Comedia erorilor: Opera națională din Cluj nu se închide

Foto: Cristina Beligăr

„Opera Națională din Cluj nu se închide” acesta este mesajul transmis de managerul instituției clujene, Florin Estefan, după ce în ultimele ore au apărut mai multe titluri în publicațiile locale și naționale care anunțau „căderea cortinei”.

Opera din Cluj a transmis și pe pagina oficială de Facebook un mesaj optimist:

„Dragi prieteni, am observat interesul față de Opera clujeană și putem să vă spunem atât: stagiunea 2018/2019 se ÎNCHIDE în 26 iunie cu Madama Butterfly – Giacomo Puccini așa cum era programat. Închidem doar pentru că mergem în vacanță, nu pentru că au înțeles unii altceva. Stagiunea centenară 2019/2020 se DESCHIDE în luna septembrie cu lucruri noi și frumoase! Vom fi tot noi, cu forțe proaspete și cu aceeași dorință de a vă face să visați alături de noi!Vă așteptăm cu drag la Operă!”, a fost mesajul transmis pe Facebook.

Neînțelegerea, așa cum a numit-o Florin Estefan, a pornit de la o conferință de presă care a avut loc la Iași, unde managerul Operei din Iași, Beatrice Rancea, a adus în discuție problemele financiare ale instituției pe care o conduce, inclusiv un memoriu trimis de Ion Caramitru şi semnat de toate instituțiile de cultură din ţară subordonate Ministerului Culturii, în care ministrului culturii îi este sugerat să facă demersurile necesare pentru a asigura lunar și integral resursele financiare necesare acoperirii de bunuri și servicii, la nivelul deja aprobat. Aceasta după ce instituțiile de cultură din țară au primit online, în data de 28 mai, o comunicare în care li se spune că din cauza limitei lunare impusă de Ministerul Finanțelor Publice, s-a acordat un procent de aproximativ 30% din suma cerută pentru cheltuieli de funcționare.

Conform Ziarului de Iași, managerul Operei din Cluj a declarat la rândul său în momentul conferinței de presă că dacă instituțiile de operă nu au colaboratori, spectacolele vor avea insuficienţi oameni în cor, în balet și în orchestră.

„Acum aşteptăm să vedem din partea Ministerului Culturii ce reacţie vom primi şi sper să existe deschidere din partea domnului ministru şi să ne primească  să discutăm şi să vedem ce soluţii putem găsi pentru a dezinhiba această problemă“. Baritonul Florin Estefan s-a aflat și el la Iași, la conferința de presă pentru premiera operei în trei acte „Evgheni Oneghin”, de Ceaikovski.

În cursul zilei de vineri, 7 iunie, Florin Estefan a declarat pentru Transilvania Reporter:

„Cred că se face prea mult din țânțar armăsar. Noi avem un buget aprobat din care ne-au făcut deschidere de credite luna aceasta doar de 30%. A fost o comunicare din partea contabilității din minister. Asta nu înseamnă că nu vor veni banii care au fost aprobați. Nu ne-a tăiat nimeni fondurile. S-au făcut niște memorii către minister, primul a fost Ion Caramitru, apoi am făcut și noi managerii de operă apel către minister pentru că decizia ar afecta colaboratorii operelor, pe care nu îi poți plăti dacă nu ai buget. Dar nu se pune problema să închidem Opera. În toată țara se întâmplă asta. În conferința de presă de la Iași au început să fie aduse în discuție problemele financiare și de acolo au escaladat lucrurile într-un sens deloc benefic. Culmea, nu au apărut articole în presă că se va închide Opera de la Iași, ci că se închide Opera din Cluj”, a clarificat Florin Estefan pentru Transilvania Reporter.

În apelul trimis de Ion Caramitru se precizează că niciodată, din 1990 și până astăzi, Instituțiile de cultură din subordinea Ministerului nu s-au mai aflat în situația în care să li se comunice că nu li se aprobă decât 30% din necesarul de cheltuieli angajate. Aceste cheltuieli ar presupune plata furnizorilor și a colaboratorilor fără de care nu se pot realiza producții noi.

„Evident că există probleme financiare. De când au fost creșterile salariale foarte mari, bugetul de funcționalitate al instituției, de bunuri și servicii reprezintă între 8-10% din bugetul instituției, pentru că restul reprezintă salariile. Suntem din acest punct de vedere la limita subzistenței. Și acum, când s-a stabilit aprobarea doar de 30% din ceea ce am cerut, vă dați seama că ne vom descurca greu. Dar, având în vedere că este luna iunie și mergem în concedii, eu zic să nu exagerăm. În toamnă vom avea stagiunea cu numărul 100 a Operei, o stagiune întreagă de evenimente și am promisiuni că ne vor fi soluționate cererile”, a transmis Florin Estefan.

Distribuie:

Postaţi un comentariu