Două lucrări de Adrian Ghenie, licitate în Hong Kong. Peste 6,6 milioane de dolari preț estimativ

The Trip, Adrian Ghenie/Foto: Sotheby's

Două lucrări ale artistului român Adrian Ghenie sunt scoase la licitație prin Casa de Licitații Sotheby’s în cadrul Contemporary Art Evening Sale. Licitația va avea loc peste șase zile (19 aprilie), în Hong Kong, și aduce în fața colecționarilor capodopere occidentale și asiatice foarte diverse.

Evenimentul are în prim plan lucrarea PH-568 a lui Clyfford Still din 1965, o capodoperă din perioada târzie a lui Still, pictată la câțiva ani după ce s-a retras de pe scena de artă din New York și s-a mutat în liniștea rurală din Maryland. Prețul estimativ al lucrării se situează între 13 și 18 milioane de dolari.

PH-568, Clyfford Still

PH-568, Clyfford Still

Prima dintre lucrările lui Adrian Ghenie, intitulată The Trip (2016), are un preț estimativ de 6 milioane de dolari, provenind dintr-o colecție privată.

The Trip (Călătoria) este un tratat singular despre artă, istorie și rolul artei în istorie.  Un Pablo Picasso în vârstă pozează în fața ruinelor care se prăbușesc – un perete despărțit de un potop devastator de strălucitor de tonuri roșii, turcoaz și nuanțe de lavandă care cuprind cerul perlat.

Îmbrăcat într-o haină groasă cu centuri, cu mâinile în buzunare, îmbrăcămintea și poziția lui Picasso în lucrare amintesc de celebra fotografie a artistului spaniol făcută în studioul său din Paris, la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial. Când fotografia a apărut în 1944, la câțiva ani după ce Picasso pictase Guernica în 1937, statutul său de erou era complet: marele artist a îndurat greutăți din timpul războiului (fotografia prezintă o sobă de lemne care nu putea fi aprinsă în timpul războiului) dar a continuat să facă artă. Mai devreme în 1937, la cererea guvernului republican spaniol, Picasso a creat monumentalul Guernica ca răspuns la bombardarea de către Germania nazistă și a Italiei fasciste a orașului Guernica, în același an.

Picasso în studioul său în iarna anilor 1944-45 © SUCCESSION PICASSO/DACS, LONDON 2021

La finalizarea acestuia, Guernica nu numai că a fost considerat cel mai mare și mai puternic tablou anti-război din istorie, dar a jucat și un rol critic în politica internațională în anii următori, în care au avut loc Războiul Civil Spaniol, al doilea Război Mondial și Războiul Rece. Intitulată Călătoria, lucrarea lui Adrian Ghenie reimaginează o scenă în care un vârstnic Picasso face în sfârșit o călătorie pentru a vizita Guernica; în realitate, după ce a vizitat ultima dată Spania în 1934, Picasso a pictat Guernica în casa sa din Paris, în 1937, și nu s-a mai întors niciodată în țara sa natală. În tabloul imaginat de Ghenie, Picasso se confruntă cu amintirile, obligat să facă față impactului deplin al traumei și al groazei atrocității pe care a descris-o cu zeci de ani în urmă.

A doua lucrare a artistului român licitată în Hong Kong, Self-Portrait in 1945, este un autoportret executat în 2015. Lucrarea are dimensiuni diminutive, iar experții o numesc uluitoare – plină de bravura gestuală și forța psihologică puternică ce disting cel mai bine celebrele autoportrete ale lui Adrian Ghenie din seria Vincent van Gogh. Lucrarea are un preț estimativ între 380.000 – 640.000 de dolari.

Mai multe detalii despre licitația din Hong Kong puteți afla AICI.

Adrian Ghenie/Self-Portrait in 1945

Adrian Ghenie este considerat cel mai bine cotat pictor român contemporan, s-a născut în Baia Mare, în 1977, iar în prezent trăiește și lucrează la Berlin. A absolvit, în 2001, Universitatea de Artă și Design din Cluj, iar în 2005, alături de Mihai Pop, a fondat la Cluj Galeria Plan B, un spațiu dedicat expunerii și cercetării artei contemporane. Tot atunci au fost puse și bazele Fundației Plan B. Din 2008, Plan B și-a deschis un sediu la Berlin.

Citiți și:

Lucrarea „Lidless Eye” de Adrian Ghenie, vândută cu 7 milioane de dolari la Sotheby’s Hong Kong. Artistul român s-a aflat în topul vânzărilor

Două lucrări de Adrian Ghenie, în licitație la Sotheby’s Londra. Peste trei milioane de lire preț estimativ

Distribuie:

Postaţi un comentariu