Artiștii comunității Fabrica de Pensule, în dialog cu muzeele științifice din Cluj: Tur ghidat și deschiderea expoziției „The Museum Affair”

Șerban Savu și Cristian Rusu

Fabrica de Pensule deschide un dialog cu patru dintre muzeele științifice din Cluj-Napoca (Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Zoologie UBB, Muzeul Botanic UBB) cu ocazia aniversării a 10 ani de la înființare. În strânsă colaborare cu personalul muzeelor partenere, artiști din comunitatea Fabricii de Pensule se angajează într-un dialog cu colecțiile și expozițiile acestor muzee din dorința de a ieși din spațiile expoziționale clasice. Expoziția se împarte în patru secțiuni independente, fiecare punând accentul pe valorificarea acestor colecții bogate, prin prezentarea unor noi posibile situații și interpretări.

Astfel, publicul este invitat joi, 17 octombrie, începând cu ora 18:00, la vernisajul expoziției „The Museum Affair. Exerciții de grefare” a spațiului muzeal clujean, care va avea loc la Muzeul de Istorie a Transilvaniei.

Expoziția prezintă o selecție de lucrări noi și recente ale artiștilor Alina Andrei, Răzvan Anton, Maria Balea, Dragoș Bădiță, Radu Cioca, Teodora Cioca, Duo van der Mixt, Oana Fărcaș, Robert Fekete, Cristina Gagiu, Mihaela Hudrea, Mihai Iepure-Górski, Lucian Indrei, Thea Lazăr, Mirela Moscu, Ciprian Mureșan, Musz, Flaviu Rogojan, Cristian Rusu și Șerban Savu, artiști din comunitatea Fabricii de Pensule. Curatorii evenimentului  sunt Cristina Curcan și Mihai Iepure-Gòrski.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 17 octombrie – 13 decembrie 2019, în incinta celor patru muzee partenere: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Zoologic UBB și Muzeul Botanic UBB.

Evenimentul va fi precedat de un tur ghidat gratuit, joi, 17 octombrie 2019, începând cu ora 16:00, cu pornire de la Muzeul Botanic din cadrul Grădinii Botanice, cuprinzând toate locațiile expoziției.

Program tur ghidat:
16:00 Întâlnire la intrarea în Grădina Botanică
16:00 – 16:30 Vizitarea Muzeului Botanic UBB
16:30 Pornire către Muzeul Zoologic UBB
16:45 – 17:15 Vizitarea Muzeului Zoologic UBB
17:15 Pornire către Muzeul Etnografic al Transilvaniei
17:25 – 17:50 Vizitarea Muzeului Etnografic al Transilvaniei
18:00 Vernisaj la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Evenimentul face parte din proiectul „Riveranii la muzeu – inserturi în muzee locale” și propune o serie de expoziții de tip insert ce vor permite publicului să descopere, printre exponatele obișnuite din muzeele științifice, ocurențe artistice diverse, adaptate la noul context. Artiștii au fost invitați să dezvolte lucrări noi sau să adapteze lucrări existente, ca și răspuns la exponate de tip științific pe care în mod simbolic le iau în adopție. Efectul este unul dublu: exponatele „adoptate” de către artiști sunt la rândul lor decontextualizate și recontextualizate prin punerea în dialog cu piesele artistice.

Prin aceste intervenții, proiectul facilitează interacțiunea publicului cu colecțiile permanente ale muzeelor, propunând o schimbare de format și de perspectivă în ceea ce privește oferta culturală obișnuită a acestora.

Eveniment Facebook Expoziție: https://www.facebook.com/events/956632491336038/

Locațiile expoziției:
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
Str. Constantin Daicoviciu nr. 2 https://www.mnit.ro
Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Palatul Reduta, Str. Memorandumului 21 https://www.muzeul-etnografic.ro/ro
Muzeul Zoologic
Str. Clinicilor, nr. 5-7 https://muzee.ubbcluj.ro/muzee/muzeul-zoologic
Muzeul Botanic
Strada Republicii, Nr. 42 https://muzee.ubbcluj.ro/muzee/muzeul-botanic

Distribuie:

Postaţi un comentariu