Mobilizare la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj împotriva răspândirii noului coronavirus

Foto: Dan Bodea (arhivă)

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” va organiza în perioada următoare centre de determinare specifice pentru diagnosticul infecției cu noul coronavirus SARS-COV-2, a anunțat conducerea universității prin intermediul unui comunicat de presă.

Astfel, au fost comandate kit-uri pentru diagnostic, în universitate existând medici și cercetători care au expertiza necesară pentru aceste determinări. De asemenea, Centrul de conferințe Socrates (hotel UMF) va putea fi folosit pentru carantinarea persoanelor suspecte de infectarea cu Covid-19, iar City Central Hotel va fi pus la dispoziția Spitalului Clinic Județean de Urgență.

Începând din 17 martie 2020, Conducerea UMF„Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a apelat la studenții Facultății de Medicină, care au posibilitatea de a contribui ca voluntari la sprijinirea activităților în cadrul camerelor de gardă, unităților/compartimentelor de primiri urgențe. Voluntarii trebuie să fie cel puțin în anul IV al Facultății de Medicină, specializarea medicină generală, respectiv în anul II, specializarea Asistență medicală generală. În același timp, Universitatea este preocupată de siguranța studenților, motiv pentru care implicarea acestora va fi solicitată doar în situația depășirii capacității structurilor existente de a asigura personal medical angajat.

În același timp, activitatea didactică a UMF Iuliu Hațieganu se desfășoară în continuare online, printr-o platformă educațională interactivă, care funcționează deja la capacitatea preconizată, astfel încât studenții noștri să își poată desfășura în continuare pregătirea, evitând prelungirea școlarității.

„În prima linie a luptei împotriva acestui virus se află personalul medical, care trebuie să gestioneze numărul tot mai mare de pacienți care se prezintă la Unitățile de Primire Urgențe ale spitalelor din țară. Pentru a veni în sprijinul acestora și la solicitarea Prefecturii Cluj, UMF Iuliu Hațieganu a decis să se implice direct și cu maximă responsabilitate în lupta împotriva COVID-19”,a  transmis rectorul UMF, Prof. dr. Anca Dana Buzoianu

Organizația Studenților Mediciniști a demarat o campanie prin care va încerca să ajute, pe cât posibil, persoanele vârstnice sau cu diverse afecțiuni ce le pun în pericol sănătatea, în contextul epidemiei de COVID-19. Studenții OSM se vor ocupa, la cerere de cumpărăturile necesare, plata făcându-se în momentul livrării la domiciliu. Campania se va desfaşura doar în concordanţă cu reglementările autorităţilor locale şi centrale în contextul situaţiei de urgenţă.

Postaţi un comentariu