ŞTIAŢI CĂ … Un melc poate să doarmă fără întrerupere timp de 3 ani?

Melcii sunt o specie aparte de creaturi care hibernează pe perioada iernii, ascunși în pământ la circa 30 de cm adâncime, sigilându-și ermetic intrarea în cochilie cu ajutorul unui gel foarte gros care se întărește și formează un dop. Același gel îi ajută pe melci să se urce pe pereții verticali sau să treacă peste ascuțișul unei lame fără a se tăia. 

Nu doar că intră în această stare latentă pe timpul iernii, dar au și capacitatea de a intra în “somnul de vară”, proces numit estivație, pentru a se ascunde de temperaturile crescute ale sezonului cald. Melcii au capacitatea de a hiberna chiar și ani în șir, în cazul în care viețuiesc în climate foarte uscate, neprielnice lor.

Această rubrică este oferită de Olimpiada de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni.

Dacă ai între 14-25 de ani, înscrie-te la CuGeT până în data de 22 octombrie și ai șansa de a câștiga premii în valoare totală de 15.000 de lei. Află mai multe pe www.cuget.afacj.ro

Olimpiada CuGeT este un proiect inițiat de Asociația Femeilor de Afaceri Cluj. Co-organizator: Vitrina Advertising. Co-producator: TVR Cluj. Proiect realizat cu sprijinul: EXIMTUR. Parteneri oficiali: Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Primăria și Consiliul Local Cluj și FSEGA. Susținut de: Liberty Technology Park Cluj, WÖRWAG Pharma România și Nasticom.

Postaţi un comentariu