Trump suspendă fondurile către Organizația Mondială a Sănătății din partea SUA

Foto: Al Drago/Bloomberg

SUA va opri finanțarea către Organizația Mondială a Sănătății după ce Donald Trump a acuzat OMS că a „gestionat greșit” pandemia coronavirusului, scrie publicația Financial Times.

Președintele Americii a spus că SUA va sista contribuția de sute de milioane de dolari, în timp ce o revizuire a fost solicitată pentru a evalua „rolul OMS în gestionarea greșită și în ascuerea adevărului privind răspândirea coronavirusului”. De asemenea, el a criticat relația organizației cu China.

„Contribuabilii americani furnizează OMS între 400 de milioane și 500 de milioane de dolari pe an, în schimb China contribuie cu aproximativ 40 de milioane de dolari pe an, chiar mai puțin”, a declarat, marți, Trump.

„În calitate de principal sponsor al organizației, Statele Unite are datoria să insiste asupra asumării responsabilității depline”.

SUA, unde aproape 26.000 de oameni au murit din cauza Covid-19, este cel mai mare contribuitor unic la OMS. Oferă organizației aproximativ 500 de milioane de dolari în fiecare an, cu 116 milioane de dolari mandatate de ONU și aproximativ 400 de milioane de dolari în plăți voluntare.

„Odată cu izbucnirea pandemiei Covid-19, avem îngrijorări profunde dacă generozitatea Americii a fost folosită în cel mai bun scop posibil”, a spus Trump.

„Realitatea este că OMS nu a reușit să obțină, să ofere și să distribuie informații în mod adecvat în timp util și transparent.”

Democrații au criticat decizia lui Trump, acuzându-l pe președinte că a încercat să distragă alegătorii de la modul în care gestionează el situația Covid-19, după ce inițial a spus că virusul va dispărea „ca un miracol”. Nita Lowey, membră a congresului democrat, l-a acuzat pe președinte că a jucat „jocuri politice contraproductive”.

„Dacă nu o eradicăm pretutindeni, suntem încă în pericol aici, motiv pentru care președintele nu ar trebui să sisteze instrumente valoroase pentru experții internaționali în domeniul sănătății care se luptă cu o situație pe care el, în mare parte, a ignorat-o și a minimizat-o”, a spus ea, potrivit Financial Times.

Australia și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la modul în care OMS a gestionat pandemia, solicitând o mai mare transparență din partea organizației cu privire la cauzele focarului.

Scott Morrison, prim-ministrul australian, a criticat și el refuzul aparent al OMS de a sfătui China să-și păstreze piețele de animale vii, „umede”, închise, despre care se crede că au fost sursa focarului din Wuhan.

Decizia lui Trump a fost agreată de republicanii din congresul american, care au cenzurat în mod repetat OMS și au pus sub semnul întrebării legăturile sale cu China. Jim Risch, senatorul republican din Idaho, care prezidează comitetul relațiilor externe din Senat, a declarat săptămâna trecută că OMS a devenit „marionetă politică a guvernului chinez” și a solicitat o anchetă independentă asupra organizației.

„OMS a dezamăgit nu doar poporul american, ci a dezamăgit lumea întreagă cu o abordare greșită, flagrantă, a situației Covid-19”, a spus Risch.

În ianuarie, OMS a spus că nu există nicio dovadă de transmitere a Covid-19 la om la om. După ce China a confirmat primele cazuri de transmitere de la om la om, OMS a anunțat că există un fel de transmitere directă „limitată” între oameni. Mai târziu în acea lună, OMS a descris virusul ca fiind o situație de urgență la nivel mondial, însă a recomandat țărilor să își mențină granițele deschise. În aceeași zi, Trump a interzis majoritatea călătoriilor din China în SUA.

Pe de altă parte, marți, senatorii republicani Rick Scott, Ron Johnson, Martha McSally, Kevin Cramer, Steve Daines, Todd Young și Joni Ernst au trimis OMS o scrisoare solicitând mai multe informații despre „rolul său de a ajuta partidul comunist chinez să ascundă informații cu privire la amenințarea coronavirusului”.

Ronald Waldman, profesor de sănătate publică la Universitatea George Washington, care a lucrat anterior la OMS, a declarat că organizația este de „importanță vitală” pentru majoritatea țărilor și „nu ar trebui să fie luată la răspundere pentru modul cum a evoluat pandemia în SUA”.

„Cetățenii americani nu vor suferi imediat de pe urma deciziei de retragere a finanțării, dar mulți oameni din întreaga lume care depind de programele OMS pentru a dezvolta și ghida politici care le protejează sănătatea și sănătatea copiilor lor, vor simți urmările”, a adăugat el.

Distribuie:

Postaţi un comentariu