Artă și tabiet, sub același acoperiș: Palatul Urania se completează cu o cafenea

Foto: Dan Bodea

Unul dintre cele mai cunoscute locuri de întâlnire din Cluj, pe vremea când orașul prelua modelul vienez de atitudine și arhitectură, a reînviat la începutul acestei săptămâni prin deschiderea unei cafenele la parterul a ceea ce era cândva cea mai avangardistă clădire din oraș. Un loc foarte luminos, cu ferestre înalte care străjuiesc două încăperi „căptușite” de printuri ale unor lucrări de artă celebre, multe prize și conexiune bună la internet, aceasta este propunerea pe care o au proprietarii cafenelei pentru clienții lor, generații tinere aflate mereu în mișcare, sau persoane nostalgice pentru care locul reînvie atmosfera orașului de odinioară. Nu în ultimul rând, localul „se laudă” și cu un barman cu tatuaj.

Spațiul de pe strada Horea nr. 4, colț cu strada Dacia, a primit numele de Urania Cafe și a fost amenajat de omul de afaceri Claudiu Mărginean, care se ocupă printre altele și de repunerea pe harta culturală a Clujului a fostului cinema Urania, în prezent cinema Favorit, situat în aceeași clădire. Fostul cinematograf Urania, transformat în cinematograful 23 August și primind apoi numele Favorit, este situat într-o clădire construită de un fierar armurier și producător de cinema, András Udvardi, în 1910, după un model vienez, cu scopul de a distra garnizoana habsburgică staționată în Cluj. A fost unul dintre locurile unde s-au proiectat printre primele pelicule cinematografice în Transilvania.

Urania Cafe este deschisă zilnic între orele 7-23/Foto: Dan Bodea

„Ideea  mea a fost să redăm întreaga clădire Clujului. Încerc să mă implic și în acțiunea de restaurare alături de locatarii de la etaj și să deschidem și cinematograful în scurt timp. Am terminat izolarea fonică și sala de spectacole este aproape gata. Prima acțiune mare va fi în luna martie, începând cu data de 18, când va avea loc un festival de film digital numit Kinofests cu scopul explicit de a promova noile viziuni în media, tehnologie şi arte vizuale. Reprezintă o ocazie a publicului din Cluj de a viziona filme din avangarda internațională, cele mai bune/premiate animații și filme de ficțiune de scurtmetraj din lume”, a spus Claudiu Mărginean.

Sala de cinema este open space și are locuri de șezut neconvenționale. Capacitatea sălii este de aproximativ 300 de persoane. În ultimul an, spațiul a găzduit concerte, piese de teatru, expoziții, proiecții, ateliere și petreceri.

„Exact acum doi ani am intrat în spațiul cinematografului Favorit. Acum, pentru că există un statut cert al proprietăți, ne-am apucat să investim acolo. Investițiile sunt foarte mari. În paralel, cu banii investiți în spațiile acestea, plătim și chiria. Numai cine iubește Clujul mai poate să facă efortul acesta”, precizează omul de afaceri.

În ceea ce privește actuala cafenea găzduită de Palatul Urania, aceasta are o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați și se află în renumita clădire construită în 1910 după planurile arhitectului Géza Kappeter. 

„Pe vremuri erau două locuri de întâlnire în Cluj. În colț la Conti și în colț la Urania, pe Horea nr.4. Inițial, când clădirea a fost ridicată în 1910 aici a fost o patiserie cu specialități aduse din Viena și, în perioada comunistă, după anii ’50, a funcționat cofetăria Urania, care avea inclusiv cafea la nisip și alte «ciudățenii». Era un loc foarte cunoscut. După Revoluție, clădirea a fost preluată de Primărie, a fost sală de jocuri, apoi alimentară. Anul trecut, cam pe vremea asta, clădirea a fost disponibilă pentru închiriat și împreună cu un prieten care, printre altele se ocupă de importul unei cunoscute game de cafea italienească, am hotărât să deschidem o cafenea. Desigur, avem și planuri de a restaura clădirea. La momentul în care a fost construită, și multă vreme după aceea, Palatul Urania a fost cea mai avangardistă clădire din Cluj, prima care avea structură de beton”, a precizat Claudiu Mărginean pentru Transilvania Reporter.

În prima încăpere a cafenelei, pereții sunt decorați cu printuri ale lucrărilor artistului austriac Gustav Klimt și în a doua încăpere cu cele ale lui Edvard Munch. Construcția fiind inspirată după o clădire din Viena, Claudiu Mărginean a considerat că Gustav Klimt ar fi reprezentativ pentru acea perioadă în care a fost construită. La intrare, clienții pășesc pe un mozaic inspirat tot din lucrările lui Klimt, iar mobilierul este unul de epocă, recondiționat. În prima încăpere a cafenelei, deasupra barului, a fost creat un mic birou, spațiul fiind astfel foarte bine optimizat.

„Geamurile biroului le aveam eu de vreo 30 de ani, le luasem de la niște rromi care probabil le aveau de la un conac boieresc. Acum în sfârșit le-am găsit locul”, a precizat Claudiu Mărginean.

Cafeneaua oferă clienților atât produse de bar, cât și produse de patiserie și prăjituri. Cafeaua la nisip, cea prăjită la fața locului sau cafeaua la cornet sunt doar câteva dintre „specialitățile” localului. Prețurile sunt rezonabile, cinci lei o cafea, șapte lei o bere sau opt lei un pahar de vin. Potrivit lui Claudiu Mărginean, managerul localului va fi Mălina Potra.

„Mizăm pe un public tânăr, avem o conexiune foarte bună de internet, am pus multe prize și îi așteptăm pe tineri să vină să se relaxeze sau să învețe aici. Deschidem dimineața la șapte și pot veni să își bea cafeaua la noi înainte de a merge la facultate. Intenția noastră a fost să refacem spațiul acesta pentru că doar prin efortul locuitorilor un oraș poate să reînvie”, consideră Claudiu Mărginean.

Potrivit acestuia în zilele premergătoare deschiderii, au existat persoane în vârstă care în momentul în care au văzut cafeneaua au început să aplaude. „Când mergi în Viena, sau în Budapesta, la ce te uiți prima dată?Te uiți la clădiri, la prăvălii, la cafenele, la fețele oamenilor dacă sunt veseli sau supărați. Nimeni nu merge să vadă cât de bine merg fabricile sau industria”, afirmă Claudiu Mărginean.  

Un local își creează în timp personalitatea, spune omul de afaceri care în urmă cu câțiva ani administra clubul-restaurant Roland Garros, situat pe strada Horea, nr.2, astăzi închis. „Poți să faci și o amenajare de doi lei, de rigips, să pictezi trei flori și gata. Dar de dorit este să simți clienții, să mergi și pe mâna lor. Contează, bineînțeles, și personalul care te servește. În Cluj avem o «societate» a barmanilor care își dorește să facă meseria asta cu seriozitate și am găsit oameni foarte responsabili în mijlocul acestei comunități”, spune proprietarul actualei cafenele Urania.

Claudiu Mărginean este originar din Târgu Mureș, a stat 12 ani în București și înainte de 1989 a venit în Cluj. Potrivit propriei descrieri, este genul de om care face lucruri și dacă nu este lăsat.

„Uneori totul depinde de bunul plac al unor funcționari care decid autorizații în funcție de poveștile pe care le aud. M-am duelat cu ei pe vremuri, dar acum până nu vin cu „tunurile” la mine, nu mă opresc. În loc să îi lase pe artiști să se exprime, ei dau amenzi. Numai cu schimbul de generații se pot schimba lucrurile. Neapărat trebuie menținută rezistență. Și eu asta fac. Sunt foarte supărat pe oamenii de la Primărie care timp de 27 de ani doar au impus taxe, au dat amenzi și nu ne-au ajutat deloc”, spune omul de afaceri.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu