De la modelling, la desen grafic. Alexandra Iuga, eleva model a Liceului de Arte Plastice “Romulus Ladea”

Alexandra Iuga/Foto: Dan Bodea

Este elevă în clasa a X-a la Liceul de Arte Plastice “Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, la secția grafică și a avut de curând prima ei expoziție personală. Fotomodel al Agenției Transilvania Fashion, dar în primul rând artistă în devenire, Alexandra Iuga este un exemplu pentru mulți liceeni care încă sunt în căutarea unui drum în viață. În 2014, Alexandra a obținut locul I la Concursul Național de Grafică „Constantin Găvenea”, organizat la Tulcea și promite să se facă „auzită”, prin lucrările sale, peste tot în lume.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„13 răspunsuri la un exercițiu” este expoziția pe care tânăra Alexandra Iuga a propus-o publicului cu doar câteva zile înainte de a împlini 18 ani. Născută într-o zi de 13, Alexandrei i-a fost predestinat să devină artistă, talentul său fiind evident de la vârsta fragedă de trei ani când ținea creionul în mână altfel decât majoritatea copiilor. „Fiica mea îmi spală, într-un fel, nesăbuința și mă mândresc cu asta. Eu am avut atelier de pictură în București, profesor meu fiind pictorul și graficianul Sorin Dumitrescu. Mai târziu, însă, m-am întors în Cluj, dar nu am mai mers pe linia artei. Nu i-am impus fiicei mele acest drum, dar de când era mică avea înclinații artistice. Încă din grădiniță educatoarea i-a observat talentul prin modul în care ținea creionul în mână. La trei ani și jumătate am dus-o la Palatul Copiilor unde a intrat în contact cu primele noțiuni de desen. De atunci, din Școala Generală și până acum în clasa a zecea a obținut premii naționale și internaționale și merita să aibă o primă expoziție”, a declarat pentru Transilvania Reporter, tatăl Alexandrei.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Pasărea-oglindă de Alexandra Iuga/Foto: Dan Bodea

Pasărea-oglindă de Alexandra Iuga/Foto: Dan Bodea

Vânt suspendat, Locul care adună ploaia, Dealul de sub nori, Miez de furtună, În fereastră sau Pagini de carte sunt doar câteva dintre cele 13 lucrări expuse de tânăra artistă. Predilecția ei pentru elementele cer și pământ, dar și pentru elemente de ordin vegetal este evidentă. „Am pornit de la un exercițiu simplu, dat ca temă de profesoara mea, un fel de imagine trasă la xerox a unui trunchi de copac sau scorbură. Prin tehnici multiple am ajuns la aceste lucrări, în alb-negru, care deși sunt diferite au un punct comun”, explică Alexandra. Propriu-zis, din hârtii negre cu puncte albe, prin diferite tehnici, inclusiv tehnica frotagge sau cea a colajului, Alexandra a reușit să realizeze lucrări enigmatice, pline de simboluri. „Esențial într-o lucrare nu este să pui un copac și să spui că este un copac, ci să descoperi acel copac. În aceste lucrări din expoziție m-am jucat, practic, cu liniile și cu punctele”, a declarat Alexandra, mărturisind că de când a început cursurile de grafică a început să îi placă mai mult decât pictura. „Înainte credeam că doar creionul și radiera se folosesc în grafică, dar nu este așa. Folosesc acum și cărbune presat, pix cu gel sau tuș”, explică tânăra.

Alexandra,   alături de părinții ei/Foto: Dan Bodea

Alexandra, alături de părinții ei/Foto: Dan Bodea

În viitor, Alexandra Iuga se gândește să abordeze  grafica pe tabletă pentru avantajele pe care i le poate aduce pe plan profesional și nu exclude posibilitatea să își continue studiile în străinătate, după terminarea liceului. „Pe lângă un loc de muncă în țară, grafica pe tabletă mi-ar oferi posibilitatea să lucrez cu ușurință și pentru companii din străinătate. Tableta îmi permite să folosesc mai multe tehnici, pe lângă cea tradițională. Deocamdată nu studiem la școală grafica pe tabletă, dar eu am început să exersez în privat. Mă gândesc să merg în Londra, la o universitate de acolo. Pe lângă că îmi perfecționez limba engleză, îmi voi face și mult mai multe cunoștințe în domeniu. În România nu se dă doi bani pe educație și de aceea se duce totul de râpă”, precizează, cu maturitate, tânăra. Părinții Alexandrei o susțin în ideea de pleca să studieze în străinătate. „Știm că dacă va pleca, se va întoarce și atunci trăim cu acest gând”, spun părinții ei.

Expoziția Alexandrei Iuga poate fi vizitată la Liceul de Arte Plastice “Romulus Ladea” până vineri,  13 februarie.

1IMG_3018 1IMG_3030 1IMG_3049 1IMG_3051

2 Comentarii

  1. Ma bucur sincer ca am avut sansa sa aflu despre lucrurile minunate pe care le realizezi si mai ales despre modul de abordare a ceeace faci : sa descoperi mesajul, fiinta,sufletul creator si bucuria de a fi……. minunat si divin totodata ! Iti doresc curaj , multa inspiratie si sa ti se implieasca dorinta reusitei. Promit sa te însotesc,sa te caut si sa vin la prima expozitie ce vei avea in capitala europei, la Bruxelles

    • Ma bucur sincer ca am avut sansa sa aflu despre lucrurile minunate pe care le realizezi si mai ales despre modul de abordare a ceeace faci : sa descoperi mesajul, fiinta,sufletul creator si bucuria de a fi……. minunat si divin totodata ! Iti doresc curaj , multa inspiratie si sa ti se implieasca dorinta reusitei. Promit sa te însotesc,sa te caut si sa vin la prima expozitie ce vei avea in capitala europei, la Bruxelles

Postaţi un comentariu