Caravana Gaudeamus a revenit la Cluj cu a XVI-a ediţie: reduceri, cărți gratis și zeci de lansări

Foto: Dan Bodea

Cel mai mare dintre târgurile Caravanei Gaudeamus a revenit în Piața Unirii din Cluj-Napoca reunind peste 80 de expozanţi,  apariţii editoriale, pachete promoţionale şi concursuri pentru public.

„Această ediție a debutat în forță cu peste 1000 de vizitatori în primele două ore de la deschidere. Un alt lucru de bun augur pentru târgul Gaudeamus de la Cluj este faptul că avem 89 de evenimente editoriale în aceste cinci zile. Vizitatorii sunt rugați să facă o veritabilă cursă maraton combinată cu mai multe curse de viteză. Adesea, târgurile de carte sunt momente de vânzare directă către public, dar având 89 de evenimente vedem că târgul a căpătat o substanță culturală pe care și-o doresc multe evenimente de acest gen din România”, a precizat la deschiderea evenimentului, Vladimir Epstein, director onorific al Târgului Gaudeamus. În completare, scriitoarea Irina Petraș a declarat. „Citind poți să capeți existență, te poți confrunta cu existența altora ca propria ta viață să fie mai grea, să aibă mai multe carate. În fiecare dintre cărțile acestui târg aveți o bucățică de a fi pe care o puteți accesa”, a precizat Irina Petraș, președinte al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Irina Petraș a amintit și de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, sărbătorită începând cu anul 1995, în data de 23 aprilie. „Ze Ziua Internațională a Cărții, Uniunea Scriitorilor a lansat un proiect care se potrivește foarte bine cu ceva care la Cluj se întâmplă în mod tradițional, proiectul fiind donația de cărți către o școală din localitatea în care filialele Uniunii Scriitorilor funcționează. Astfel, scriitorii clujeni vor dona 100 de cărți Colegiului Național «George Barițiu»”, a transmis Irina Petraș.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

La rândul lui, Preşedintele de Onoare Gaudeamus Cluj Napoca 2015, poetul Adrian Popescu, a vorbit despre importanța cărții: „A început sub semne faste acest târg și ceea ce vreau să vă reamintesc este că întreaga civilizație se află sub semnul cărții. Ea totalizează speranțele, ideile și sentimentele noastre și ne deschide spre lume și ne face oameni deplini”, a spus Adrian Popescu, declarând deschis Târgul de Carte Gaudeamus.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În ceea ce privește axarea târgului pe lansări locale de carte, Vladimir Epstein a precizat pentru Transilvania Reporter că aceasta se datorează lipsei unor fonduri care să susțină lansări de carte ale unor scriitori din afara Clujului. Un exemplu este lansarea cărții Poezia, a scriitorului Mircea Cărtărescu, volum care va fi lansat sâmbătă, 25 aprilie, în absența scriitorului. „Să ne gândim puțin la ce înseamnă buget. Editorii, oricât de bine inspirați sunt, au această problemă: bugetul. A aduce un critic literar, un poet, un scriitor, înseamnă costuri foarte greu de acoperit. Se întâmplă ca un anumit scriitor să fie plecat din țară, nu exclud asta, dar în toată lumea lucrurile se petrec în formulă de mecenat. Nu sunt decât foarte puțini scriitori care trăiesc din scris, nu există edituri care trăiesc exclusiv din ce vând, decât foarte puține. Peste tot există o lege a publicității, o lege a sponsorizării și atunci lucrurile se rulează. În condițiile în care la noi lucrurile nu sunt puse la punct, editorii fac lucrul extraordinar că supraviețuiesc”, a declarat Vladimir Epstein.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

1IMG_0195

La Târgul Gaudeamus din acest an editurile au venit cu numeroase reduceri pentru toate tipurile de cititori, adresându-se atât celor care vor să își completeze locurile libere din bibliotecă, cât și cititorilor selectivi. În primele ore ale evenimentului, cele mai căutate standuri s-au dovedit a fi cele aparținând grupului Pearson-Okian care au pus la dispoziția vizitatorilor o bogată ofertă de carte în limba engleză. „Așteptările sunt destul de mari din partea noastră, dar după primele ore de vânzare am avut foarte mulți cumpărători și suntem mulțumiți. Încercăm să ținem un prag jos de preț. Pentru noi Clujul nu înseamnă doar acest târg, ci și o colaborare de peste zece ani cu UBB și cu unele firme de aici care sunt clienții noștri. Este o piață foarte bună și după București, cred că este pe următorul loc. Contează foarte mult că este un oraș universitar. La vânzări mari ne așteptăm în week-end”, a precizat Ionel Frâncu, reprezentant vânzări.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

De la standul Editurii Humanitas, vizitatorii își pot achiziționa Poezia, cel mai recent volum al scriitorului Mircea Cărtărescu, la prețul special de 71.2 lei, redus de la 89 lei. Alte cărți de la aceeași editură pot fi achiziționate la prețuri reduse între 10-20%. Reduceri semnificative pot fi găsite și la standurile editurilor Școala Ardeleană (30%), Nemira (30%) sau RAO (20%), precum și la standurile Librăriei Bookstory (10-20%), sau la cel al Grupului Librarium unde pot fi cumpărate cărți chiar și la prețul de 5, 8 sau 9, 99 lei. De asemenea, Editura Litera a venit la Cluj cu reduceri importante precum cea la volumul Istoria Ilustrată a Lumii, redus la 99 lei, de la 149 lei.

1IMG_0136

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Înțelegerea Islamului

O ofertă interesantă vine în acest an din partea unei edituri din Grecia, care propune vizitatorilor un punct de vedere diferit în ceea ce privește Islamul, față de ceea ce se „promovează” în mass-media. „Fiecare pădure are uscăturile ei. Oamenii, însă, vor să afle și alte puncte de vedere și noi încercăm să le oferim această perspectivă. Printre titlurile pe care le recomandăm sunt Cheile pentru înțelegerea Islamului  sau Femeile în Islam. Cărțile sunt oferite gratuit doritorilor și vrem să prezentăm doar câteva titluri. Noi avem și foarte multe titluri online și cine dorește le poate găsi și acolo”, a precizat Nica Oana, reprezentantă a European Islamic Research Center (EIRC).

Cea de a XVI-a ediţie a Târgului Gaudeamus Cluj-Napoca (22-26 aprilie) va constitui şi cadrul pentru reluarea câtorva dintre proiectele deja tradiţionale: Cărţile se întorc acasă, Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, Faza locală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, organizată de Radio Cluj, Premiile ediţiei 2015 a Târgului Gaudeamus.

Programul de vizitare este următorul:

– miercuri – sâmbătă, între orele 10.00 şi 20.00;

– duminică, între orele 10.00 şi 15.00.

Intrarea este liberă pentru toate categoriile de vizitatori.

Distribuie:

Postaţi un comentariu