Mari universităţi din SUA şi Canada anunţă că vor ţine cursurile online şi în toamnă, de teama unui nou val pandemic

Cea mai mare universitate publică din SUA cu program de studii de patru ani, Universitatea de Stat din California, a anunţat marţi că anulează toate cursurile din primul semestru al viitorului an universitar, în toate cele 23 de campusuri, procesul educaţional urmând să se desfăşoare aproape exclusiv online. Decizia afectează peste 500.000 de studenţi şi profesori şi este cel mai semnificativ indiciu al impactului pe termen lung al pandemiei asupra învăţământului superior american, după cum notează cotidianul New York Times.

Cal State University este prima mare universitate americană care le-a comunicat studenților că nu vor reveni în campus în toamnă. În continuare, majoritatea colegiilor și universităților naționale spun că intenționează să se redeschidă, dar fac și planuri de rezervă pentru continuarea predării online.

Pandemia a avut un impact devastator asupra finanțelor colegiilor și universităților, un număr mare dintre ele fiind vulnerabile economic încă dinainte de criză. Aşa încât, conducerile academice fac eforturi să revină la normalitatea ante-pandemică de teamă că numărul studenţilor va scădea dacă predarea se va face online. Pentru mulți studenți, experiența personală alături de profesori renumiţi contează atunci când aleg să aplice pentru admiterea la o universitate.
Însă cancelarul universităţii din California, Timothy P. White, a afirmat marți în faţa consiliului de administrație că e prea riscant să le permită celor peste 480.000 de studenți înscriși deja să revină în campusuri. Procesul de învăţământ va continua practic așa cum s-a derulat din martie.

Universitatea McGill din Montreal, una dintre cele mai prestigioase universități din Canada, a făcut un anunț similar luni, spunând că majoritatea cursurilor din septembrie se vor ţine online.

Experții consultaţi de New York Times estimează că decizia universității Cal State ar putea avea un impact semnificativ în privinţa a ce vor hotărî să facă şi alte colegii. Până acum, doar câteva şcoli, în mare parte dintre cele mici, au în vedere să continue cursurile online. Marea majoritate spun că intenționează să revină la predarea tradiţională.

Președintele reputatei Brown University, Christina Paxson, a declarat la sfârșitul lunii trecute că redeschiderea campusurilor în această toamnă „ar trebui să fie o prioritate națională”, arată cotidianul american. Dar dimensiunea, locația, densitatea populației şi evoluţia pandemiei vor juca un rol important în ceea ce decid universitățile.

Cealaltă mare universitate din California din sistemul de învăţământ de patru ani, University of California,  cu aproape 300.000 de studenți care studiază în 10 campusuri, nu a anunțat dacă orele din toamnă se vor ţine online, prin prezență personnală sau va fi un mix. Membrii consiliului facultății spun că planurile sunt întocmite pentru toate cele trei situații. Ele vor fi discutate la o reuniune de săptămâna viitoare.

Anunțul Cal State University a fost dat publicităţii concomitent cu declaraţiile doctorului  Anthony S. Fauci, cel mai important expert american în boli infecţioase. Fauci a spus marţi, răspunzând unor întrebări puse de membrii Senatului, că decizia statelor de a redeschide şcolile şi afacerile prea devreme poate genera multă „suferință și moarte”.

Cancelarul Cal State a menționat că cercetătorii academici și experții în sănătate publică au prezis un „al doilea val mai mic” al coronavirusului în această vară, „urmat de un val foarte semnificativ” în toamnă și un alt val în primul trimestru din anul viitor. În absenţa unui vaccin, a spus el, ar fi iresponsabil să anunţi redeschiderea campusurilor pentru ca să fii apoi obligat să le închizi. Mai bine să te pregăteşti pentru ce e mai rău şi să speri la ce e mai bine. „Aceasta este realitatea noastră, nouă și costisitoare”, a declarat domnul White pentru NYT.

Distribuie:

Postaţi un comentariu