Documentarul “colectiv” este propunerea României pentru premiile OSCAR din 2021. Ce alte producții au fost luate în considerare

Conform Centrul Național al Cinematografiei / Romanian Film Centre, documentarul “colectiv” în regia lui Alexander Nanau, este propunerea României la premiile OSCAR® 2021, secțiunea „Cel mai bun lungmetraj internațional”, anterior numită “Cel mai bun film străin”.

Producțiile înscrise pentru a fi luate în considerare de către Comitetul de selecție au fost:

Colectiv, regia Alexander Nanau

Acasă, regia Radu Ciorniciuc

Tipografic Majuscul, regia Radu Jude

Dragoste 2. AMERICA, regia Florin Șerban

Între Chin și Amin, regia Toma Enache

Este prima oară când un documentar este propunerea României în competiția pentru premiile Academiei Americane de Film.

În plus, precizează realizatorii filmului pe pagina de Facebook, distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures și Participant, vor înscrie filmul “colectiv” și pentru secțiunea “Cel mai bun film documentar”.

„Participarea unui film la două secțiuni îi sporește şansele de a fi nominalizat. Anul trecut de exemplu, Honeyland, apreciatul documentar din Macedonia de Nord, a intrat în istorie ca primul documentar nominalizat simultan la secțiunile “Cel mai bun film documentar” şi “Cel mai bun lungmetraj internațional”.

„Este o mare onoare pentru noi să fim învestiți cu atâta încredere de către comisia CNC. Ne aflăm cu adevărat în plină epocă de aur a documentarului, iar faptul că aceste filme încep să primească recunoaştere pe o scară atâta de largă este foarte încurajator. Suntem convinși că povestea “colectiv” va ajunge la cât mai mulți oameni, ea fiind susținută de eforturile partenerilor noștri americani în lungul drum care ne așteaptă. Va fi o competiție atipică, într-un an complicat, în care standardele de eligibilitate s-au lărgit, iar numărul documentarelor eligibile a devenit imens. Competiția de abia acum începe, iar noi mergem mai departe cu optimism și responsabilitate”, a declarat Alexander Nanau, conform paginii de Facebook.

“colectiv”, pe lista celor mai importante festivaluri de film din lume

De asemenea, “colectiv” este pe lista scurtă a premiilor Academiei Europene de Film (European Film Awards) și poate fi votat pentru nominalizare în categoria “Documentar European”. Filmul a obținut titlul de cel mai bun documentar în cadrul mai multor festivaluri internaționale de film, printre care “It’s All True”- Brazilia, “Hamptons International Film Festival”- SUA, “Docville”- Belgia, “DocAviv Film Festival”- Israel, “Zürich Film Festival”- Elveția, sau “Luxembourg Film festival”- Luxemburg.

Premiera mondială a filmului a avut loc anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, fiind primul film documentar românesc selectat în istoria recentă în cadrul prestigiosului festival italian, iar premiera nord-americană la Toronto International Film Festival. „colectiv” a fost și în selecția oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020 și a făcut parte din selecția mai multor festivaluri internaționale, printre care New Directors/New Films, IDFA, True/False, CPH DOX, San Francisco International Film Festival, Göteborg International Film Festival sau Full Frame.

Filmul se lansează în SUA și Marea Britanie pe 20 noiembrie

“colectiv” va fi lansat în SUA pe 20 noiembrie de către Magnolia Pictures și Participant, în aceeași zi în care distribuitorul Dogwoof va lansa filmul în Marea Britanie și Irlanda. În plus filmul va intra în cinematografe și VOD în mai multe țări în această toamnă, printre care și Franța, Germania, Israel, Belgia, Olanda și Elveția, ceea ce îi va oferi o expunere și mai mare, fiind și mai mult în atențianumeroşilor membri ai Academiei Americane de Film care locuiesc în afara SUA.  Filmul va fi disponibil în 20 de țări și prin intermediul HBO Europe.

Distribuția în cinematografele din România a fost realizată de către Bad Unicorn. „colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în coproducție cu Samsa Film Luxembourg și HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund și Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveția, RSI – Elveția și YES Docu – Israel

Documentarul „Colectiv”, care spune povestea primului an de după incendiul din 2015 din clubul cu același nume și urmărește modul în care jurnaliști, autorități și societatea civilă caută și încearcă să expună adevărul într-un sistem corupt, a fost prezentat și la TIFF, ediția de pandemie, în cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc.

Filmul este disponibil pe www.hbogo.ro

Citiți și:

„Colectiv” ajunge astăzi la TIFF. Documentarul are mari șanse pentru o nominalizare la Oscar în 2021

Echipa filmului „colectiv”, pe scena de la Cluj: „Nu întoarceți privirea, aveți încredere în jurnaliști, nu mai căutați scuze să acționați”

Distribuie:

Postaţi un comentariu