Președintele Comisiei de Sănătate din Senat: Trebuie să izolăm focarele de infecție și să lăsăm autoritățile locale să ia deciziile ce se impun

Laszlo Attila, președ. Comisia de Sănătate Senat

Laszlo Attila, președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României, spune că este de acord cu prelungirea stării de alertă, dar că acest lucru trebuie să aducă cu sine și o schimbare în condițiile de aplicare a acesteia. Mai concret, senatorul UDMR propune ca decizia privind modul de intervenție în focarele de COVID-19 existente să aparțină autorităților locale.

”Este în regulă cu prelungirea stării de alertă. Așteptăm să vedem și condițiile care vor fi anunțate, pentru că starea de alertă îți dă posibilitatea să le modifici de la o zonă la alta, pe regiuni, pe județe, pe localități, pe loc de muncă,. Suntem deci într-o etapă a epidemiei în care apar focare, acestea trebuie izolate și în același timp trebuie făcut tot ce este posibil ca aceste focare să nu conflueze, să nu se extindă. În consecință, și măsurile trebuie luate extrem de pertinent, de repede, și cred că autoritatea locală, de exemplu Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, poate lua astfel de decizii.

Ați văzut ce a declarat și epidemiologul clujean Molnar Geza că în două săptămâni vor scădea drastic cazurile de infectări noi cu coronavirus, și acum dacă vă uitați veți observa că avem 5 județe în care avem peste 60 la sută din cazurile noi raportate. Deci, de bine de rău, acestea sunt localizate. Chiar vorbeam astăzi cu colega din Argeș și-mi spunea că sunt foarte multe cazuri acolo, că sunt focare instituționale. Deci vorbim de personal medical, instituții de stat și așa mai departe, ceea ce e destul de periculos, mai ales în cazul personalului medical, pentru că dacă nu știi de focar intri în contact cu foarte multă lume. De aceea spun că în această fază a stării de alertă trebuie intervenit cu precădere în acele locuri unde există focare, acolo unde se concentrează majoritatea cazurilor nou apărute, și că acest lucru poate fi făcut la nivel local, de autoritățile de acolo.”, a declarat Laszlo Attila, președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României, pentru Transilvania Reporter.

Distribuie:

Postaţi un comentariu