Undă verde la călătorii. Frontierele externe în UE s-ar putea redeschide începând cu 1 iulie

Foto: Associated Press

Călătoriile în Europa ar putea primi undă verde – pentru toți turiștii, nu doar pentru europeni – începând cu 1 iulie când sunt ridicate interdicțiile de călătorie la nivelul Uniunii Europene, potrivit lui Josep Borrell, șeful diplomației europene.

Interdicția europeană a călătoriilor neesențiale către UE și spațiul Schengen – cu alte cuvinte, granițele externe – a fost introdusă la 17 martie și prelungită de două ori pentru a combate răspândirea noii pandemii de coronavirus. Astfel, pentru prima dată în patru luni, turiștii internaționali vor putea să își petreacă din nou vacanțele în Europa.

Dar, deși restricțiile privind călătoriile neesențiale în Europa se relaxează, călătorii din țările cu risc ridicat, inclusiv Statele Unite, ar putea în continuare să fie supuși restricțiilor. Sfârșitul interdicției de călătorie va fi treptat și parțial a anunțat miercuri vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell. Această mișcare va ține cont de anumite „criterii” și „se va baza pe o abordare comună și coordonată de către statele membre”, a spus acesta, conform Reuters.

Comentariile sale s-au referit la turiștii din țările cu risc pandemic scăzut care primesc undă verde în Europa. Aceste decizii vor fi mai clare la sfârșitul acestei săptămâni, când Comisia Europeană se va consulta cu statele membre și va prezenta un plan detaliat pentru redeschiderea frontierelor. Majoritatea țărilor UE au propus vinerea trecută extinderea restricțiilor după data de 15 iunie și ridicarea treptată a acestora de la 1 iulie.

Blocarea călătorilor din țări cu risc pandemic ridicat în primele zile poate pune capăt temerilor unor țări privind redeschiderea granițelor pentru turiști. Acesta este cazul, de exemplu, cu majoritatea țărilor nordice care nu au dat încă semne de redeschidere, decât pentru țările vecine lor. Islanda, însă, se redeschide tuturor europenilor începând cu 15 iunie și oferă tuturor călătorilor un test de coronavirus, pentru a evita carantina.

Pentru ziarul francez Le Parisien, mișcarea de a redeschide pe deplin granițele Europei este „Dovada că vechiul continent crede că amenințarea Covid-19 se estompează”. Un fapt ilustrat de cele mai recente date de la Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor.

Astfel, de la 1 iulie, controalele la frontiera externă vor începe să dispară spun oficialii UE. Ideea este de a acorda timp țărilor să ridice mai întâi toate controalele la frontiera internă. Ceea ce ar trebui să se întâmple până la sfârșitul lunii iunie. Acele controale de frontieră terestre și aeriene care au fost eliminate în spațiul Schengen, au revenit ca răspuns la Covid-19.

Interdicția de călătorie până la sfârșitul lunii iunie a fost introdusă în vederea „pregătirii pentru o deschidere treptată după aceea”, a declarat, la rândul ei, Terezija Gras, secretarul de stat croat pentru Afaceri Internaționale al UE. „Aceste deschideri de frontiere trebuie realizate într-un mod coordonat, proporțional și nediscriminatoriu”, a spus aceasta, potrivit publicației Forbes.

Austria a anunțat că va redeschide granița terestră cu Italia pe 16 iunie. În același timp va încheia cerințele de carantină pentru mai mult de 20 de țări europene; Elveția își menține controalele la frontieră cu Italia, permițând totodată intrarea tuturor călătorilor din țările UE și Schengen, precum și din U.K, începând cu 15 iunie; Germania procedează la fel, deși nu exclude italienii; De exemplu, Grecia a decis să lase turiștii din toate națiunile să intre în 15 iunie, dar vor fi supuși carantinei până la 1 iulie, când se vor încheia aceste controale; De asemenea, în Franța, toți europenii sunt bineveniți din 15 iunie; Ungaria a eliminat majoritatea controalelor la frontieră pentru cetățenii europeni în 9 iunie, deși unii sunt în continuare supuși carantinei.; Italia îi întâmpină pe europeni încă din 3 iunie; Spania se deschide către străini în iulie.

Pentru mai multe detalii, în articolul intitulat „Which European countries are easing travel restrictions?-Care dintre țările europene relaxează restricțiile de călătorie”, publicația The Guardian prezintă, cu actualizări zilnice, situația la nivel european privind restricțiile de călătorie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu