Apocalipsa după bancheri

Europa se află în mijlocul unei crize economice cum nu a mai cunoscut de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar ce e mai rău încă nu a venit, spune  Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, citată de New York Times.

Zona euro se confruntă cu o contracție economică de o amploare și o viteză fără precedent pe timp de pace”, a declarat  Lagarde, fostă directoare generală a FMI.

Ea a avertizat că economia zonei euro ar putea scădea cu până la 12 la sută în acest an. În prezent, oficialii băncii estimează că producția economică în zona euro a scăzut cu 3,8 la sută în primele trei luni ale anului, cea mai slabă performanță a regiunii de la introducerea monedei comune în 1999.

Economia franceză a scăzut cu 5,8 la sută, cea a Spaniei cu 5,2 la sută, iar a Italiei cu 4,7 la sută. Este cea mai mare scădere înregistrată în anii postbelici, o perioadă caracterizată printr-o prosperitate fără precedent a ţărilor europene.

În încercarea de a preveni o altă criză financiară, după cea din 2008, care ar genera o criză economică de lungă durată, consiliul de conducere al Băncii Centrale Europene a decis joi să dea bani băncilor, pentru ca ele să continue să împrumute. Conducerea BCE a promis să facă tot ceea ce este necesar pentru a contracara impactul economic al pandemiei provocate de coronavirus. Şi Banca Mondială a dat publicităţii o evaluare pesimistă în privinţa economiei globale. Experții băncii, intervievaţi de NYT, spun că, pentru prima dată din 1998, sărăcia globală va crește. Cel puțin o jumătate de miliard de oameni ar putea intra în zona de vulnerabilitate economică până la sfârșitul anului, îndeosebi ca urmare a creşterii exponenţiale a şomajului.

În săptămâna trecută, încă 3,8 milioane de lucrători americani au depus cereri pentru ajutor de șomaj, ceea ce a ridicat numărul total al şomerilor înregistrat în ultimele şase săptămâni în Statele Unite la 30 de milioane. Acestora li se adaugă cei prea puţin instruiţi încât să depună cereri de şomaj sau cei care au renunţat să o facă deoarece procesul li s-a părut dificil.

Dar chiar şi în faţa datelor economice descurajatoare, indicele S&P 500 al celor mai mari companii americane listate la bursă a închis aprilie cu cel mai mare avans lunar din 1987 încoace, 13 la sută. Creşterea subliniază încrederea investitorilor că economia îşi va reveni mai repede decât prognozează experţii, arată NYT.

Distribuie:

Postaţi un comentariu