Începe marea dezinfecție. Consilierii locali au aprobat igienizarea celor peste șase mii de blocuri din oraș

Foto: Dan Bodea

Întrunit în ședință video de îndată extraordinară, Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca a aprobat alocarea sumei de 18,8 milioane de lei pentru aplicarea tuturor măsurilor de prevenție pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului în oraș.

9,3 milioane lei au fost alocate pentru plata persoanelor care se află în carantină, sumă provenită de la Guvernul României, prin Ministerul Sănătății.

Alte 7 milioane de lei sunt destinați pentru implementarea măsurilor care vizează dezinfectarea spațiilor publice, a tuturor blocurilor și a spațiilor comune de locuit din municipiu, în conformitate cu prevederile Ordonanței Militare nr.4.

Practic, activitatea de dezinfecție se va face cel puțin o dată pe săptămână și va cuprinde scara blocurilor, cu tot ceînseamnă spațiile comune aferente. Costul unei singure operațiuni este de un milion de lei și durează între 8-10 zile pentru a se face în tot orașul.

Ca procedură, se va începe cu cele mai mari cartiere ale Clujului: Mănăștur, Mărăști, Gheorgheni, Grigorescu, Zorilor și așa mai departe. Cu o zi înainte de acțiune, toate asociațiile de proprietari unde se va efectua activictatea de dezinfecție vor fi anunțate de către primărie pentru a se pregăti. Dezinfecția se va face în prezența unui reprezentant al asociației de proprietari și unul din partea primăriei, care va consemna lucrările efectuate.

Activitatea de dezinfecție propriu-zisă va începe de marți, 31 martie, de la ora 09.00. De asemenea, pentru ca activitatea să fie una eficientă, oamenii sunt îndemnați să nu iasă din apartamente timp de două ore după dezinfecție.

Foto: Primăria Cluj-Napoca

A doua măsură vizează amplasarea de dispozitive cu dezinfectanți la intrarea în blocuri.

”Dacă în materie de dinfectanți, lucrurile sunt în regulă, nu s-a reușit încă achiziționarea dispozitivelor necesare pentru că lipsesc de pe piață. În consecință, începând de mâine, și în limita stocurilor și a numărului de dispozitive pe care levom primi,vom începe și această activitate.Concret, primăria va pune la dispoziția administratorilor de blocdispozitivul și dezinfectantul, iar aceștia le vor amplasa în locurile în care le consideră de cuviință.”, a spus primarul Emil Boc.

În acest moment, în Cluj-Napoca există 2.030 de blocuri cu cel puțin 20 de apartamente, și 3.795 de blocuri cu minim 6 apartamente

De asemenea, consilierii locali au votat alocarea sumei de 500.000 de lei către Spitalul Clujana, în vederea acoperirii cheltuielilor cu personalul medical pentru cazarea acestuia într-un hotel după terminarea programului de lucru. De asemenea, a fost suplimentat cu încă un milion de lei bugetul spitalului pentru achiziționarea de echipamente medicale necesare acestei perioade (măști, combinezoane, viziere etc).

Tot astăzi, a fost suplimentat cu un milion de lei și bugetul Direcției Sociale din cadrul primăriei, pentru acordarea de ajutoare sociale (pachete alimentare) persoanelor care intră sub incidența prevederilor legale.

Postaţi un comentariu