Amintindu-ne de Primul Război Mondial în 25 de minute

Foto: Dan Bodea

Zilele Culturale Maghiare au dat startul vizitelor ghidate în limba română și în engleză la expozițiile comemorative dedicate împlinirii a 100 de ani de la izbucnirea primului război mondial.

Din păcate, doar şase persoane, cu vârste destul de înaintate, s-au prezenat marţi la punctul de întâlnire, respectiv la etajul doi al Muzeului de Istorie a Transilvaniei, acolo unde este deschisă expoziţia temporară „Amintindu-ne de Primul Război Mondial. 1914-2014”. „Eu am venit pentru că îmi place istoria şi fac parte dintr-un cerc în cadrul căruia facem vizite la mai multe castele şi situri istorice. Ne întâlnim la un sediu de pe strada Republicii şi şefa noastră care are 78 de ani şi de 21 de ani conduce acest grup. Suntem cam 50 de membri, mai mult persoane în vârstă care avem timp să ne plimbăm. Din atâtea evenimente la Zilele Culturale Maghiare mi-am propus să vin prima dată aici”, a precizat una dintre vizitatoarele expoziţiei.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Întâmpinaţi de muzeograful Melinda Mitu, vizitatorilor le-au fost prezentate şi descrise, pe durata a 25 de minute, obiectele din patrimoniul muzeului interesante prin originalitatea lor: obiecte de folosinţă zilnică ale soldaţilor pe front, un veston militar, chipie şi căşti militare specifice armatei austro-ungare, o trusă de prim ajutor, armament, muniţii şi zeci de distincţii militare. „Majoritatea obiectelor au fost iniţial adunate şi păstrate la Turnul Croitorilor. În anii ’60-’70, primăria a vrut să deschidă un Muzeu al Oraşului, însă acesta nu a mai fost deschis şi astfel obiectele au ajuns la sediul nostru”, a explicat Melinda Mitu.

IMG_8036

Expoziţia cuprinde şi câteva fotografii ale unor soldaţi cunoscuţi ai epocii în comunitatea clujeană. „Niculiţă Putilean era un medic care profesa la Spitalul Militar din Cluj , astăzi Spitalul Stanca. Fotografiile sunt realizate în salon, în timp ce medicul îngrijeşte soldaţii rănţi aduşi la spital. O altă personalitate cunoscută era arheologulBalázs Létay care a lucrat la Muzeul Ardelean şi la Universitatea Franz Josef. El s-a înrolat în 1914, iar fotografia datează din anul 1910”, a precizat muzeograful Melinda Mitu. În continuare, vizitatorilor le-au fost prezentate diverse unelte întrebuinţate pentru săparea tranşeelor şi alte accesorii ale uniformelor militare. „Foarte interesante sunt plăcuţele de identificare pe care le purtau soldaţii la gât în care se aflau nişte hârtiuţe pe care erau consemnate numele soldaţilor, unitatea militară, religia soldaţilor şi alte câteva detalii”, a mai explicat Melinda Mitu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Una dintre atracţiile expoziţiei este vitrina cu armament în care sunt prezente şi pistoale şi revolvere, obuze şi lamele cu cartuşe, respectiv instrumentarul practic din timpul războiului. Expoziţia mai cuprinde caiete cu însemnări ale lui Marian Popu, un ardelean din Gherla, care a absolvit Academia militară austro-ungară, care povesteşte în scris ororile Primului Război Mondial. „Acest ofiţer a avut un destin interesant. El a servit armata austro-ungară, iar la sfârşitul anului 1918, în urma unirii Transilvaniei cu România, el trece de partea armatei române şi obţine ordine de liberă trecere pe care le avem expuse alături de alte legitimaţii care i-au aparţinut”, a declarat Melinda Mitu.

Interesante în cadrul expoziţiei sunt şi vitrinele cu distincţii şi medalii militare, cărţile poştale din perioada respectivă, sau tablourile propagandistice.

IMG_8058

IMG_8064

Ca o ultimă colecţie legată de Primul Război Mondial, vizitatorilor le-a fost prezentată colecţia de peste 80 de insigne care au aparţinut baronului Ugron István, personalitate de marcă a vieţii politice din prima jumătate a secolului al XX-lea.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

 Vizitele ghidate la Muzeul de Istorie a Transilvaniei continuă până duminică, 24 august.

Distribuie:

Postaţi un comentariu