O speranță pentru cei infectați cu coronavirus: transfuzia de plasmă cu anticorpi de la pacienții vindecați. Metoda va fi aplicată și la Cluj

Printre schemele de tratament pentru infecția cu coronavirus se numără și transfuzia de plasmă cu anticorpi de la persoanele vindecate. Potrivit specialiștilor, metoda de tratament se bazează pe faptul că plasma persoanelor vindecate de COVID-19 conține anticorpi dezvoltați de organismul lor, care i-ar putea ajuta şi pe alţi pacienți în lupta cu virusul.

Israel și SUA au început deja tratamentul cu plasmă. De asemenea, Germania, Italia, Olanda şi Franţa au demarat studiile clinice pentru testarea eficacităţii transfuziei de „plasmă convalescentă” la pacienții internați cu COVID-19.

Și pacienții români infectați cu SARS-COV2 vor avea acces la tratamentul cu plasmă umană hiperimună, colectată de la convalescenți, la fel ca pacienții din alte țări care au autorizat acest tratament salvator de vieți”. Plasma umană astfel colectată va fi utilizată exclusiv pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau a celor cu risc major de infectare (de exemplu cadre medicale care îngrijesc pacienții infectați cu SARS-COV2), precum și pentru tratamentul pacienților critici.”, declarau recent reprezentanți ai Ministerul Sănătăţii.

În acest moment, în România există 460 de persoane vindecate de infecția cu noul coronavirus și care pot deveni donatorii de „plasmă convalescentă” pentru cei 274 de pacienți aflați acum în stare critică în secțiile de Terapie Intensivă. În plus, autoritățile ne dau asigurări că, în acest moment, Institutul Naţional de Transfuzii şi Centrele de transfuzii din întreaga ţară sunt pregătite pentru a recolta sânge, în vedere producerii de „plasmă convalescentă” COVID-19.

Ceea ce lipsește până acum sunt aparatele care efectuează testele pentru titrul anticorpilor COVID-19 (numărul de grame dintr-o substanță cu care aceasta reacționează într-un anumit sens sau care sunt puse în libertate de un centimetru cub de soluție, n.red), adică testele care arată dacă în sânge se află nivelul optim de anticorpi pentru ca plasma să aibă eficiență terapeutică

Sunt semne, însă, că transfuzia de plasmă se va face curând și în România, printre centrele unde va putea fi posibil acest lucru numărându-se și Clujul.

”Este adresă trimisă la Ministerul Sănătății din partea a șapte spitale de Boli Infecțioase din țară pentru aprobarea preparării de plasmă de convalescent COVID19. La ora actuală, 21 din Centrele de Transfuzii din țară sunt echipate corespunzător prelevării, preparării și stocării de plasmă. La Cluj o să avem aparatul necesar dozării anticorpilor la sfârșitul săptămânii, astfel încât vom putea selecta pacienții vindecați eligibili.”, a declarat prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, pentru Transilvania Reporter

De asemenea, specialiștii spun că nivelul maxim de anticorpi se înregistrează abia după a 14-a zi de la vindecare, iar pentru ca plasma să aibă efect terapeutic e nevoie de un nivel optim de anticorpi.

Distribuie:

Postaţi un comentariu