Purtarea măștii de protecție: eficiență și sterilizare

Purtarea măștii este una dintre măsurile de prevenire și limitare pentru răspândirea anumitor boli respiratorii, inclusiv cea determinată de noul coronavirus.

Conform Ordinului Comun MS-MAI privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2, pe durata stării de alertă masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.

Potrivit Ministerului Sănătății, măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun. Mai exact, înainte de a utiliza masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun). Masca de protecție trebuie să acopere atât gura cât și nasul și să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat;

Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măștii, mâinile trebuie igienizate cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun. După utilizare, masca se aruncă de îndată într-un spațiu special amenajat, preferabil cu capac, operațiune urmată de igienizarea mâinilor. NU se recomandă reutilizarea măștilor medicale.

Măștile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60- 90 C și se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă.

Pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măștilor nemedicale (din material textil); În cazul apariției febrei/tusei/strănutului, purtarea măștii este recomandată în orice circumstanță (ex: în spațiile deschise, la domiciliu).

Sterilizarea în cuptorul cu microunde?

Un cercetător de la USAMV Cluj-Napoca a explicat în urmă cu câteva zile de ce măştile de protecţie nu se pot steriliza în cuptorul de microunde, așa cum ar fi demonstrat o echipă de cercetători francezi și care au afirmat că virusul COVID-19 se distruge la temperatura de minimum 92 de grade Celsius după o expunere de 15 minute. Având în vedere că a început perioada în care este obligatoriu să purtăm măști, și au început să apară diverse informații cu privire la igienizarea măștilor, profesorul de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare la UAMV Cluj, Dan Cristian Vodnar a realizat un expriment pornind de la întrebarea: Putem steriliza măștile la microunde?

„Pentru aceasta vom face un experiment pe două tipuri de măști, o mască chirurgicală clasică și o mască textilă. Pasul numărul unu: Înlăturăm partea metalică din măști, pasul numărul doi, scoatem măștile din baia de apă, le stoarcem și le expunem procesului de încălzire la cuptorul cu microunde. Timp de 15 minute se va măsura temperatura din minut în minut, văzând dacă se atinge temperatura de 92 de grade Celsius la suprafața celor două măști. Este foarte important ca această temperatură să fie menținută 15 minute pentru ca procesul să devină unul eficient. Concluzia acestui studiu este că la microunde măștile nu se încălzesc până la temperatura de 92 de grade Celsius, temperatură invocată de cercetătorii francezi. Prin urmare nu putem numi procesul sterilizare”, a concluzionat profesorul Dan Cristian Vodnar.

„Foarte mulți afirmau în media că măștile pot fi sterilizate în cuptorul cu microunde. Cunoscând principiile de funcționare ale aparatelor cu microunde, ele, în mod normal nu depășesc temperaturi de 100 grade Celsius. Sterilizarea înseamnă temperaturi mai mari de 100 de grade Celsius. Există două tipuri de sterilizare: umedă și uscată. Cea umedă se face la o temperatură mai mare de 100 de grade Celsius și sub presiune – și vă dau exemplul cuptei, când facem ciorbă – , iar sterilizarea uscată se face la 180 grade Celsius în cuptoare specifice.

„Practic, în cele 15 minute, cuptorul, într-adevăr, se încălzește, însă, masca în sine nu se mai încălzește pentru că odată ce apa începe să vibreze, ea se evaporă. Evaporându-se, atât în masca chirurgicală, cât și în masca de bumbac nu mai există molecule de apă. Nemaiexistând molecule de apă nu se mai încălzește materialul și nu e eficientă sterilizarea. Nu e eficientă pentru COVID-19, și nici pentru orice alt virus. Și nici nu o putem numi sterilizare pentru că totul se întâmplă la o temperatură sub 100 de grade Celsius” a explicat profesorul conform DCMedical.ro.

În opinia sa, scrie DCMedical.ro, o variantă bună de sterilizare a măștilor este fierberea lor, apoi uscarea și punerea la soare.

Centrul american pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) consideră în prezent că purtarea măștilor simple din textile ar putea încetini răspândirea coronavirusului. Astfel de măști sunt utile în special în locurile unde distanța fizică este dificil de menținut: cozi, magazine sau farmacii mici, mijloace de transport aglomerate, etc. Această recomandare poate fi folosită ca o măsură suplimentară de sănătate publică.

CDC subliniază că astfel de măști nu trebuie purtate de copiii sub 2 ani sau de persoane cu probleme respiratorii. Se menține, totuși, recomandarea conform căreia măștile simple chirurgicale au o protecție net superioară celor textile. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ferm purtarea măștilor chirurgicale sau a măștilor de protecție speciale în mediu spitalicesc. Materialele din care sunt fabricate măștile textile nu protejează suficient în mediul spitalicesc.

Distribuie:

Postaţi un comentariu