„Dați un leu pentru AFCN-EU”, protest spontan al artiștilor independenți la Gala TIFF și promisiuni publice de la Ministrul Culturii

Foto: Dan Bodea

Artiștii din sectorul cultural independent din Cluj, și nu numai, care în 2019 pe scena Galei Premiilor UNITER denunțau tăierile de fonduri ale AFCN, au tras la Gala TIFF un nou semnal de alarmă cu privire la situația precară în care se află acest sector, cu atât mai mult în timpul pandemiei și a crizei cauzate de noul coronavirus.

Astfel, o parte a echipei spațiului Reactor de creație și experiment a fost prezentă sâmbătă seara, în Piața Unirii, acolo unde s-a desfășurat în ultima săptămână Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), cu mai multe pancarte în semn de protest. „Cultura este serviciu public”, „Dați un leu pentru AFCN-EU” sau „Ajutați finanțarea culturii independente” au fost câteva dintre mesajele transmise de artiști.

Au fost prezenți în Piață artiști care fac parte din diferite inițiative independente, mai noi și mai vechi, de limbă română sau maghiară, dar și susținători ai cauzei, neafiliați spațiilor independente clujene.

Reactor de Creație și Experiment a transmis și un mesaj pe Facebook:

„Câțiva artiști independenți din Cluj s-au întâlnit mai devreme în Piața Unirii pentru a semnala faptul că arta independentă din România are, poate mai mult ca niciodată, nevoie de susținerea autorităților. Asta în contextul în care Administrația Fondului Cultural Național a strâns în timpul pademiei fonduri care nu acoperă nevoile sesiunilor normale de finanțare. În plus, există informații că sesiunea de toamnă a AFCN e în pericol pentru că Ministerul Culturii nu găsește bani pentru plata evaluatorilor. Vorbim de 80.000 de lei, o sumă egală cu… un proiect AFCN. Suntem solidari cu artiștii care trag azi un semnal de alarmă și ne dorim ca incertitudinea să se termine cât de repede. Stimate autorități, nu ne luați și singura sursă de finanțare!”

Câteva minute mai târziu, președintele festivalului, Tudor Giurgiu, a semnalat pe scena din Piața Unirii acțiunea artiștilor.

„Am văzut un protest spontan al actorilor din compania Reactor la intrare și aș vrea să întâresc ce ei au scris pe acele pancarte, faptul că tot sectorul independent are nevoie de sprijin. TIFF are o greutate pe harta evenimentelor culturale, dar acești oameni care nu sunt salariați la stat și nu au protecția pe care o au alți artiști, trebuie ajutați și înțeleși. M-aș bucura să aibă uși deschise atât aici în Cluj, cât și la minister pentru că fac lucruri extraordinare. Îi salutăm pe toți artiștii independenți”, a spus Tudor Giurgiu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

La rândul său, Ministrul Culturii, a promis pe scena festivalului că după data de 15 august se va întâlni cu o echipă delegată a artiștilor pentru o discuție privind nevoile sectorului.

„Legat de sectorul independent, vă spun că de când am venit eu la minister am avut un dialog intens cu acest sector și voi lua legătura cu artiștii care au protestat în această seară și un grup delegat de dânșii va avea un dialog cu mine după 15 august”, a tranmis ministrul Bogdan Gheorghiu pe scena TIFF.

Reluarea spectacolelor în săli nu va avea loc prea curând, având în vedere evoluţia epidemiologică din țara noastră, a declarat de asemenea ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, în cursul zilei de ieri, într-o conferință susținută la Alba Iulia. Bogdan Gheorghiu a dat exemplul Austriei care a permis reluarea spectacolelor în săli abia când s-au înregistrat 10-12 îmbolnăviri pe zi.

“În loc să ne îndreptăm spre 2 cifre, ne-am îndreptat spre 4 cifre. Din păcate, în astfel de condiţii nu putem spera prea curând la reluarea evenimentelor din lumea artei spectacolelor în interior”, a concluzionat ministrul Culturii.

Foto: Dan Bodea

Echipa REACTOR a prezentat în acest an pe scena TIFF un Videopoem performativ – EXEUNT, Spectacol produs de Reactor de creație și experiment în cadrul programului cultural „Postuman. Abordări performative”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. În regia lui Bobi Pricop, spectacolul i-a avut în distribuție pe Bianco Erdei, Cătălin Filip, Oana Hodade, Lucia Mărneanu, Lucian Teodor Rus, Adonis Tanța, o parte dintre artiștii care s-au prezentat și la protestul spontan din  Piața Unirii.

Citiți și:

Lecție de implicare civică de la Reactor din Cluj, pe scena Galei UNITER: „Denunțăm tăierile de fonduri de la AFCN. Este important să avem o voce comună”

TIFF la final, o ediție aproape ca „în vremurile bune” (Galerie FOTO)

Distribuie:

Postaţi un comentariu