10 (+3) motive să alegi destinația TIFF în următoarea săptămână

Foto: Dan Bodea

Ne mai despart două zile de ediția cu numărul 18 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 mai-9 iunie). Priviri îngrijorate spre cer (vezi aplicațiile care afișează prognoza meteo), calcule financiare în familie, negocieri la locul de muncă și schimburi de păreri cu prietenii despre filmele din programul festivalului.

În contextul în care orașului Cluj-Napoca îi lipsește, în continuare, luxul unor săli mari de proiecție sau al unor centre în care echipa de organizare să își desfășoare forțele și, în contextul în care „impredictibilitatea” este cuvântul care îi însoțește pe organizatori pe tot parcursul perioadei de pregătire a festivalului, de la semnarea cu mare întârziere a contractelor cu partenerii publici, de obicei, la lipsa infrastructurii, totuși festivalul a reușit să se maturizeze și să evolueze cu fiecare ediție.

Anul acesta va fi o ediție cu întâmplări surpriză și noutăți, cu 180 de lungmetraje și 40 de filme scurte, inclusiv din teritorii exotice, cu invitați importanți ca actorul Nicolas Cage și regizorul Michel Gondry, cu o secțiune-experiment intitulată provocator Ora de religie care se axează pe abuzurile din zona comunităților religioase și cu un Premiu de Excelență acordat actorului Marcel Iureș. De asemenea, în acest an, organizatorii vor să îmbunătățească dimensiunea educațională a festivalului prin atragerea tinerilor în cinematografe, dar să le ofere și prilejul de distracție prin organizarea unei petreceri de majorat adresată celor care vor împlini 18 ani în timpul festivalului.

În continuare vă prezentăm 10 motive să alegeți destinația TIFF în următoarea săptămână:

  • Nicolas Cage, invitat special

The Rock, Con Air și Face/Off. Măcar amintirea unuia dintre aceste filme sau a unor replici („I’m Stanley Goodspeed/But of course you are– Replică din The Rock (1996) dintre Cage și Sean Connery, interpretul lui John Patrick Mason) vor trezi în unii dintre noi dorința să îl vedem pe excentricul lor protagonist, un actor al extremelor mereu îndrăgostit de cinematografie. Dacă nu filmele lui de referință, atunci curiozitatea de a afla ce l-a determinat să își numească fiul cel mic Kal-El, numele pe care l-a primit eroul Superman la naștere, ne-ar putea determina să acceptăm propunerea organizatorilor TIFF de a ne întâlni cu celebrul actor.

  • Michel Gondry, retrospectiva integrală

Premiat cu un Oscar în 2005, pentru scenariul original al filmului Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004), cu actorii Jim Carrey și Kate Winslet în rolurile principale, regizorul Michel Gondry va veni la Cluj în debutul festivalului. El va fi prezentat publicului printr-o retrospectivă completă care include 12 lungmetraje.

  • Nadav Lapid și proiecția filmului Sinonime (Synonymes)

Filmul autobiografic al lui Nadav Lapid a fost recompensat în 2019 cu Ursul de Aur la cea de-a 69-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Filmul spune povestea lui Yoav, un tânăr din Israel, hotărât să renunțe complet la trecutul lui și să devină francez făcând în acest sens eforturi pentru a-și crea o nouă identitate. La TIFF, filmul va avea două proiecții în 4 și 7 iunie.

  • Filmul Gloria Bell în regia lui Sebastián Lelio

TIFF aduce noul film al lui Sebastián Lelio, premiat cu Oscar în 2017 pentru Cel mai bun film străin (O femeie fantastică ( A fantastic woman). Filmul Gloria Bell, un remake al regizorului după filmul Gloria din 2013, îi are în rolurile principale pe Julianne Moore, John Turturro, Michael Cera și la TIFF poate fi văzut în 4 și 9 iunie.

  • Filmul Durere și Glorie (Dolor y gloria) în regia lui Pedro Almodovar

În 2 și 8 iunie, publicul TIFF are ocazia să vadă cel mai recent film al regizorului Pedro Almodovar, cu actorul Antonio Banderas care a câştigat recent pentru acest rol premiul de interpretare masculină la cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes.

  • Filmul Parking în regia lui Tudor Giurgiu

Ce se întâmplă cu un emigrant aflat la mii de kilometri depărtare de casă? Cât de acută este teama de eșec sau insucces? Ce te poate determina să pleci dacă nu avantajul material? Aceste întrebări încearcă să le abordeze cel de-al patrulea lungmetraj din cariera de regizor a cineastului Tudor Giurgiu pe care întâlnirea cu romanul Apropierea l-a făcut să înțeleagă mai bine nevoile, apăsările și gândurile poetului Marin Mălaicu Hondrari și ale personajelor sale și să-și dorească, astfel, să le transpună pe ecran. Filmul va fi proiectat în seara de gală a festivalului, precum și în data de 6 iunie, la Casa de Cultură a Studenților.

  • Filmul Ce s-a întâmplat cu luni (What happened to Monday?)

Este un motiv foarte bun de a o (re)vedea pe actrița Noomi Rapace cunoscută mai ales din filmul Fata cu dragon tatuat (The Girl with the Dragon Tattoo, parte a trilogiei Millenium scrisă de Stieg Larsson), de data aceasta în rolul a șapte surori gemene care se luptă pentru supraviețuire într-o societate a viitorului. Proiecția specială are loc în 6 iunie la Cinema Arta în onoarea creatoarei de costume Oana Păunescu, laureată cu Premiul pentru Întreaga Carieră la TIFF.

  • Filmul Cler (Kler) în regia lui Wojciech Smarzowski

În 4 și 7 iunie, TIFF aduce pe ecranele din Cluj filmul Cler, bazat pe fapte reale care a avut record de încasări anul trecut și care a divizat Polonia. Un film care descrie prin mărturii ale victimelor, clericii polonezi drept corupți și pedofili, declanșând controverse și încurajând sute de oameni să facă publice abuzurile recente și anterioare ale fețelor bisericești.

  • Documentarul Ce-a spus Pauline Kael (What she said: The Art of Pauline Kael)

Proiectat în 1 și 7 iunie, documentarul spune povestea lui Pauline Kael, pentru multă vreme critic de film al publicației New Yorker și autoare a numeroase cărți de succes. Deși se spune că îți ia 30 de ani să devii artist și 30 de secunde să devii critic, Pauline Kael a depus nenumărate eforturi pentru a deveni un nume mare al criticii. Pauline Kael era imposibil de ignorat. Avea opinii puternice, fanii devotați și o coloană în paginile publicației New Yorker, care putea însemna succesul sau eșecul filmelor.

  • Animația Ruben Brandt, colecționar (Ruben Brandt, a gyűjtő) 

În 5 și 8 iunie, Zilele Maghiare la TIFF aduce pe ecrane povestea lui Ruben Brandt, un psihoterapeut renumit, care este obligat să fure 13 picturi din muzee renumite ale lumii și din colecțiile private pentru a-și preveni suferința dată de coșmarurile teribile pe care le are ca urmare a mesajelor subliminale pe care le-a primit în copilărie. Însoțit de patru pacienți, el și trupa sa de hoți lovesc cu regularitate și cu mare succes: Luvru, Tate, Uffizi, Hermitage, Muzeul de Artă Modernă. „Colecționarul” devine rapid criminalul cel mai dorit din lume. Gangsterii și vânătorii de recompense sunt pe urmele lui, în timp ce recompensa pentru capturarea sa crește, apropiindu-se de o sută de milioane de dolari. Mike Kowalski, detectiv privat și expert în furtul de artă încearcă să rezolve cazul.

+3

  • Experiența TIFF x 18

Cu siguranță puțini sunt aceia care participă pentru prima dată la Festivalul Internațional de Film Transilvania, însă pentru ei și pentru cei cărora le plac provocările, o sugestie ar fi să vadă un film sau să participe la un eveniment TIFF în fiecare dintre cele 18 locații propuse de organizatori: Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria, Cinema Arta, Casa de Cultură a Studenților, Piața Unirii Open Air, Iulius Park Open Air, Cinema City-sala 3, Cinema City-sala 4, Institutul Francez Cluj, Someș Open Air, Cinema Mărăști, Cinema Dacia-Mănăștur, Universitatea Sapientia, Casa TIFF, Castelul Banffy, Arkhai Sculpture Park, Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime”, Hotel Platinia. Vor cunoaște, astfel, mult mai bine infrastructura orașului și împrejurimile și vor avea o imagine de ansamblu asupra a ceea ce a însemnat TIFF ca desfășurare.

  • Uzina Filmelor de Amatori

Este vorba despre proiectul interactiv gândit să ofere publicului larg șansa de a produce un  film, fără a avea cunoștințe în domeniu. Proiectul se desfășoară la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative din Cluj, într-un spațiu amenajat de la zero, cu peste 15 decoruri, echipament complet pentru filmare, montaj, sunet și proiecție. Creatorul proiectului-gigant prezentat deja la Cannes, Tokyo, Frankfurt, Casablanca, Moscova și în alte mari capitale al lumii, regizorul Michel Gondry vine pentru prima dată în România la TIFF.

  • TIFF Official App

În acest an, un motiv în plus să mergi la TIFF este dat de aplicația pentru smartphone care chiar reușește să facă procesul de selecție a filmelor mult mai simplu pentru public. Programul este foarte clar afișat, la fel și sinopsis-ul filmelor, iar achiziționarea biletelor se poate face direct de pe telefon din câțiva pași. În meniu, locațiile proiecțiilor sunt indicate pe hartă și după selectarea lor primești ruta cea mai rapidă spre destinație. Butonul de căutare (Search) este și el extrem de util și te duce la filmul dorit în cazul în care nu l-ai găsit în program.

Distribuie:

Postaţi un comentariu