Publicaţiile americane deplâng „zdruncinarea încrederii europenilor în vaccinuri” după ce mai multe ţări au suspendat inocularea cu AstraZeneca

Deși pare probabil că Agenția Europeană a Medicamentului, principala autoritate de reglementare din UE, va reconfirma siguranţa în utilizare a vaccinului AstraZeneca, după ce îngrijorările legate de posibile efecte secundare severe au condus la suspendarea acestuia în mai multe țări, milioane de europeni au fost „zguduiți de aceste veşti proaste” și vor fi mai ezitanți în privința vaccinării, informează New York Times, în ediţia de joi.

Agenția Europeană a Medicamentului va spune probabil că vaccinarea cu AstraZeneca e sigură. Dar va mai vrea cineva să se vaccineze după panica de săptămâna aceasta?”, se întreabă analistul publicaţiei, Roger Cohen, menţionând că Europa este oricum în întârziere faţă de alte ţări în privinţa vaccinării.

Furnizarea de vaccinuri pentru cei 450 de milioane de oameni din UE nu putea fi nicidecum o sarcină simplă, mai ales că Uniunea nu avea o politică de sănătate coordonată înainte de pandemie, comentează autorul. Dar întârzierea birocratică, confuzia în procurarea vaccinurilor, urmate de o autorizare lentă şi de probleme de livrare, au pus guvernele europene în defensivă și au stârnit frământare printre europeni.

Iar acum, „suspendarea vaccinării cu AstraZeneca în multe țări amenință să transforme dezordinea pe scară largă într-un dezastru total”, scrie Cohen.

Publicaţia americană citează rezultatele unui sondaj realizat în Franţa, care arată că doar 20 la sută dintre francezi mai au încredere în vaccinul AstraZeneca după suspendarea acestuia, chiar dacă guvernul insistă că nu există motive întemeiate de spaimă.

Simt că suntem folosiți drept cobai”, spune Khady Ballo, 21 de ani, student la drept în orașul francez Montpellier. „Nu aș primi vaccinul AstraZeneca, chiar dacă va fi aprobat din nou”.

Într-o încercare de a consolida încrederea în vaccinul britanic, Jean Castex, prim-ministrul francez, a declarat pentru BFM TV că se va vaccina el însuși cu AstraZeneca „de îndată ce se va da undă verde”.

Şi Ursula von der Leyen, principalul oficial al Uniunii Europene, a declarat la o conferință de presă la Bruxelles că are încredere în AstraZeneca, la fel ca în celelalte vaccinuri autorizate. Dar cuvintele sale liniștitoare s-ar putea să nu-i convingă pe europeni, scrie publicaţia de peste Ocean.
Înainte de asta, (suspendarea vaccinării cu AstraZeneca, n.r.) eram atât de provaccinuri încât aș fi scufundat copiii în ele”, spune un lucrător din turism din Milano, ale cărui vorbe sunt preluate de NYT. Dar acum, „nu aș primi să mă vaccinez cu AstraZeneca, pentru că ar fi ca și cum aş juca ruleta rusească”.

Confruntaţi cu valul de neîncredere al opiniei publice, experţii măsoară daunele provocate. În opinia unui virolog italian renumit, Roberto Burioni, citat de NYT, încrederea italienilor este profund compromisă, nu numai față de vaccinul AstraZeneca, ci și față de autorități. „Aceste schimbări bruște și inexplicabile ale deciziilor creează preocupări peste tot”. Chiar și un verdict „complet pozitiv” din partea Agenției Europene pentru Medicamente, care va veni probabil joi, „nu va fi suficient”.

Mai multe state europene au luat decizia suspendării vaccinării cu AstraZeneca după ce un număr nu foarte mare de persoane din câteva ţări a dezvoltat cheaguri de sânge sau a prezentat sângerări anormale, în pofida opiniei contrare a cercetătorilor și autorităților de reglementare, care spun că nu sunt dovezi privind frecvenţa crescută a unor astfel de complicații sau a vreunei legături cu vaccinarea.

Într-o analiză mai extinsă a dificultăţilor întâmpinate în Europa legate de vaccinarea populaţiei, publicaţia de peste Ocean arată că ţările europene, conduse de Franța și Germania, au fost de la început împărțite între dorința puternică de a evita ceea ce au numit „naționalismul vaccinării” și conştientizarea faptului că Uniunea Europeană nu este pe deplin pregătită pentru o operațiune la această scară. Încercarea de a realiza un program de vaccinare coordonat a contribuit la un avans rapid al politicii de sănătate a blocului european, cu posibile beneficii pe termen lung, afirmă editorialistul New York Times. „Dar în acest interval s-au pierdut și vieți”, menţionează el.

„Având în vedere recenta sa ieșire din Uniune, este dureros să vezi progresele din  Marea Britanie, unde vaccinarea continuă şi au fost administrate peste 26 de milioane de doze, de trei ori mai mult decât numărul din Franța. Unii europeni se întreabă pe bună dreptate de ce”.

Până acum, 9,8 la sută din cetăţenii europeni au fost vaccinaţi, procent care situează Uniunea mult în urma Statelor Unite şi Marii Britanii.

Reclădirea încrederii în vaccinare şi în capacitatea comună de a gestiona procesul vaccinării este vitală pentru a face faţă ameninţării cu care se confruntă Europa, „un fel de al treilea val” pandemic, cum îl numeşte prim-ministrul francez, provocat de noile variante ale virusului, scrie New York Times.

Chiar dacă acest lucru se va întâmpla, redresarea economică a Europei în urma pandemiei va fi mult mai lentă decât cea americană, prognozează publicaţia.

Şi redactorii revistei americane The Week sunt nedumeriţi după suspendarea vaccinării cu AstraZeneca în mai multe ţări europene, mai ales că Europa este deja în urmă faţă de multe ţări în ceea ce privește vaccinarea populației, iar ritmul pandemiei este pe cale să accelereze.

„De ce oare pe Pământ (why on Earth), atât de multe guverne europene au decis să dea virusului o şansă mai mare la viață?”, se întreabă editorialistul Noah Millman. „Aceste ţări au nevoie de un impuls masiv dat eforturilor de vaccinare, nu de obstacole suplimentare, în special nu de acelea care întăresc obstacolele existente deja”.

În opinia lui Millman, răspunsul la întrebare ar putea fi unul politic, ivit din „dorința unora de a abate vina Uniunii pentru aprovizionarea limitată cu vaccinuri și de a murdări reputația unei companii cu sediul în țara care a provocat Brexitul”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu