Clujul se colorează: Proiectul „Artă în curtea școlii” revine cu a doua ediție

Foto: Cristina Beligăr

Proiectul „Artă în curtea școlii” revine în această toamnă cu o nouă ediție, de data aceasta la Liceul de Arte Vizuale “Romulus Ladea” din cartierul Mărăști, care în acest an sărbătorește 70 de ani de la înființare.

„Este o perioadă în care nu putem derula prea multe acțiuni și cu atât mai important devine acest proiect. Unele persoane sunt destul de reticente în ceea ce privește arta graffiti-ului și arta stradală în general. Este percepută poate ca o formă de vandalism, deși nu este deloc așa. Clujul trebuie să dea șansa acestor artiști profesioniști să se manifeste. Nu putem să acoperim la nesfârșit pereții cu iederă sau cu lavabilă. Ca urmare, am agreat împreună cu Kero, din partea asociației Launloc, să pictăm mai mulți pereți din incintă, inclusiv peretele care dă spre benzinăria MOL. Aș numi artiștii un fel de medici spirituali ai orașului”, a precizat pentru Transilvania Reporter, directorul Liceului de Arte Vizuale din Cluj, Gavril Zmicală.

Artiștii care vor picta în următoarea perioadă pereții Liceului de Arte Vizuale “Romulus Ladea” sunt: Pisica Pătrată; Flaviu Moldovan; NOM Crew; Andrei Tonița; Norbert DakoGraff; ma.tei; Pretty Doomed; Bandi Sasha Robert; Sergiu Mazerschi.

Proiectul ar trebui să se extindă dincolo de pereții școlilor, mai spune directorul Gavril Zmicală, respectiv în acele zone ale orașului unde există spațiu de exprimare pentru artiști și pereți care ar putea primi un alt aspect prin intermediul culorii și imaginației.

Principala miză a proiectului, dincolo de a scoate arta din spațiul ermetic al muzeelor și galeriilor, este de a inspira elevii și locuitorii din cartiere cu mesajele pe care lucrările le transmit și de a crea, astfel, prilej de conversație și dezbatere cu privire la importanța artei în spațiul public.

Foto: Cristina Beligăr

Liceul de Arte Vizuale “Romulus Ladea”/ Foto: Cristina Beligăr

Liceul de Arte Vizuale “Romulus Ladea”/ Foto: Cristina Beligăr

Liceul de Arte Vizuale “Romulus Ladea”/ Foto: Cristina Beligăr

Liceul de Arte Vizuale “Romulus Ladea”/ Foto: Cristina Beligăr

Astfel, în perioada următoare artiștii care vor participa la proiect vor picta în jur de 1000 de metri pătrați de ziduri pe mai multe corpuri de clădiri. Tema lucrărilor este la liberă alegere.

„Eu nu am avut nimic de spus în alegerea temelor și toate sunt alese cu bun simț și frumos argumentate. Lucrările sunt foarte ample și implică o muncă extraordinară. Elevii liceului vor vedea artiști lucrând pe suprafețe foarte mari. Eu am tot respectul pentru acești artiști și îi voi susține în orice demers. Este nevoie de mai multă artă în viața tinerilor pentru a-I scoate din starea de letargie și depresie cu care se confruntă în această perioadă. Se confruntă cu interdicții peste interdicții. Este foarte greu să te lupți cu diferite mentalități, dar după opt ani de directorat sper că am reușit să deschid porțile școlii spre tineri și lumea lor”, a mai precizat Gavril Zmicală.

Un precedent pozitiv în acest sens a fost creat în 2018 la Școala cu clasele I-VIII „Octavian Goga” din cartierul Mănăștur unde patru artiști stradali din România, Kero Zen&Ocu, Lost.Optics, IRLO și un invitat internațional (Waone Interesni Kazki) au pictat pereții mai multor corpuri din incinta școlii, având ca temă de inspirație jocul și universul copilăriei. La acea vreme Primăria Cluj-Napoca declara că este un proiect-pilot, urmând ca în anii următori, în funcție de feedback și de reușita lui, să fie implementat și în alte școli din municipiu atâta timp cât va exista deschidere din partea directorilor instituțiilor de învățământ și din partea elevilor.

Având exemplul orașului Sibiu care în ultimii patru ani, prin intermediul Sibiu International Street ART Festival, a reușit să acopere cu picturi murale pereții a zeci de școli din oraș, Cluj-Napoca a devenit la rândul lui un oraș deschis unor astfel de inițiative, chiar dacă lucrurile se desfășoară mult mai anevoios în termeni de aprobări de ordin administrativ.

Lucrări realizate pe pereții Școlii Gimnaziale „Octavian Goga” din Cluj/Foto: Cristina Beligăr

Liceul de Arte Vizuale “Romulus Ladea”/ Foto: Cristina Beligăr

Liceul de Arte Vizuale “Romulus Ladea”/ Foto: Cristina Beligăr

Liceul de Arte Vizuale “Romulus Ladea”/ Foto: Cristina Beligăr

Liceul de Arte Vizuale “Romulus Ladea”/ Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Perioada de desfășurare a ediției a doua a proiectului Artă în Curtea Școlii este 13-30 octombrie și vizează pictarea mai multor pereți din curtea interioară a liceului, dar și pe clădirile anexe.

Proiectul „Artă în curtea școlii 2” este realizat de Asociația Launloc, cu sprijinul partenerilor și sponsorilor  și este finanțat de Primăria Cluj-Napoca.

Citiți și:

SISAF 2020: Din curtea școlii, în tot Sibiul. Peste 90 de lucrări de artă stradală după șase ediții. „Continuăm munca de convingere”

Universul fantastic al lui Waone, în curtea școlii „Octavian Goga” din Cluj 

Distribuie:

Postaţi un comentariu