Andrei Măjeri montează la Turda „Ivona, prințesă de Burgund”

Ivona, prinţesă de Burgund la Teatrul Aureliu Manea din Turda | © FOTO: Mircea Rosca / www.ActionFoto.ro

Teatrul „Aureliu Manea” din Turda pregătește pentru sfârșitul lunii ianuarie premiera spectacolului „Ivona, prințesă de Burgund”, de Witold Gombrowicz, în regia lui Andrei Măjeri, absolvent al Facultăţii de Teatru şi Televiziune din cadrul UBB Cluj. Despre spectacolul pe care l-a pregătit pentru seara de 31 ianuarie, Andrei Măjeri spune că este total diferit față de ceea ce a montat până acum. Una dintre montările recente ale tânărului regizor a fost cea a spectacolului „Organic”, la Teatrul Național I.L. Caragiale din București, care va avea premiera în luna februarie.

„Eu sunt foarte atras de formă, dar experiența pe care am avut-o la București, la Teatrul Național cu spectacolul Organic, a fost total diferită de ceea ce am pregătit la Turda. La acel spectacol am lucrat timp de 11 săptămâni, cu trei oameni, pe realism. Acolo scenele de vis au fost date unor artiști invitați și astfel, din punct de vedere regizoral am impus fragmentarea unității stilistice. Regizorul Tudor Giurgiu a făcut un scurtmetraj, interpreta Ada Milea a făcut o melodie, regizorul Ioana Păun a făcut un performance și Arcadie Rusu care este coregraf, cu Les Ateliers Nomad au colaborat pe două din vise. Sunt cinci scene în registre diferite care funcționează foarte bine în spectacol. Acolo am avut ultima avanpremieră pe 20 decembrie și apoi, pe cinci ianuarie, am venit la Turda. Mi-a plăcut foarte mult această trecere”, a precizat regizorul Andrei Măjeri.

Textul „Ivona, prințesă de Burgund”, pe care Andrei l-a propus managerului Teatrului „Aureliu Manea” din Turda, Narcisa Pintea, a fost ales să se potrivească trupei de actori a teatrului. Din cauza faptului că în echipa teatrului sunt mai multe fete, regizorul a apelat la doi tineri actori pentru colaborare, Andrei Sabău și Valentin Oncu. „În acest spectacol sunt actori distribuiți în roluri multiple. De la început am vrut în distribuție patru fete și doi băieți. Pentru acest proiect am repetat din data de cinci ianuarie, dar cumva ne-a ajuns timpul. Actorii sunt tineri și s-a creat un grup de lucru foarte bun. Ivona se află demult pe lista mea de texte pe care mi le-am propus să le pun în scenă, era undeva în josul listei, printre textele pe care îmi doream să le fac, dar nu știam cum. Căutând text pentru propunerea de la Turda, am recitit textul lui Witold Gombrowicz și mi-a venit ideea de a-l pune într-o ramă, ca joc al unor copii”, explică Andrei.

Ivona,   prinţesă de Burgund la Teatrul Aureliu Manea din Turda | © FOTO: Mircea Rosca / www.ActionFoto.ro

Ivona, prinţesă de Burgund la Teatrul Aureliu Manea din Turda | © FOTO: Mircea Rosca / www.ActionFoto.ro

O altfel de Ivona

Spectacolul debutează cu actorii îmbrăcați în copii, Ivona fiind un copil dinafara grupului care intră în joc. Personajul nu comunică și, deși în original are câteva replici, regizorul Andrei Măjeri a preferat să păstreze pentru ea o singură replică, exceptând cele două momente solo în care cântă. „Mi-am dorit să echilibrez și să temperez coloritul spațiului copilăriei, cu ceva din alte timpuri și am apelat la proiecții alb-negru cu copii care se joacă. De asemenea am ales muzică italienească din anii ’60. Textul este la bază o parodie shakespeariană, însă din punctul meu e vedere este un text dramatic. Ivona este un personaj straniu, de obicei tratată ca fiind urâtă, proastă și bolnavă. Eu nu mi-am dorit asta pentru personaj. În spectacol este o fată foarte frumoasă, este altfel ca apariție și ritm, jocul celorlalte personaje este în grotesc, în timp ce al ei este foarte normal. De aici pornește curiozitatea celorlalți față de Ivona și drumul către crimă. Eu am propus ca această crimă să fie jucată de Ivona pentru a le demonstra celorlalți că a înțeles regulile jocului”, spune regizorul.

Citiți mai multe despre regizorul Andrei Măjeri în articolul apărut în Transilvania Reporter în luna mai a anului trecut:

Andrei Măjeri, regizor: „Nu mai cred în spectacolele lungi şi plictisitoare”

Potrivit lui Andrei Măjeri, „Ivona, prințesă de Burgund” este un text foarte greu de pus în scenă, chiar dacă are o doză de parodie. Au mai existat în România puneri în scenă a acestui text, însă nu în viziunea propusă de tânărul regizor. „Este foarte greu să o argumentezi pe Ivona, să argumentezi relațiile dintre personaje și să construiești toată stranietatea asta în propunerea noastră de joc. Mă bucur că Teatrul de la Turda ne-a pus la dispoziție tot ce ne-am dorit. Spre deosebire de o altă montare românească a Ivonei, într-un alt registru decât al nostru, care știu că dura patru ore, spectacolul nostru are o durată de o oră și 20 de minute”, a mai spus Andrei Măjeri. „Pentru spectatori nu va fi greu de înțeles. Spectacolul este povestit simplu, dar nu simplist și trebuie să se lase atrași în poveste”, a recomandat Andrei. Intenția regizorului este ca spectacolul să nu se limiteze la scena turdeană, ci să fie „plimbat” în cât mai multe festivaluri. Din distribuția spectacolului „Ivona, prințesă de Burgund”, fac parte parte actorii: Flavia Giurgiu, Alexandra Dușa, Bianca Pintea, Ingrid Neacșu, Andre Sabău, Valentin Oncu. Scenografia este semnată de Irina Chirilă.

Ivona,   prinţesă de Burgund la Teatrul Aureliu Manea din Turda | © FOTO: Mircea Rosca / www.ActionFoto.ro

Ivona, prinţesă de Burgund la Teatrul Aureliu Manea din Turda | © FOTO: Mircea Rosca / www.ActionFoto.ro

Ce urmează

După avanpremiera din luna decembrie, la Teatrul Național din București, spectacolul Organic regizat de Andrei Măjeri va avea premiera în data de 14 februarie, fiind urmat în data de 15 de o a doua reprezentație. În lunile martie și aprilie tânărul va fi prezent la Târgoviște pentru montarea după un scenariu propriu, a unor sonete de W. Shakespeare. La sfârșitul lunii august, regizorul Andrei Măjeri va reveni la Cluj pentru punerea în scenă a spectacolului Agamemnon de Rodrigo Garcia, la Teatrul Național clujean.„Titlul complet al piesei este «Agamemnon sau cum m-am întors de la supermarket și i-am tras o mamă de bătaie fiului meu». Este un monolog pe care l-am împărțit în trei caractere (mama, tata și fiul) și îl voi lucra cu doamna Miriam Cuibus, Sorin Leoveanu și Sânziana Tarța. Sunt foarte nerăbdător să începem repetițiile”, a declarat regizorul, cu precizarea că spectacolul va fi jucat pe scena Studioului Euphorion al Teatrului Național. Printre textele montate de Andrei Măjeri la Cluj se mai numără și “Cutia Pandorei” de Katalin Thuróczy, spectacol jucat anul trecut la Teatrul Național.

Premiera spectacolului „Ivona, prințesă de Burgund” va avea loc în data de 31 ianuarie 2015, de la ora 19.00. Biletele pentru această primă reprezentație s-au epuizat cu patru zile înainte.

Distribuie:

Postaţi un comentariu