Cluj Domino/3000 de cărămizi vor lega principalele piețe din Cluj într-un joc de domino de peste un kilometru

Peste 3000 de piese de domino vor lega Piața Unirii, Piața Muzeului, Parcul Caragiale și Piata Mihai Viteazul într-un joc de domino de 1.5 km ca parte a proiectului Cluj Domino creat și prezentat până astăzi în mai multe orașe din lume. Evenimentul va avea loc în data de 26 septembrie.

Sculptura în mișcare, adaptată  special pentru contextul fiecărui oraș în care este prezentată, cuprinde un șir de piese de domino format din câteva mii de cărămizi care parcurge diferite spații ale orașului: străzi, parcuri, clădiri sau chiar un fir de apă. Piesele de domino se înlănțuiesc într-o mișcare dinamică, tip cauză-efect, întreruptă uneori pentru momente performative sau mici ritualuri urbane, pentru a conecta fizic și simbolic diferitele spații și comunități ale orașului,  creând un dialog jucăuș cu arhitectura.

domx

Căștigător al premiului Bank of America Merrill Lynch CREATE09, proiectul a fost prezentat în orașe precum: Londra, pentru Jocurile Olimpice 2012 (2009),   Dijon (2010), Ljubljana (2011), Helsinki (2012), Copenhaga (2013) Bailleul-Poperinge (May 2013), Marsilia (2014). În 2015 Dominouri are loc la Mons, Rennes, Stockholm și Cluj.

Potrivit echipei care va realiza proiectul la Cluj, traseul, designul instalației și conceptul momentelor performative sunt stabilite de directorul artistic al proiectului, Julian Maynard Smith, împreună cu de producție AltArt, astfel încât să spună o poveste despre oameni, comunități și locuri care fac parte din oraș. Piesele de domino utilizate în construcția instalației sunt cărămizi BCA cu dimensiunile 600x200x100mm având o greutate de 6 kg. Odată încheiat parcursul, cărămizile vor fi donate unor familii din Pata Rât.

Cei care doresc să devină voluntari în cadrul proiectului „Cluj Domino” se pot înscrie pe site-ul principal al evenimentului.

„Domino” este realizat în cadrul proiectului ”Create to Connect” derulat în perioada 2013-2018 de Fundația AltArt împreună cu Bunker Ljubljana (Sl), Artsadmin (GB), Arts and Theatre Institute (CZ), Empresa de Gestao de Equipamentos e Animacao Cultural (PT), Parc et Grande Halle de la Villette (FR), Rotterdamse Schouwburg (NL), Santarcangelo dei Teatri (IT), Stichting Noorderzon Groningen (NL), Walking Theory (RS), cu sprijinul financiar al programului Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene.

Postaţi un comentariu