3.500 de participanți la Cluj Pride 2019. Centrul orașului, sub semnul LGBTQ+: „A venit timpul ca societatea să ne cunoască așa cum suntem”

Foto: Cristina Beligăr

A treia ediție a marșului Cluj Pride și prima care s-a desfășurat în centrul orașului a strâns peste 3500 de participanți în Piața Unirii, atât membri ai comunității LGBTQ+ (colectivitatea lesbiană, gay, bisexuală, transsexuală și intersexuală), cât și susținători ai acestora. Comparativ, la prima ediție Cluj Pride, în 2017, în jur de 800 de participanți au luat parte la marș, deși acesta nu a fost autorizat în zona centrală.

Sute de stegulețe și umbrele rainbow au umplut Piața Unirii începând cu ora 17.00 în jurul scenei special amenajate de organizatori, Asociația Pride România. Continuând și în acest an campania #suntemaici, mesajul participanților a fost unul clar, manifestat la microfon printr-o așa-numită Declarație de la Cluj:

„Multă lume nu a reușit să-și facă o imagine clară, dar mai ales reală despre noi, pentru că am stat atât de mult timp ascunși. Am trăit până acum în invizibilitate, am trăit în teamă și în frica de a recunoaște cine, dar mai ales ce suntem. Am trăit în minciună cu teama că ne vom dezamăgi familia, că ne vom pierde prietenii, cu teama de a nu ne simți inferiori, discriminați, batjocoriți și urâți de societate. A venit timpul să fim deschiși și a venit timpul ca societatea să ne cunoască așa cum suntem, diferiți. Felicitări celor care au venit astăzi aici. Celorlalți le transmitem că suntem aici alături de voi. Cu toții ne dorim o țară fără ură și mesaje care să incite la ură”, a transmis Lucian Dunăreanu, organizator și membru fondator al Asociației Pride România.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Pe scena din Piața Unirii a urcat și anul acesta Andreas Wolter, viceprimar al orașului Köln (Germania), oraș înfrățit cu Cluj-Napoca.

„Sunt fericit să mă aflu aici alături de voi, la Cluj Pride 2019. Voi veni în fiecare an până când primarul Clujului va deschide el însuși marșul Pride Cluj. Anul acesta ne aflăm aici, în inima orașului. Aveți încă mult de luptat pentru a vă atinge scopurile, dar sunt sigur că vocea voastră va fi auzită. Homofobia și marginalizarea sunt în continuare o problemă, dar lucrurile sunt pe cale să se schimbe în bine. Persoanele tradiționaliste din societate trebuie să știe că fără diversitate nu va exista dezvoltare pozitivă a democrației. Cluj Pride este o dovadă și un semnal puternic al unei societăți deschise. Astăzi milităm pentru drepturi fundamentale împotriva discriminării, pentru respect și demnitate”, a precizat viceprimarul Andreas Wolter.

Mesaje de susținere au mai transmis consulul onorific al Franței la Cluj-Napoca, Pascal Fesneau și Jose Arnau Uson, consulul onorific al Spaniei la Cluj-Napoca. De asemenea, pe scenă au mai urcat și membri ai comunității LGBTQ+, Petruța Grasa, performer drag queen și Antonella Lerca Duda, transgender din partea Asociației MozaiQ.

„Am mai multe motive pentru care mă aflu aici. În primul rând, am venit pentru a face mai vizibilă comunitaatea LGBT și pentru a trage un semnal de alarmă asupra violențelor care se întâmplă în realitate în comunitatea noastră. În urmă cu o săptămână, două surori din comunitatea mea au fost bătute și lăsate în sânge la Sibiu. De aceea ieșim în stradă. Avem nevoie de vizibilitate și de protecție din punct de vedere legal. Nu ne putem lăsa asupriți de majoritate, nici noi, minoritățile sexuale, nici alte minorități. Am existat dintotdeauna, vom exista și în continuare”, a precizat Antonella Lerca Duda, din partea Asociației MozaiQ.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

După discursuri, participanții au pornit în marș pe traseul Piața Unirii – Bulevardul Eroilor – Calea Dorobanților-Strada Pitești – Bulevardul 21 Decembrie 1989. Pe toată durata manifestării, ei s-au făcut auziți scandând „Drepturi egale pentru fiecare”.

„Multă lume ne întreabă de ce vrem să organizăm marșuri în spațiul public și de ce avem nevoie de aceste parade. Facem toate acestea pentru vizibilitate, pentru ca oamenii să ne cunoască așa cum suntem noi diferiți, cu bune și cu rele. Am ieșit în stradă pentru că încă nu avem drepturi, pentru că au existat luni de zile în care am fost considerați dușmanii poporului, mă refer la perioada referendumului din 2018, o perioadă în care ne-am simțit îngrozitor. Am trecut peste acele zile și sperăm că societatea românească nu va mai fi atât de dezbinată doar pentru că anumite forțe politice și-au dorit dezbinarea. Suntem fericiți că am ajuns și noi, cetățeni de rangul doi, să organizăm Cluj Pride în Piața Unirii, un loc simbol pentru oraș. Acum ne putem considera membri ai acestei societăți. Oamenii trebuie să înțeleagă că nu beneficiem de aceleași drepturi cu majoritatea. Vorbim inclusiv de dreptul de a avea un parteneriat civil care ne-ar ajuta atât din punct de vedere legal, cât și emoțional”, a declarat Lucian Dunăreanu în fața presei.

Ctiți și:

Comunitatea LGBTQ+, oficial vizibilă în centrul orașului: O săptămână de festival și pregătiri pentru marșul Cluj Pride 2019

FOTO/VIDEO Cluj Pride 2018 Sute de participanți și un mesaj clar: Suntem mai puternici și mai vizibili

FOTO/VIDEO 800 de persoane au participat la prima ediție Cluj Pride, marșul comunității LGBT: „Astăzi am scris o pagină de istorie”

Mesaj pentru Emil Boc de la Andreas Wolter, viceprimar al orașului Köln: „Nu vă fie teamă de persoanele LGBT. Suntem aici și suntem vizibili”

Începe Festivalul comunității LGBTQ: „În 2019, cu sau fără acordul Primăriei, marșul Cluj Pride va fi în centrul orașului”

Foto de: Cristina Beligăr

IMG_9915 IMG_9891 IMG_9893 IMG_9903 IMG_9907 IMG_9908 IMG_9909 IMG_9910 IMG_9913 IMG_9880 IMG_9881 IMG_9882 IMG_9883 IMG_9884 IMG_9885
<
>
Foto: Cristina Beligăr

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu