Ne-am adunat în jurul lui Călin, în jurul nebuniei lui. Trăim an de an momentele din 21 decembrie și încercăm să transmitem emoția și generațiilor care au urmat după noi”, a declarat Radu Negru pentru Transilvania Reporter. În 1989 Radu Negru avea 42 de ani.

Artistul Nucu Pandrea s-a aflat și el la expoziția organizată la Turnul Croitorilor amintindu-și  cu emoție clipele din 21 decembrie 1989.

„În fiecare an simt cum mi se ridică părul pe mine. În 21 decembrie plecasem de la serviciu cu intenția să vin în centru. Dacă veneam în centru, mă întâlneam cu amicul Călin, dacă mă întâlneam cu el, s-ar fi putut întâmpla să nu mai fiu astăzi aici. Chiar în acea zi era meciul Argentina-Brazilia și fiul meu era la un apropiat de-al familiei pe Bulevardul Titulescu. M-am dus după el, știind ce se întâmplă. Și am venit cu el pe jos. Și pe la Bastionul Croitorilor am văzut o trupă care venea dinspre Zorilor. Fiul meu a zis să mergem cu ei, dar i-am zis să o luăm pe strada Dr. Petru Groza, în jos, actualul Bulevardul Eroilor. Am început să vedem tot mai mult vitrine sparte și, cu cât înaintam, nu mai puteam avansa din cauza mulțimii”, își amintește Nucu Pandrea.

Curatorii expoziției sunt directorul Casei Municipale de Cultură, Ucu Bodiceanu și cercetătoarea Ancuța Lăcrămioara Chiș.

Distribuie:

Postaţi un comentariu