CLUJ |Mesajul unui medic din prima linie împotriva COVID-19: „Curaj, dragă omenire”

Foto: Arhiva personală

Un nou mesaj de conștientizare, lansat de data aceasta la aproape nouă luni distanță de la primele cazuri de coronavirus în România, a fost postat de medicul primar în boli infecțioase Teodora Iacob pe pagina personală de Facebook. Teodora Iacob este unul dintre medicii din România care s-au aflat pe frontul pandemiei de coronavirus de la primele cazuri confirmate în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) din Cluj-Napoca, primul spital din Transilvania care a tratat pacienți cu COVID-19.

La mijlocul lunii martie, în zilele în care România se pregătea să intre în stare de urgență, medical primar Teodora Iacob transmitea de pe holurile secției clinicii unde lucrează un mesaj care a ajuns în scurt timp, prin intermediul rețelei de socializare Facebobok, în fața a mii de oameni. Nu era un mesaj implorator, nici disperat, ci unul extrem de lucid, care ascundea o doză mare de responsabilitate: eu stau la spital, tu #staiacasă.

Foto: Arhiva personală

Absolventă a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMF), Teodora Iacob lucrează pe secția Adulți 2 a SCBI Cluj încă din 2013.

Citiți și:

Interviu cu Teodora Iacob, medic specialist în boli infecțioase: Despre noutatea COVID-19, epuizare, frică și frustrări

Mesajul postat ieri, când România a înregistrat 8.651 de noi cazuri de coronavirus, 146 de decese și 1.001 pacienți internați la terapie intensivă, este reprezentat de o imagine extrem de grăitoare în care un bolnav aflat pe patul de spital este consultat de un medic de pe un pat alăturat, la rândul lui cu mască de oxigen. „Și cu asta cred că am spus tot. Vă salută, cu drag, un medic infecționist din Cluj”, este mesajul transmis de Teodora Iacob.

Postarea a generat peste o mie de distribuiri și sute de aprecieri. Mesajele de încurajare nu au încetat să apară, în primul rând din partea pacienților care au trecut prin dificultățile infecției cu coronavirus și pe care medicul Teodora Iacob i-a tratat, dar și a foștilor pacienți ai săi din anii precedenți.

„Cred că momentul m-a ales pe mine. Toate mesajele de conștientizare postate de-a lungul celor aproape nouă luni de pandemie, le-am transmis pentru că așa am simțit și au venit foarte natural, aproape instinctiv aș zice. Campania de conștientizare pe care am susținut-o pe rețelele de socializare s-a născut din frică, frustrare, neputință și, cel mai important, din dorința de a câștiga bătălia împotriva noului tip de coronavirus. Ultimul meu mesaj, pe lângă tot ce am enumerat mai sus, de data aceasta a avut ca substrat și o importantă cantitate de oboseală acumulată și sedimentată.

Deși toate răspunsurile de susținere la acest mesaj au fost legate de formularea «curaj cadrelor medicale» eu aș întoarce replica și aș zice «curaj dragă omenire, curaj în a-ți proteja sănătatea ta, curaj în a proteja sănătatea celor din jurul tău», a precizat medicul primar Teodora Iacob pentru Transilvania Reporter.

Imaginea postată de medicul primar Teodora Iacob pe pagina de Facebook

În luna octombrie a acestui an, ministrul Sănătății a anunțat într-o vizită la Cluj că în urma unei analize la nivel național, pe mai multe criterii, în special în ceea ce privește tratarea pacienților Covid în secțiile de ATI, rata mortalității și alte aspecte, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca s-a clasat pe primul loc în România ca spital COVID.

Potrivit Instituției Prefectului Cluj, ieri erau confirmate 293 de noi cazuri de COVID-19 în județul Cluj, 43 persoane internate în ATI și un total de 132 de decedați de la începutul pandemiei. Tot ieri erau internați 543 de pacienți în spitalele dedicate COVID din județ.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Parchirie Camelia says:

    Felicitări, Teodora, pentru profesionalism, profunda implicare și responsabilitate, curaj și empatie fata de pacienți!
    Ești un medic dedicat în fata căruia nu putum spune decât ” Respect și jos pălăria”!
    Succes în continuare sa rezistați si sa mai salvați vieți omenești! Te îmbrățișez! ????????

Postaţi un comentariu