Două lucrări ale artiștilor Șerban Savu și Juhos Sándor, donate în scop caritabil. O parte din bani vor merge spre taberele Yuppi Camp pentru copiii cu boli oncologice, diabet și artrită juvenilă

Imagine: Șerban Savu, The Fridge, 49,5 x 25 cm, oil/canvas, 2017. Lucrare creată special pentru licitația caritabilă.

Două picturi semnate de artiștii clujeni Șerban Savu și Juhos Sándor, care au donat lucrările către taberele de terapie Yuppi, au fost vândute în data de 7 noiembrie, în cadrul licitației caritabile Art for Children care a avut loc la Goldbach Center din Zürich.

Șerban Savu a absolvit în 2001 Universitatea de Artă și Design din Cluj și a avut expoziții în cunoscute galerii internaționale printre care: Nicodim Gallery din Los Angeles, Galeria Plan B din Berlin, David Nolan Gallery din New York, Monica de Cardenas Gallery din Milano etc.În perioada 1999-2010 artistul Sándor Juhos și-a obținut licența și doctoratul la Universitatea de Artă și Design-ul din Cluj-Napoca. A avut numeroase expoziții la Spațiul de artă contemporană Bazis și la Galeria Nano din Cluj. Este fondator și co-curator al Galeriei  Bulgakov din 2002. 

Sándor Juhos/Studiu Nr.132-Studii 2008-2014

Evenimentul caritabil a fost organizat de Fundația We Help You din Elveția și s-a desfășurat sub patronajul Prințesei Ereditare a Liechtensteinului, Sophie.

Zsuzsa László, președinta executivă a Asociației Yuppi a declarat pentru Transilvania Reporter că evenimentul caritabil a adunat suma de aproximativ 60.000 de euro, din care 10% va reveni taberelor Yuppi. 

„Prețul licitat pentru cele două lucrări nu este cunoscut și nici cumpărătorul. 90% din bani vor merge către Asociația Blind Spot care lucrează pe proiecte pentru reintegrarea persoanelor cu dizabilități cu accent pe acele persoane care au probleme de vedere, iar 10% din bani vor veni către Yuppi Camp. Banii îi vom folosi în organizarea taberelor noastre, adică pe cheltuieli cu echipamente, cazare, masă, asistență medicală, voluntari. Anul acesta am deschis o nouă tabără printre cele trei deja existente, respectiv o tabără pentru familii unde copilul bolnav de cancer are între 0-9 ani. Feedback-ul a fost peste așteptările noastre din partea părinților acestor copii și vrem să continuăm tabăra și anul viitor”, a explicat Zsuzsa László.

„În România spiritul filantropic este slab dezvoltat și se reflectă prin faptul că atunci când cineva face un gest bun nu comunică acest lucru. Există o reținere. Cred și că artiștii, în general, din cauza faptului că vin dintr-un mediu subfinanțat cum este cultura, rezonează mult mai ușor la diverse cazuri sociale de unde și implicarea lor în astfel de acțiuni caritabile”, consideră Zsuzsa László.

În privința implicării celor doi artiști în evenimentul caritabil Art for Children, Zsuzsa László a precizat că atât Șerban Savu, cât și Sándor Juhos au făcut-o imediat ce li s-a propus ideea.  „Pe Sándor Juhos l-am întâlnit prin niște cunoștințe personale, iar pe Șerban Savu l-am cunoscut prin rețeaua taberelor din care am vrut să facem și noi parte ca asociație, respectiv SeriousFun Children’s Network”, a declarat președinta Asociației Yuppi.

Taberele de terapie prin experiență Yuppi sunt organizate din 2011 la Șăulia de Câmpie, județul Mureș, pentru copiii și adolescenții cu cancer (boli oncologice), diabet și artrită juvenilă.  Terapia prin experiență este o metodă utilizată cu succes la nivel internațional, cu activități precum echitația, alpinismul, canotajul, tirul cu arcul, activități de lucru manual, fotografie, teatru, contribuie în mod esențial la stabilizarea simptomelor bolii, la creșterea încrederii în sine și constituie o resursă importantă în lupta cu boala. 

Anual, circa 150 de copii și circa 150 de voluntari (inclusiv medici și asistenși medicali) participă la taberele Yuppi organizate de asociația clujeană Mișcare de Tabără Yuppi. În 2017, Yuppi a organizat prima tabără din România adresată copiilor sub 10 ani cu cancer și familiilor lor.

Distribuie:

Postaţi un comentariu