Strigătul de disperare al meșterilor și fermierilor clujeni: ”Redeschideți târgurile. Am ajuns la capătul puterilor”

Dincolo de grija pentru sănătatea noatră, pandemia de coronavirus a adus cu sine o criză economică profundă, care a lăsat sute de mii de români fără locuri de muncă iar mii și mii de firme și-au pus lacăte pe uși, unele definitiv, altele mai așteaptă și în ziua de astăzi unda verde de la autorități pentru a le da jos și a-și relua activitatea întreruptă acum trei luni. Printre cei grav afectați de pandemie, dar și de indecizia guvernanților, se numără și producătorii agricoli și meșteșugarii ale căror venituri depind aproape în totalitate de existența târgurilor.

Asociația Produs de Cluj funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj și are încă din 2010, de la înființare, ca obiectiv principal promovarea valorilor, culturii si a tradiției județului Cluj. Activitatea principala a asociației constă în organizarea de târguri la care participă în special acei meșteșugari și fermieri care, pe lângă faptul că desfășoară activități lucrative bazate pe autentic și tradțional, nu au puterea financiară de a se promova singuri sau de a-și deschide spații proprii pentru comercializarea produselor proprii.

Partenerii Asociației Produs de Cluj sunt întreprinzători care derulează mici afaceri, de la producția de bijuterii, costume populare, cosmetice bio, până la preparate alimentare sănătoase, bazate pe rețetele de la mama de acasă. În general, este vorba de afaceri de familie, dar sunt cazuri în care, pe lângă membrii familiei, sunt angajați permenanți sau zilieri pentru susținerea procesului de producție. Vorbim despre aproximativ 200 de persoane angajate la cele circa 80 de firme/PFA/producători agricoli care beneficiază direct și indirect de activitatea Produs de Cluj.

De la înființare, asociația a organizat aproape 100 de târguri proprii, a avut aproximativ 50 de participări la evenimente expoziționale în calitate de coorganizatori sau invitați, peste 5.000 de expozanți, milioane de produse vândute și vizitatori. În ultimii cinci ani, asociația a organizat în medie câte 14 manifestări expoziționale proprii pe an și aproximativ opt participări la evenimente naționale și internaționale.

Magazinul online a adus de doi lei speranță

Anul 2020 a debutat bine pentru cei care fac parte din Produs de Cluj, însă izbucnirea pandemiei de coronavirus a dat peste cap totul. Brusc, meșterii și producătorii agricoli s-au trezit cu închiderea târgurilor și, practic, cu eliminarea surselor de venit.

A fost nevoie de o regândire a activității. Astfel, a fost creata și lansată platforma de vînzări online https://magazinprodusdecluj.ro/ , unde se regăsesc mare parte din colaboratorii tradiționali ai Asociației Produs de Cluj.

Noi am venit cu magazinul online Produs de Cluj pe perioada stării de urgență. Atunci, magazinul a mers foarte bine pentru că lumea nu putea ieși la cumpărături, și pentru colaboratorii noștri a fost o gură de oxigen, oricum în plan financiar a fost cu mult mai slab decât dacă am fi participat la târguri ca înainte. Acum însă, în această perioadă, lumea preferă să iasă din case, să meargă la cumpărături, online-ul se folosește, deci, mai puțin.”, ne-a declarat Ramona Moldovan, director Produs de Cluj.

Pe https://magazinprodusdecluj.ro/ sunt în prezent 34 de furnizori cu peste 600 de articole,iar în cele trei luni de la lansare, aici s-au înregistrat aproape 1.000 de comenzi, cu peste 15.000 de produse vândute.

Veniturile obținute însă de pe platforma online, mici oricum în comparație cu cele obținute la târguri, s-au cam terminat și ele, odată cu relaxarea măsurilor de prevenție împotriva infectării cu coronavirus. Oamenii au început să iasă din lunga izolare în case și s-au reorientat spre clasicele cumpărături din magazine, prea puțini continuând să cumpere din magazinele online. Producătorii agricoli și meșterii artizani sperau și ei în revenirea la normal și așteptau cu sufletul la gură redeschiderea târgurilor. Doar că acest lucru nu s-a întâmplat nici pînă în ziua de astăzi, iar mulți dintre cei care trăiesc efectiv din vânzarea produselor la astfel de manifestări sunt acum în pragul disperării, mai bine zis la fundul sacului.

Am fost nevoiți să vindem marfa la engros-uri, pe nimic”

Mihaela Tritean are 45 de ani, cultivă cam tot ce ține de legume la 35 de km de Cluj, în satul Fânațe din comuna Ceanu Mare, alături de soțul ei. A participat an de an la târgurile organizate de Produs de Cluj, dar 2021 este însă cel mai negru an pentru ei de când au început să se ocupe de agricultură.

Ne ocupăm de cultivarea legumelor din 2012, după ce am stat 9 ani în Spania, unde am învățat să facem agricultură la standarde europene. Și spaniolii ne-au îndemnat să facem agricultură modernă aici acasă, auzind și ei că avem pământ bun pentru așa ceva, nu doar piatră ca la ei. A fost experiență de neuitat acolo și tot ce-am învățat acolo, am aplicat aici.

A fost bine pînă când s-au închis târgurile. N-au mai fost târguri sau evenimente de atâta vreme, iar asta ne-a afectat foarte mult. Am fost nevoiți să vindem marfa la engros-uri, să o dăm aproape pe nimic, astfel că au câștigat mai mult decât noi cei care au cumpărat-o și o revând la rândul lor.

După aceste luni, financiar sunt pe zero, am avut noroc că am fost economă, când am făcut bani i-am economisit și i-am pus deoparte, dar sunt tot mai aproape de fundul sacului. În agricultură, aproape tot ce câștigăm se reinvestește, ca să putem trăi, să producem mai mult ca să câștigăm mai mult, pentru că, din păcate, la noi, în România, statul nu te ajută cu nimic.

Ne dorim din tot sufletul să înceteze această stare de alertă și să revină totul la normal. Oricum, anul acesta vom fi clar pe pierdere, nu mai avem cum să recuperăm nimic. Sperăm ca acum să putem vinde măcar culturile pe care le-am pus în martie și aprilie, să scoatem totuși un pic de profit.”, ne-a spus Mihaela Tritean.

Cu toate dificultățile financiare, femeia spune că nu și-a pus problema scumpirii produselor, atunci când va ieși cu ele din nou pe piață: ”Noi nu dorim să le scumpim, ne gândim în primul rând și la cei care le cumpără, pentru că dacă noi am fost afectați, și ceilalți au avut de asemenea de suferit, și-au pierdut locuri de muncă sau au fost în șomaj tehnic, și așa mai departe, și trebuie ca toată lumea să fie mulțumită.”

N-am mai zâmbit de trei luni de zile”

Aurora Gânscă este producător de brânzeturi și lucrează la ferma sa din Mănăstireni din 1981. Închiderea târgurilor i-a provocat un șoc din care nu-și revine nici în ziua de astăzi, mai ales că aproape că nu exista loc din care să se întoarcă acasă cu marfă nevândută.

Nici n-am cuvinte să vă spun cât de tare ne-a afectat oprirea târgurilor. Efectiv am ajuns la capătul puterilor, am sperat ca luna asta, pe 20, să se dea drumul, dar nimic… Am pus brânza în lăzile frigorifice, în butoaie telemeaua, ne-am mai cumpărat o ladă frigorifică, dar nu s-a întâmplt nimic.

Eu, efectiv, nu mai pot așa. Și aici, la fermă, am cinci oameni de plătit, trebuie să le dau mâncare și altele, am ajuns la capătul puterilor. Oamenii muncesc, mai nou se plâng că nu le mai ajunge mâncarea, și-mi cer să le dau mai multă, cu mai multă carne.

Niciodată n-am mai avut un an atât de greu. Niciodată, niciodată… Ne-au pus pe butuci. Acum am avut noroc că am reușit să pun deoparte niște bani, că am prins târgurile din iarnă, Festivalul Slăninii și Târgul de la București, unde am reușit să-mi vând toată marfa, caș, telemea, burduf, tot-tot am reușit să vând și am pus niște bani deoparte. Am fost nevoită să vând din miei, acum am vândut a doua tură din ei la un preț foarte mic,ca să pot plăti cumva oamenii.”, spune Aurora Gânscă.

Și viitorul nu se anunță deloc unul bun, dacă va mai continua starea de alertă, iar târgurile vor rămâne pe mai departe închise. Perspectiva i-a umplut femeii ochii de lacrimi: ”Dacă starea asta mai continuă, nu mai știu ce să fac. N-am mai zâmbit de trei luni de zile, că numai cu probleme și cu greutăți am trăit. Doar cu așa ceva am trăit, să nu mai ai unde să valorifici marfa, să nu mai ai ce face cu ea, totul se strică. Am ajuns să nu ne mai gândim la pierderile suferite pînă acum, încercăm să ne gândim la viitor, adică dacă se vor mai deschide târgurile ne vom mai reveni și noi cât de cât.”

Am vândut de 300 de lei în trei luni”

Meșteșugarii au fost loviți și ei din plin de pandemia de coronavirus. Vandana Verche confecționează produse de artizanat de 9 ani în atelierul său din Cluj-Napoca, dar spune că n-a trecut niciodată printr-o perioadă atât de grea.

Ce să vă spun? În ultimele trei luni am vândut de 300 de lei. Înainte, mergeam la târguri în fiecare weekend și, în mod normal, mă întrețin din această activitate, de aici e principala mea sursă de venit. Practic, mi s-au redus veniturile la 0, cei 300 de lei nereprezentând mare lucru. Am avut și eu noroc cu ceva bani puși deoparte, am participat în martie la un eveniment în București, la Târgul de Mărțișor alături de Produs de Cluj, și am fost inspirată să nu cheltui banii făcuți acolo. I-am drămuit cum am putut, dar a fost tare greu.

Eu, sincer, sper să nu mai continue cu starea asta de alertă, dar dacă se va întâmpla, probabil că voi fi nevoită să mă angajez undeva, nu știu. Ceva trebuie să fac, sunt singură, am un copil, și trebuie să-l întrețin cumva. Am încercat cu magazinul online, dar din păcate lumea nu cumpără nimic în această perioadă, mai degrabă cumpără mâncare, nu bijuterii. E imperios necesar să se redeschidă târgurile cât mai curând posibil.”, ne-a spus și Vandana Verche.

Dependenți de târguri

70 la sută dintre producătorii agricoli și meșterii din cadrul Produs de Cluj trăiesc din evenimentele organizate de asociație.

E necesar să fie reluate târgurile cât mai repede. Cei cu produse alimentare, mulți dintre ei sunt în magazinul online acum și mai pot cumva să-și valorifice din produse, însă meșteșugarii, cei mai mulți dintrei ei, nu sunt în magazinul online, ei sunt practic cei mai afectați dintre toți. Nu cumpără nimeni acum produse sculptate în lemn, din piatră, nu-și cumpără nimeni icoane sau produse din piele. Lumea e foarte reticentă acum în a cheltui bani, nu știu ce se va întâmpla în viitor, nu știu cât de rău va fi în continuare, cât de mult vor scădea veniturile, și atunci sunt mult mai atenți și mai cumpătați.”, ne-a declarat Ramona Moldovan, director la Produs de Cluj.

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a propus Guvernului, încă de la începutul lunii mai, un număr de 73 de măsuri pentru repornirea activităților economice afectate de coronavirus, cu scopul de a limita pierderile suferite de comunitatea de afaceri și a reconsolida afacerile românești, printre care se afla și permiterea treptată a organizării de târguri specializate în aer liber, cu respectarea regulilor de distanțare socială, având până la 100 de expozanți și cu acces limitat și controlat al vizitatorilor. De atunci au trecut aproape două luni și nu s-a întîmplat nimic în această privință.

Distribuie:

Postaţi un comentariu