CINEPUB lansează ICAR, o istorie alternativă a cinematografului românesc

CINEPUB, singurul portal de cinema românesc online, a lansat joi, 3 decembrie, proiectul ICAR, o istorie alternativă a cinematografului românesc, produsă pentru hotspotul cultural Scena9.

Fondatorul platformei, Lucian Georgescu, și invitatul special al evenimentului de lansare, Dan Bulucea, CEO Google România, au vorbit despre necesitatea și importanța unor astfel de proiecte pentru îmbogățirea ambianței artistice și culturale a mediului online românesc și internațional. Proiectul constă într-o serie de eseuri web video care readuc lunar în atenția publicului unele dintre momentele importante ale cinematografulului românesc, în contextul premierelor săptămânale de lung metraj ale site-ului al cărui slogan asumat este film_romanesc.rar. Premiera lunară va putea fi văzută exclusiv pe scena9.ro în prima săptămână de la lansare, ulterior disponibilă și pe cinepub.ro și pe site-urile partenere.

Eveniment ICAR 2

Despre ICAR, o istorie alternativă a cinematografului românesc, Lucian Georgescu fondatorul CINEPUB, a precizat:

„Am denumit această mini-serie „o istorie alternativă”, pentru a exclude ipostaza academică, sau – doamne-ferește – „oficială”. ICAR nu își propune să epuizeze subiectul – uitat de altfel – al unei istorii a cinematografului autohton, pentru că punctele de vedere, modalitatea de receptare și mai ales de transmitere a acestora s-au schimbat radical. ICAR este modalitatea prin care cinepub.ro își propune să susțină comunicarea premierelor de lung metraj de pe cinepub.ro și să extragă din acestea esența contextului istoric în care au fost create. Este o perspectivă diacronică, dar nu cronologică, axiologică, dar nu ierarhică. Episoadele ICAR nu sint filmulețe de sau pentru școală și nici documentare exhaustive, ci doar pastile de conținut video online, teasere web menite să intrige și să sporească apetitul pierdut pentru cinematograful românesc în toate formele lui de existență”, consideră Lucian Georgescu, profesor de film, scenarist și producător.

Episodul-pilot ICAR este un video-eseu, un colaj scurt (4 minute), o panoramă subiectivă a centenarului de film autohton, teaser subiectiv, diacronic și pseudo-non-discursiv, o introducere în unele dintre temele pe care seria le va dezbate în episoadele ulterioare, în contextul materialului originar: premiera de lung metraj selectată de pe cinepub.ro. Primul episod tematic, care va fi lansat in a doua jumătate a lunii decembrie, va fi legat de premiera unei pietre de hotar a adaptării cinematografice, Moromeții în regia lui Stere Gulea și lansează dezbaterea (la 30 de ani de la producția filmului și 60 de ani de la ediția princeps a cărții lui Preda) – actualității acestui personaj-cheie al culturii românești. Filmul “Moromeții” este disponibil online, pe CINEPUB .

Cinepub.ro (proiect unic al GAV – agenție de comunicare, specializată în content offline și online, pionier al marketingului cultural autohton – în parteneriat cu Google) este singurul portal de cinema românesc online, distribuit gratuit și cu acordul legal al producătorilor și cineaștilor independenți, cu premiere în fiecare joi seara, de ficțiune, documentar sau animație, scurt sau lung metraj. Scena9 este brandul cultural al BRD – Groupe Société Générale, o inițiativă de exprimare artistică alternativă.

Postaţi un comentariu