Klaus Iohannis: Sunt cruciale achizițiile comune de echipamente medicale la nivelul UE. Vom constitui și o rezervă strategică

Președintele Klaus Iohannis a făcut joi, la Cotroceni, o declarație de presă în cadrul căreia a confirmat semnarea decretului de numire a noului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, care va depune jurământul în cursul acestei zile, în urma demisiei lui Victor Costache.

Klaus Iohannis va participa la ora 17.00 la o videoconferință cu membrii Consiliului European dedicată măsurilor legate de combaterea efectelor pandemiei COVID-19. Astfel, el a prezentat principalele puncte pe care le va aduce în discuție în fața reprezentanților CE.

„Din perspectiva priorităților noastre, voi sublinia în cadrul discuțiilor mai multe aspecte. La nivelul UE, au fost demarate proceduri de achiziții în comun de echipamente și dispozitive medicale necesare gestionării epidemiei: mănuși, echipamente de protecție, ventilatoare și echipamente de laborator. Având în vedere că situația s-a degradat rapid și în România, a devenit crucială dezvoltarea urgentă a procedurilor de achiziții comune ale Uniunii. Este important ca aceste proceduri să fie finalizate cât mai repede pentru că statele membre să poată intra rapid în posesia produselor. La nivel european, s-a decis în baza unui proiect aprobat în timpul președinției noastre la Consiliul UE, constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale în cadrul Mecanismului European de Protecție Civile.

România este primul stat membru al Uniunii care a primit acceptul Comisiei Europene de a demara procedurile de achiziție necesare pentru constituirea acestei rezerve a UE pe teritoriul țării noastre. Într-o primă etapă, achiziția derulată de România în numele UE, în limita sumei de zece milioane de euro, va viza echipamente medicale de protecție, măști, costume și ventilatoare. Această procedură se desfășoară independent de achizițiile făcute direct de Comisie, dar evident că atunci când vor fi disponibile, vom putea să solicităm și noi o parte din această rezervă strategică”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a mai precizat că va transmite partenerilor din UE nevoia de a avea lanțuri de aprovizionare funcționale pentru a asigura accesul adecvat al cetățenilor la bunurile esențiale. Astfel, trebuie eliminate barierele din lanțurile din aprovizionare. „Libera circulație a bunurilor este esențială”, a spus Klaus Iohannis.

Acesta a mai făcut o referire la repatrierea cetățenilor români care din motive obiective doresc să revină în România.

„Cea mai vulnerabilă categorie continuă să fie lucrătorii detașați și sezonieri. Nu este o sarcină ușoară, având în vedere numărul mare de cetățeni și restricțiile impuse. Subliniez și necesitatea identificării unor soluții de atenuare a efectelor produse de această criză în plan economic, dar și social. Efectele se fac resimțite și situația se înrăutățește constant. România este puternic afectată mai ales în sectorul industrial și avem nevoie de o acțiune coordonată la nivelul Uniunii. Trebuie să gândim o strategie de recuperare post-criză și să dezvoltăm un plan de acțiune. Ne confruntăm cu o realitate care devine cu fiecare zi mai dramatică și suntem forțați să ne adaptăm rapid”, a spus Klaus Iohannis.

„Respectați restricțiile impuse de autorități. Stați acasă. Cu cât reușim să limităm răspândirea coronavirusului, cu atât mai repede vom putea reveni cu toții la activitățile cărora le simțim lipsa”, a concluzionat președintele României.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. When Mister President Klaus Iohannis … ca ne mor medicii si asistentii din spitale , medicii de familie , farmacistii … se inchid spitale si nu doar din cauza “managementului defectuos” de ce nu invatati voi politicienii in primul rand din greselile italienilor , spaniolilor ? Trebuie sa moare mii de romani ca sa va treziti cu adevarat ca nu este o simulare ci chiiar se moare in Romania ce asteptati nu mai este timp de campanie electorala aveti guvernul dvs faceti sa merite in ciuda opozitiei patetice desigur ?!!!

Postaţi un comentariu