15 minute de protest în față la UBB cu studenți, actori și cadre didactice de la Facultatea de Teatru și Televiziune

Treptele Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au fost ocupate vineri, 15 martie, de la ora 15:00, timp de 15 minute, de circa 50 de persoane, în majoritate studenți, actori și cadre didactice de la Facultatea de Teatru și Film, dar nu numai, în semn de solidaritate cu protestul #Șîeu lansat de omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi, care a construit din banii săi primul metru de autostradă din Moldova. Mii de români care s-au solidarizat cu Ștefan Mandachi au anunțat că vor opri activitatea pe 15 martie, la ora 15:00, timp de 15 minute, pentru a atrage atenția asupra lipsei infrastructurii din România.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

În ceea ce privește mesajul pe care au vrut să îl transmită participanții la protestul de pe treptele UBB, acesta a fost unul adresat clasei politice aflate la guvernare. Pe pancartele lor, s-au putu citi inscripții precum: „Justiție nu corupție”, „Nu cedăm, România este a noastră”, „Toți, împreună pentru o țară mai bună”, „Eu nu plec din țara mea”, „Nu știți voi manipula, cât știm noi persevera”, „Magistrații liberi!Nu cedați”, „Împreună reușim, Jos PSD”.

„Eu mă aflu în fața acestei instituții academice, pe care o respect și pe care o consider un reper internațional de moralitate și profesionalism, din datorie pentru studenții mei pentru a transmite mesajul că nu vreau să trăiesc într-o democrație surogat, într-un simulacru de democrație în care unii anesteziază conștiințe și simțul moral, că nu vreau să fiu condus de niște infractori care guvernează prin proști, prin incompetenți și oameni șantajabili. Am venit aici cadre didactice de la Facultatea de Teatru și Film, actori de la Teatrul Național și studenți de la secțiile de teatru și film, precum și actori de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Simultan cu ieșirea noastră a avut loc o ieșire în stradă la Facultate de Litere, inițiată de actrița și profesoara Miriam Cuibus. Cât despre alegerea altor colegi din UBB de a protesta, nu pot să mă pronunț. Este un eveniment în sine faptul că pentru prima dată studenții de la facultatea noastră au avut această pornire și m-a bucurat să văd în ei un asemenea spirit civic”, a declarat pentru Transilvania Reporter, Conf. univ. dr. Filip Odangiu.

Printre actorii prezenți la protest s-au numărat Ionuț Caras, Anca Hanu, Irina Wintze, Sorin Leoveanu, Diana Buluga, Ruslan Bârlea.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

La rândul său, poeta și prozatoarea Ruxandra Cesereanu, cadru universitar la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, s-a alăturat protestului colegilor ei de la Facultatea de Teatru și Film considerând că libertatea într-o democrație înseamnă și libertatea de a protesta.

„Exista în marșurile din săptămânile anterioare o pancartă care pe mine m-a tulburat foarte mult. Pe ea scria următoarele: „Atunci când injustiția devine lege, nesupunerea devine obligatorie”. M-au tulburat aceste cuvinte pentru că am înțeles un lucru și anume faptul că protestele de acum țin de energia de a-i scoate pe ceilalți din ignoranță și pasivitate. Oricât de mic ar fi un grup, eu cred că simplul fapt că există protestul respectiv deja contează. Nu cred că un număr mai mare de protestatari ar fi adus ceva în plus”, a precizat Ruxandra Cesereanu pentru Transilvania Reporter.

Proteste similare au avut loc în Cluj-Napoca, la ora 15.00, atât pe străzi, cât și în companii și în diferite instituții.

Citiți și:

IT-ul transilvan se alătură protestului #șîeu

Distribuie:

Postaţi un comentariu