Din epoca fierului, în era digitală: Siturile dacice din Munții Orăștiei, promovate la Cluj prin tehnologie de ultimă generație

Foto: Dan Bodea

O expoziție unică în România, care va aduce mai aproape de public 500 de artefacte din Munții Orăștiei scanate și contextualizate digital va putea fi vizitată începând cu data de 28 iulie la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT). O expoziție similară va fi deschisă în 29 iulie și la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. În cele două spații expoziționale, din Cluj și din Deva, vor exista o serie de aparate și echipamente de ultimă generație, care vor oferi vizitatorilor o experiență unică în momentul de față în România.

„Este un pas enorm înainte în ceea ce înseamnă promovarea siturilor dacice și a patrimoniului UNESCO al României. Practic îi aducem pe daci din epoca fierului, în era digitală. Toate aceste produse ale proiectului vor fi la îndemâna oricui, fie în sălile de expoziție, fie în mediul online, cu toate informațiile de natură istorică și arheologică. Este ieșirea la rampă a civilizației dacice, în toată complexitatea ei. 500 de artefacte arheologice puse online nu este puțin lucru. Este un moment important atunci când acestea vor apărea pe platforma Europeana (bază de date, sub forma unei platforme web deschisă, n.r.). În acest mod vom ajunge în top zece țări europene ca obiecte 3D digitizate”, a spus profesorul Gelu Florea, responsabil cu cercetările din cetățile dacice din Munții Orăștiei.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

01IMG_8799

Astfel, prin proiectul „Când viaţa cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală şi contextualizarea artefactelor dacice din Munții Orăștiei” au fost digitizate 500 de obiecte care reprezintă diverse aspecte cotidiene din viața dacilor, de la obiecte din gama armelor, la unelte sau vase ceramice. În afară de acestea au mai fost reconstituite digital 30 de monumente, case dacice, temple care vor fi disponibile publicului larg prin intermediul site-ului proiectului unde va exista o bază de date care în afara faptului că îți permite să vizualizezi obiectul 3D, îți permite să îl vezi și în realitate virtuală utilizând Google Cardboard sau un dispozitiv similar.

Proiectul a început în luna martie a anului trecut și se va încheia în 31 august, fiind finanțat prin EEA Grants și având o valoare de aproximativ un milion de euro. „În cadrul proiectului, cea mai mare sumă de bani a mers în amenajarea a două spații expoziționale multimedia hi-tech. Avem dispozitive de interacțiune de tip tracking body pentru ca vizitatorul să poată să navigheze într-un mediu virtual, sisteme de tracking pentru mâini prin care poți să rotești un artefact, sisteme de tip haptic care îți permit să simți la propriu un obiect 3D, sisteme de proiecții 3D stereo și am contribuit la îmbunătățirea capacităților de digitizare ale celor două muzee partenere în proiect, achiziționându-le câte un scanner laser de ultimă generație. Totodată, am mai cumpărat un scanner terestru laser pentru Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca cu ajutorul căruia am scanat monumentele dacice din Munții Orăștiei și vom continua să le scanăm și în viitor”, a precizat la întâlnirea cu presa din Cluj-Napoca, directorul de proiect, Călin Neamțu, conferențiar la Universitatea Tehnică din Cluj.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Practic, oricine poate accesa din propria sufragerie baza de date de pe platforma proiectului (dacit.utcluj.ro) pentru a studia artefactele digitizate. Modelele virtuale sunt foarte fidele celor originale, datorită folosirii scanerelor laser cu precizie între 5-25 de microni, capabile să achiziționeze și textura, în așa fel încât diferența dintre un obiect real și unul virtual este minimă. „Am încercat să obținem artefacte cât mai precise pentru a putea fi folosite în diverse aplicații și rezoluții pe dispozitive mobile sau pe computere, sau pe alte dispozitive mai puțin cunoscute publicului. Baza de date este construită în așa fel încât să fie vizualizată de pe telefoane mobile sau tablete, dar și în format 3D interactiv”, a mai precizat Călin Neamțu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Carmen Ciongradi, directorul Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, a declarat la rândul său că publicul din Cluj va avea parte de o expoziție de anvergură unică în România, care folosește cele mai moderne concepte muzeografice, respectiv prezentarea digitală și reconstituirea 3D. „Scopul proiectului a fost conștientizarea în rândul publicului a valorii patrimoniului nostru UNESCO. De exemplu, față de un concept clasic de expunere avem table touch-uri unde copiii se pot juca și pot reconstitui sub formă de joc artefacte dacice. De acum înainte astfel de prezentări vor fi singurul mod de a atrage mai mult public înspre muzee. Am inaugurat în aprilie expoziția „3D Roma – Sarmizegetusa – Turn On the history” și ne bucurăm de foarte mare succes. Este foarte vizitată și așteptăm și pentru expoziția de acum la fel de mare interes din partea vizitatorilor. În cadrul proiectului se realizează și o bază de date digitală și am început să lucrăm în acest sens și acesta va fi viitorul și în arheologie și în cercetare. Orice proiect are ca rezultat expunerea pentru public, muzeul fiind o uzină în care cercetăm, inventariem, verificăm, săpăm și la final rezultatele le vedeți aici, astăzi sub forma celor mai noi concepte de muzeografie”,   a spus Carmen Ciongradi.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei deține în prezent cea mai mare colecție de artefacte descoperite în cetățile dacice din Munții Orăștiei.

Promotor de proiect este Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar parteneri Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei  Cluj-Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai și Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Citiți și:

Cetatea Sarmizegetusa și minunile Romei Antice au ajuns la Cluj. În format 3D

Distribuie:

Postaţi un comentariu