Fără mască de protecție în subteran? Redeschiderea Salinei Turda, sub semnul întrebării

Foto arhivă: Dan Bodea

Salina Turda a anunțat redeschiderea porților începând cu data de 18 mai, la două luni de când starea de urgență a impus restricții de funcționare, însă anunțul ar putea rămâne doar la nivel de intenție.

La solicitarea Transilvania Reporter, directorul interimar al Salinei Turda, Codreanu Monica, a explicat câteva dintre măsurile care ar urma să fie luate începând cu data de 18 mai pentru ca vizitatorii să își poată desfășura în siguranță plimbarea în subteran și, totodată, fără a-i supune unui risc pe cei din jurul lor. A reieșit că, până miercuri, conducerea Salinei nu purtase discuții cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică a Județului Cluj și, ca urmare, încă nu este cert dacă Salina se va redeschide așa cum a fost anunțat.

Cea mai mare problemă ar fi purtarea măștii de protecție în subteran, acolo unde vizitatorii ar trebui să se bucure de microclimatul salin, ori în cazul purtării măștii acest lucru nu s-ar putea realiza în condiții optime. În timp ce autoritățile au anunțat în ultimele zile că masca de protecție va deveni obligatorie în spațiile închise după data de 15 mai când starea de urgență va fi înlocuită cu starea de alertă, directoarea salinei precizează că personalul nu va putea urmări fiecare vizitator în parte dacă respectă recomandările autorităților. Aceasta însă nu pare a fi o problemă, având în vedere că, potrivit directoarei, dacă turiștii își dau jos măștile, „aerul salin ar funcționa ca un dezinfectant”.

Autoritățile au anunțat clar că după 15 mai, când va interveni relaxarea după starea de urgență, masca va deveni un accesoriu obligatoriu. Va trebui purtată în toate spațiile închise aglomerate, de la mijloace de transport în comun până în magazine și la serviciu. Cine nu respectă această regulă riscă sancțiuni, dar acestea vor fi introduse gradual, după o perioadă în care oamenii se vor obișnui cu noua normalitate.

„Înălțimea Salinei este mare și suprafața este mare. Sigur, turiștii trebuie să aibă mască de protecție, dar nu știu în ce măsură putem să umblăm după fiecare turist pentru a vedea dacă poartă mască. Nu ar mai avea sens să intri în salină dacă nu beneficiezi de aer. Dacă îți dai masca jos, noi considerăm că aerul salin este ca un dezinfectant. Masca poți să o ai la tine, să ți-o pui sub bărbie când intri în salină. Dacă vii să faci o cură de aerosoli, cu mască e foarte greu. Vom întreba și DSP-ul și așteptăm răspunsul lor. Trebuie să obținem răspunsul lor înainte să deschidem. Dacă nu primim aprobare, vom anunța din nou pe pagina oficială că Salina va rămâne închisă”, a precizat Codreanu Monica.

Aanul trecut, până la sfârșitul lunii mai, vizitaseră Salina Turda 147.000 de turiști.

În cele două luni de când a fost închisă, în salină au fost realizate lucrări de renovare, a fost revopsită roata mare din Mina Rudolf și au fost curățate sau recondiționate elementele de mobilier. Dacă salina se va deschide conform anunțului, accesul persoanelor simultan în subteran va fi restricționat la 200. Potrivit conducerii Salinei Turda, în zilele bune, înainte de declanșarea pandemiei de coronavirus, numărul turiștilor putea ajunge și la 7000.

„Biletele vor putea fi achiziționate atât de la casieria societății, sau online. Vom elibera și abonamente, dar doar pentru vizitarea minelor. Baza de tratament rămâne închisă cel puțin până la 1 iunie și eventual vom comunica o data ulterioară când o vom deschide. Vom solicita turiștilor să poarte măști de protecție cel puțin până intră în posesia biletului și să păstreze distanța legală de cel puțin 1.5 metri. Masca o pot cumpăra și de la noi, la preț de achiziție. Vom face și scanare termică în urma achiziționării unor termometre pentru punctele de acces în salină. Dezinfectarea va fi obligatorie înainte de accesul în incintă. Avem montate aparate pentru dezinfectare pe circuitul de intrare în puncte marcate. Turiștii vor fi direcționați și supravegheați de personalul nostru pentru respectarea măsurilor. Intrarea și ieșirea din mină va fi dirijată prin indicatoare. Vor fi circuite separate de coborâre și urcare pe scările din minele Rudolf și Terezia.

Primim și grupuri organizate care trebuie să își stabilească un interval orar de vizitare. La roata panoramică eu zic că gondolele pot funcționa dacă se vor urca în ele persoane din aceeași familie. Vom dezinfecta permanent căile de acces și suprafețele de contact de cel puțin două ori în timpul programului și la final, în funcție de fluxul de turiști. Dacă va fi cazul vom reveni cu anumite revizuiri ale măsurilor, în funcție de fluxul turiștilor”, a precizat directorul interimar al Salinei Turda, Codreanu Monica.

Distribuie:

Postaţi un comentariu