Primii muncitori sezonieri români au ajuns în Germania. Începe carantina la locul de muncă. Eurowings pregătește transportul altor zeci de mii

Foto: Dan Bodea

Primele zboruri Eurowings, subsidiar Lufthansa, cu muncitori din Uniunea Europeană au aterizat joi în Germania, scrie presa internațională, după ce compania aeriană a anunțat că va transporta zeci de mii de lucrători sezonieri în colaborare cu asociațiile de fermieri germani. Astfel, joi, 9 aprilie, primele sute de muncitori care s-au îmbarcat în aeronave cu plecare din Sibiu și Cluj-Napoca au aterizat la Berlin-Schönefeld și Düsseldorf. Ei vor ajuta fermierii din aceste regiuni la recoltarea în special a sparanghelului, precum și la activități de plantare și însămânțare. În 2019, sparanghelul recoltat în Germania a fost în cantitate de 122.000 de tone.

În cursul zilei de vineri, 10 aprilie, sunt programate alte șase zboruri cu destinața Germania de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj.

Pe site-ul eurowings.com/erntehelfer, care a fost creat special pentru aceste zboruri, fermierii pot introduce cerințele de ședere specifice, punctul de plecare dorit de muncitori și punctul de sosire dorit în Germania. Eurowings și întregul grup Lufthansa pun zboruri speciale la dispoziția asociațiilor agricole și a fermierilor pe această bază, cum au fost și zborurile speciale de joi la Berlin și Düsseldorf. La momentul actual există deja peste 20.000 de înregistrări ale fermierilor prin intermediul portalului web Eurowings.

Michael Knitter, directorul operațiunilor Eurowings, la sosirea primilor ajutoare la recoltare:

„Sunt încântat că prin această campanie putem aduce o contribuție socială valoroasă la criza provocată de coronavirus. În săptămânile următoare, Eurowings va zbura zeci de mii de lucrători sezonieri din Uniunea Europeană în Germania. În acest fel, vom asigura aprovizionarea cu fructe și legume în Germania și îi vom ajuta pe fermierii noștri în această situație extrem de dificilă pentru toată lumea ”.

În următoarele zile și săptămâni, vor avea loc mai multe zboruri speciale Eurowings . Pe lângă Düsseldorf și Berlin, aeroporturile din Hamburg, Karlsruhe / Baden-Baden, Leipzig, Nuremberg și Frankfurt-Hahn vor fi de asemenea vizate.

În aceeași zi, joi, 9 aprilie, primul dintre cele 6 zboruri TUIfly a aterizat în Germania cu muncitori români de la Cluj-Napoca, la Düsseldorf. Alte zboruri vor aduce muncitori din Cluj-Napoca și Iași la Berlin și Karlsruhe / Baden-Baden.

Anunțând programul de aducere a muncitorilor, ministrul Agriculturii din Germania, Julia Kloecker, a spus că este o „soluție pragmatică și orientată spre obiective”, care va permite până în 40.000 de lucrători sezonieri în țară în aprilie, iar alți 40.000 în mai. Ea a spus că speranța este să găsească alți 20.000 de muncitori în cele două luni în rândul șomerilor, studenților sau solicitanților de permis de ședere în Germania. Acordul a fost încheiat după ce Klöckner și ministrul german de Interne, Horst Seehofer, s-au întâlnit în 4 aprilie.

Fermierii germani spun că au nevoie de aproximativ 300.000 de lucrători sezonieri pentru recolta din 2020.

Când ajung în Germania, muncitorii trebuie să trăiască și să muncească separat de cei care se află deja acolo, timp  de 14 zile și nimeni nu are voie să părăsească fermele de care aparțin. Angajatorii au fost, de asemenea, obligați să se adapteze la reglementările stricte privind locuințele pe baza sugestiilor Institutului Robert Koch, agenție guvernamentală germană și un institut de cercetare responsabil pentru controlul și prevenirea bolilor. Camerele sunt permise să fie locuite doar la jumătate din capacitatea lor obișnuită, iar hainele și vesela trebuie să fie spălate cu apă caldă. Guvernul numește această „carantină de fapt la locul de muncă”.

Publicația Deutsche Welle îl dă exemplu pe un muncitor român care în 2019 a mers la cules de sparanghel în Germania pentru prima data. După aproape trei luni, cu zece ore lucrate pe zi, șapte zile din șapte, s-a întors în România cu 1800 de euro, după ce în jur de 1000 de euro au fost întrebuințați pe hrană, cazare și alte costuri în Germania. Anul acesta însă i-au fost promise de angajator condiții mult mai bune de muncă, „Au nevoie disperată de noi. Ne asigură chiar și zborurile”, a spus bărbatul pentru DW.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu