Istoricul Yuval Noah Harari donează un milion de dolari Organizației Mondiale a Sănătății după ce America și-a suspendat finanțarea

Istoricul Yuval Noah Harari | Foto: Ted.com

Filozoful și istoricul Yuval Noah Harari donează un milion de dolari Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) după ce Donald Trump a anunțat săptămâna aceasta că va suspenda finanțarea din partea Americii către organizație. Într-o postare pe contul său de Twitter, istoricul a făcut apel la solidaritate.

Yuval Noah Harari este scriitor de succes, autor al volumelor „Homo Sapiens”, „Homo Deus” și „21 de lecții pentru secolul XXI”.

„În actuala criză globală, cel mai mare dușman al nostru nu este coronavirusul, ci demonii interiori ai speciei umane: ura și lăcomia. Dacă oamenii îi fac vinovați pe străini și pe minorități pentru pandemie și dacă bogaților le pasă doar de propriul lor profit, va fi mult mai greu să depășim situația. Dar dacă reacționăm în fața pandemiei cu solidaritate globală și generozitate, nu doar că o vom învinge mai ușor, ci vom ieși din această criză mai puternici ca înainte.

Organizația Mondială a Sănătății coordonează efortul global de a opri pandemia și de a proteja populația lumii. Din păcate, președintele SUA a ales acest moment pentru a suspenda finanțarea către OMS. Din fericire, pe planeta asta suntem peste 7 miliarde de oameni și putem face foarte multe. În spiritul solidarității globale, îi îndemnăm pe semenii noștri să coopereze și să ne ajutăm în aceste timpuri dificile. Pentru a face donații către OMS vizitați site-ul www.covid19responsefund.org”, au transmis Yuval Harari și partenerul său Itzik Yahav.

În urmă cu câteva săptămâni, într-un editorial pentru Financial Times, Yuval Harari semnala, de asemenea, „derapajele” președintelui american.

„În crizele globale anterioare – cum ar fi criza financiară din 2008 și epidemia de Ebola din 2014 – SUA și-a asumat rolul de lider global. Dar actuala administrație americană a abdicat de la meseria de lider. A lăsat foarte clar să se înțeleagă că îi pasă de măreția Americii mult mai mult decât de viitorul umanității”, a subliniat istoricul Yuval Noah Harari în editorialul semnat în Financial Times.

SUA este cel mai mare contribuitor unic la OMS. Oferă organizației aproximativ 500 de milioane de dolari în fiecare an, cu 116 milioane de dolari mandatate de ONU și aproximativ 400 de milioane de dolari în plăți voluntare.

„Odată cu izbucnirea pandemiei Covid-19, avem îngrijorări profunde dacă generozitatea Americii a fost folosită în cel mai bun scop posibil. Realitatea este că OMS nu a reușit să obțină, să ofere și să distribuie informații în mod adecvat în timp util și transparent”, a spus Trump.

În ianuarie, OMS a spus că nu există nicio dovadă de transmitere a Covid-19 la om la om. După ce China a confirmat primele cazuri de transmitere de la om la om, OMS a anunțat că există un fel de transmitere directă „limitată” între oameni. Mai târziu în acea lună, OMS a descris virusul ca fiind o situație de urgență la nivel mondial, însă a recomandat țărilor să își mențină granițele deschise. În aceeași zi, Trump a interzis majoritatea călătoriilor din China în SUA.

Distribuie:

Postaţi un comentariu